Platform: PS4, PS4 Pro (tested), Χbox One, Xbox One X, PC
Publisher: Bandai Namco
Developer: Bandai Namco
Διάθεση: Bandai Namco Hellas
Κυκλοφορία: 27/09/2019

Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του και έπειτα από μια καθυστέρηση, έφτασε στα χέρια μας το Code Vein, ένα Action-RPG, βασισμένο στην ιαπωνική κουλτούρα και εμπνευσμένο κυρίως από την σειρά souls όπως και είναι εμφανές. Το Studio Shift (God Eater) σε συνεργασία με τα Bandai Namco Studios μας μεταφέρει στον κόσμο ονόματι Vein, έναν μετα-αποκαλυπτικό κοσμό, με κύρια θεματολογία αυτή των Βαμπίρ και την επιβίωση αυτών στην απόμακρη αυτή γη. Η συνολική εμπειρία έχει επικάλυμμα anime αισθητικής γεγονός το οποίο είναι ολοφάνερο από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, όπου βλέπουμε το εντυπωσιακό opening από το Studio Ufotable ( Fate Series, Demon Slayer).

Θα καταφέρει άραγε το Code Vein να εντυπωσιάσει και να καθίσει στο βάθρο των σπουδαίων soulslike παιχνιδιών ή θα αποτελέσει απλά μια φθηνή απομίμηση; Οι απαντήσεις στο review που ακολουθεί!

Η ιστορία μας ξεκινάει στο κοντινό μέλλον όπου ο κόσμος του Vein βρίσκεται σε ερείπια λόγω ενός κατακλυσμικού πανδαιμονίου. Οι Revenants είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναστηθεί υπό την μορφή πλασμάτων που μοιάζουν με Βαμπίρ, έχοντας χάσει όλες τις αναμνήσεις τους, με μοναδικό σκοπό να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που επικρατεί, χρησιμοποιώντας μερικές από τις υπερφυσικές δυνάμεις που τους δίνονται κατά την διάρκεια της ανάστασης. Στην περίπτωση που οι Revenants δεν έχουν παροχή αίματος τότε χάνουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα να γίνουν Lost, πλάσματα άσκεπτα, επιθετικά, χωρίς καμία πιθανότητα επιστροφής στην αρχική τους μορφή. Στο πρόσφατο παρελθόν η βασίλισσα των Revenants έγινε Lost, με αποτέλεσμα να πρέπει να παραχθούν ακόμη περισσότεροι Revenants για να την αντιμετωπίσουν στην επιχείρηση Queenslayer.

Ο κύριος, «μουγκός» χαρακτήρας μας ξυπνάει στα ερείπια μιας αρχαίας πόλης, δίπλα σε μια κοπέλα ντυμένη σε λευκά. Κανένας από τους δύο δεν θυμάται τίποτα από το παρελθόν του. Ανακαλύπτουμε σύντομα ότι το αίμα του χαρακτήρα μας έχει την ικανότητα, όταν χρησιμοποιηθεί σε ένα ειδικό φυτό, να παράξει φιάλες αίματος, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους Revenants ώστε να μην γίνουν Lost. Έτσι, ο πρωταγωνιστής μας και η κοπέλα ξεκινούν το ταξίδι τους στον κόσμο του Vein, με σκοπό να πάρουν απαντήσεις για το παρελθόν τους αλλά και για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που επικρατεί στον ερειπωμένο αυτό κόσμο.

