Platform: PS4 (tested), PS4 Pro
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Developer: Pixel Opus
Διάθεση: Sony Hellas
Κυκλοφορία: 08/10/2019

Μέσα στους αμέτρητους ΑΑΑ τίτλους της χρονιάς –σε αυτούς που ήδη κυκλοφορούν, αλλά και στους επερχόμενους- κρύβονται και τα μικρά διαμάντια που προσπαθούν να αφήσουν το στίγμα τους. Γύρω, λοιπόν, από την κεντρική αυλαία της  gaming βιομηχανίας οι μικρές developer ομάδες εστιάζουν στο ακατόρθωτο. Χωρίς την πολυτέλεια ενός εξωπραγματικού budget, ουτοπικού εξοπλισμού και ιδιαίτερης εμπειρίας χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να υλοποιήσουν το στόχο τος και να κερδίσουν την εύνοια του community. Στον ίδιο κλάδο, λοιπόν, έρχεται και το Concrete Genie, ένα action-adventure βιντεοπαιχνίδι. Χωρίς πολλές και ιδιαίτερες συστάσεις το Concrete Genie έκανε ορατή την παρουσία του στο Paris Game Week. Πως όμως αντέχουν αυτά τα μικρά διαμάντια ανάμεσα στους κολοσσούς της βιομηχανίας; Μα φυσικά με το concept τους. Έτσι και το Concrete Genie πατάει εκεί που κάθε μικρή developer ομάδα θα πάταγε. Στην καινοτομία…

Στο Concrete Genie, η PixelOpus, μας παρουσιάζει τις περιπέτειες του Ash. Ο τελευταίος, ως έφηβος αναπτύσσει το ιδιαίτερο ταλέντο της ζωγραφικής, το οποίο θα τελειοποιήσει στα διάφορα στενά της πανέμορφης πόλης του. Εντούτοις, όλα έρχονται να αλλάξουν όταν μια σειρά από άτυχα γεγονότα ωθούν τους κατοίκους στο να εγκαταλείψουν την πόλη, η οποία με τη σειρά της αρχίζει να μαραζώνει. Το κερασάκι στην τούρτα έρχονται να δώσουν στον πρωταγωνιστή μια ομάδα νεαρών, οι οποίοι επωφελούμενοι της μιζέριας της πόλης τείνουν να “τραμπουκίσουν” αυτόν και εν τέλει να καταστρέψουν  το τετράδιο με τα σκίτσα του. Έχοντας έρθει στο ίδιο μαύρο σύννεφο που περιβάλλει τους υπόλοιπους κατοίκους, η ελπίδα θα επανέλθει στον ήρωα όταν μια ζωγραφιά του θα έρθει στη ζωή και θα του προσφέρει τη δυνατότητα να δώσει “ξανά” το χρώμα στη μαραμένη πόλη.

Σαν concept ο όλος τίτλος περιτριγυρίζεται στα πλοκάμια του bullying. Στην ουσία πραγματεύεται τη μοναχικότητα ενός μέσου εφήβου, τις εκλεπτισμένες στιγμές που έρχεται να βιώσει σε γενικό πλάνο, και για το πως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Στο μήνυμα του τίτλου, η βία ως άμεση λύση για την βία δεν αποτελεί το σωστό μονοπάτι. Εντούτοις, ο θύτης είναι τόσο στη μειονεκτική θέση, όσο φαντάζει και το θύμα στα μάτια του. Σε αυτό το μοτίβο πατάνε και οι περισσότεροι μικροί τίτλοι όπως προαναφέρθηκε. Στην καινοτομία και στη μοναδικότητα. Έχοντας ελάχιστα μέσα για να πετύχουν στην gaming αυλαία, αποφεύγουν ακράδαντα τη μονολιθικότητα και στοχεύουν στο διαφορετικό, στο alternative –με την ευχάριστη έννοια.

Το αξιοσημείωτο στο Concrete Genie είναι ο τρόπος που επιλέγει ο ήρωας μας να λύσει τη βία. Όπως και σε πολλές διαμάχες στην πραγματική ζωή, η καλύτερη και αρχαιότερη λύση παραμένει ο διάλογος. Όπου μπορείς να αποφύγεις τη βία, κάνε το είναι εξάλλου το κεντρικό μήνυμα. Στα πλαίσια του διαλόγου όμως έρχεται να ενσωματωθεί η ζωγραφική για τον πρωταγωνιστή μας. Για αυτόν οι λέξεις δε βγαίνουν από το στόμα, αλλά από το πινέλο και τα σκίτσα. Με τη συγκεκριμένη παρομοίωση η PixelOpus κερδίζει τις εντυπώσεις μας, καθώς παρουσιάζει μια αρκετά πρωτοποριακή επέμβαση στο ζήτημα του bullying. Ανεξάρτητα όμως από το παραπάνω ζήτημα, το Concrete Genie ναι μεν περνά όμορφα ένα μήνυμα, άλλα χάνει στο να περάσει μια ιδιαίτερη ιστορία σε γενικό concept. Η αδιαφορία της κεντρικής ιστορίας έρχεται στα αρνητικά του τίτλου, αλλά αντισταθμίζεται ως ένα βαθμό από τον εξαιρετικό οπτικοακουστικό τομέα αυτού.

Φτάνοντας στα του gameplay, ο ήρωας μας φέρνει στη ζωή διάφορα σκίτσα τα οποία θα τον βοηθήσουν να αφαιρέσει τη μαυρίλα που έχει εγκλωβίσει τα διάφορα στενά της πόλης. Με τη σταδιακή αναζωογόνηση αυτής, θα μεταβείτε σε διάφορες γειτονιές και θα έρθετε σε επαφή με νέες προοπτικές για την εκπλήρωση του στόχου σας. Η μαγεία στην αισθητική χροιά του τίτλου είναι έκδηλη από πολλές οπτικές γωνίες. Κατά το playthrough σας μπορείτε να επεξεργαστείτε τα σκίτσα σας, από την ένταση, τον τόνο μέχρι και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Στο Concrete Genie το gameplay στοιχείο αγγίζει την έννοια του “έντονου” χωρίς να στηρίζεται σε περίπλοκα συστήματα χειρισμού ή ενός εξελιγμένου μοτίβου μάχης. Το “έντονο” έρχεται και… δένει μέσω της μοναδικότητας του τίτλου και του μηνύματός του.

Πέρα από την καλλιτεχνική πινελιά στα στενά της πόλης, στο Concrete Genie μπορείτε να καλέσετε διάφορα genies, όπου έρχονται ως βοηθητικά στον αγώνα σας και στην ολοκλήρωση διαφόρων παζλ. Αξιοσημείωτο σε αυτό το σημείο είναι ότι η κάθε ζωγραφιά επηρεάζεται από το χρώμα το οποίο θα επιλέξετε να της δώσετε. Για παράδειγμα, ένα κόκκινο σκίτσο αντιστοιχεί με fire-breathing abilities. Εδώ έρχεται και μένει το πιο στρατηγικό κομμάτι του τίτλου, καθώς απαιτείται η σωστή επιλογή τόσο για την επίλυση γρίφων, όσο και για την αντιμετώπιση των εχθρών σας.

Όπως προαναφέρθηκε, στόχος του πρωταγωνιστή είναι η αναζωογόνηση της πόλης. Μέσα στη πορεία του τίτλου, θα πρέπει να αποφύγετε παράλληλα τους διάφορους bullies, ενώ να φροντίσετε οι τελευταίοι να μην καταπατούν το έργο σας. Για όσους επιθυμούν ένα γρήγορο, fast paced σύστημα ή σε γενικές γραμμές ένα κλασικό gameplay κλάδο, τότε το Concrete Genie δεν είναι η σωστή επιλογή για αυτούς. Ο τίτλος εστιάζει στο διαφορετικό, τόσο σε gameplay όσο και σε αρτιστικό υπόβαθρο.

Φτάνοντας στο οπτικοακουστικό κομμάτι, η developer ομάδα δίνει ρέστα για τα δεδομένα μιας τέτοιας κυκλοφορίας. Αν και για να λέμε τις αλήθειες η Sony Interactive Entertainment έχει συνηθίσει να επενδύει στις ιδιαίτερες αρτιστικές πινελιές.  Στην προκείμενη περίπτωση, η developer δείχνει ότι μπορεί καλύτερα από πολλούς κολοσσούς του είδους. Ο γραφικός τομέας του τίτλου αγγίζει μεν καρτουνίστικα επίπεδα στις απεικονίσεις του, άλλα εστιάζει σε μοντέλα προσεγμένα, με ιδιαίτερες πινελιές στα backgrounds και στην αισθητική απεικόνιση από δικιά σας πλευρά. Η καρτουνίστικη αισθητική είναι έντονα επηρεασμένη από κλασικά παραμύθια της  τωρινής δεκαετίας, παντρεύοντας το εξωπραγματικό με το ρεαλιστικό, και δίνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα μέσα από ένα απλό σκίτσο. Από την άλλη, ο ηχητικός τομέας αγγίζει πλασματικά επίπεδα, έχοντας τα λοιπά sound effects να δένουν αρμονικά με τις γραφικές αναπαραστάσεις και να τονίζουν τη μοναδικότητα του τίτλου.

Εν κατακλείδι, το Concrete Genie σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Εστιάζοντας στο 2019 και έχοντας επι το πλείστον AAA τίτλους στο προσκήνιο, η Sony Interactive Entertainment πλασάρει στην αγορά κάτι το διαφορετικό. Αν και ακραία κίνηση, η οποία δε θα επιφέρει τις εξωπραγματικές εισπράξεις που θα ήθελε μια εταιρεία κολοσσός, προβάλλεται ένα ισχυρό μύνημα που σε τελικό στάδιο έχει μείνει βαθιά ριζωμένο στις αναμνήσεις πολλών ανθρώπων εκεί έξω. Είτε αποτελεί κομμάτι του παρελθόντος είτε όχι για αυτούς. Για όσους επιθυμούν κάτι στα κλασικά μοτίβο της γραμμής παραγωγής, τότε το Concrete Genie δεν είναι για αυτούς. Αν πάλι θέλετε κάτι το διαφορετικό, ο τίτλος αποτελεί must buy αγορά.