Το παιχνίδι ξεκινάει με το customization του χαρακτήρα μας, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με πολλές επιλογές για οποιοδήποτε γούστο. Η ποικιλία των outfits είναι επίσης εντυπωσιακή και αποτελείται από διάφορες κάπες, γούνες, armor κ.α. Τα όπλα που θα χρησιμοποιήσουμε στο Code Vein είναι παρόμοια με αυτά που θα βλέπαμε σε ένα souls game αλλά σε μικρότερη έκταση. Μερικά από αυτά είναι: swords, spears, bayonet (μίξη σπαθιού και ranged όπλου), heavy swords κ.α. Γενικά, η ποικιλία των outfits και των όπλων είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο gameplay τομέας του τίτλου αν και όχι τόσο βαθύς, αποτελεί μια πολύ στιβαρή βάση που είναι σε μεγάλο βαθμό fun to play. Το Code Vein μπορεί να παιχτεί είτε solo είτε online co-op, είτε offline co-op με διάφορους NPCs που συνοδεύουν τον χαρακτήρα μας κατά την διάρκεια του ταξιδιού του. Το σύστημα μάχης του τίτλου δεν περιορίζεται μόνο στα light-heavy attacks, guard και parry αλλά και στα gifts, δηλαδή στα special attacks που περιέχονται στα διάφορα classes που μπορούμε να επιλέξουμε και να ανακαλύψουμε. Τα gifts είναι συγκεκριμένα για κάθε class και με βάση πως θέλουμε να παίξουμε (melee, ranged, tank) επιλέγουμε το κατάλληλο. Από ενδυνάμωση του όπλου μας μέχρι και εντυπωσιακά ξόρκια απόστασης, είναι αρκετές οι επιλογές που έχουμε. Τα gifts αυτά είναι βασισμένα στο ichor που έχουμε, δηλαδή μια μονάδα μέτρησης για το πόσα ξόρκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Το κύριο μέσο αποφυγής είναι το dodge roll κατά την διάρκεια του οποίου έχουμε i-frames και δεν μπορούμε να δεχτούμε ζημειά. Το leveling σύστημα δουλεύει ακριβώς όπως τα υπόλοιπα soulslike παιχνίδια, όπου όταν ο παίχτης πεθαίνει, ξαναζωντανεύει σε κάποιο mistle και πρέπει να γυρίσει πίσω στο σημείο όπου πέθανε για να ανακτήσει τις «ψυχές» του. Κατά την αναβάθμιση των levels δεν έχουμε την ικανότητα να ανεβάσουμε και τα υπόλοιπα stats, αυτό μπορεί να γίνει μέσω των όπλων και των outfits που επιλέγουμε. Η αίσθηση των όπλων είναι αρκετά στιβαρή και αυτό βοηθάει ιδιαίτερα τη ροή της μάχης.

Ο κόσμος του Code Vein αποτελείται από πολλαπλές περιοχές, όλες διαφορετικές μεταξύ τους, στις οποίες μπορούμε να ταξιδέψουμε μέσω του κυρίου hub αλλά και από τα διάφορα mistles (bonfires). Κατά το 30ωρο ταξίδι μας θα συναντήσουμε ερήμους, χιονισμένα βουνά, κάστρα και άλλες περιοχές οι οποίες είναι περίπλοκες και περιέχουν στο τέλος τους το boss της περιοχής. Το art style του κόσμου είναι σε τυπικά επίπεδα με λίγες περιοχές να εντυπωσιάζουν στο μάτι ενώ οι περισσότερες αποτελούν απλά bland environments. Σε αντίθεση με τα περιβάλλοντα, ο σχεδιασμός ιδαίτερα των bosses αλλά και των mobs είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο κάθε εχθρός έχει το δικό του μωτίβο κινήσεων με δίκαια «παράθυρα» αποφυγής προς τον παίχτη. Στο Code Vein βρίσκουμε επίσης τα Depths μια σειρά από optional dungeons στα οποία αντιμετωπίζουμε τους bosses που συναντάμε κατά την διάρκεια της ιστορίας αλλά πιο δυνατούς.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η ιστορία του τίτλου. Αρχικά νομίζαμε ότι θα βλέπαμε μια αδιάφορη ιστορία να εξελίσσεται με χαρακτήρες τους οποίους θα θεωρούσαμε αδιάφορους. Δεν θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο λάθος. Οι χαρακτήρες στο Code Vein έχουν αρκετό βάθος καθώς μαθαίνουμε αρκετά για την ζωή τους πριν γίνουν Revenants αλλά και ζούμε μαζί τους μαθαίνωντας περισσότερα για αυτούς μέσα από τα εκπληκτικά cutscenes. Θα ελπίζαμε και ο κύριος χαρακτήρας μας να είχε ομιλία, ωστέ να μπορούσαμε να ενωθούμε συναισθηματικά ακομή περισσότερο με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Τα υψηλά stakes κατά την διάρκεια της ιστορίας αποτρέπουν την δημιουργία κάποιας μεγάλης «κοιλιάς«. Την ιστορία συνοδεύει πανέμορφα η εξαιρετική μουσική υπόκρουση από τον Go Shiina (Demon Slayer, God Eater). Από μελαγχολικούς τόνους, ροκ υποκρούσεις αλλά και επικές ενορχηστρώσεις το soundtrack «δίνει πόνο». Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει επίσης στην αγγλική μεταγλώτισση χωρίς να φτάνει φυσικά επίπεδα Nier Automata. Γενικά, η ιστορία του Code Vein στέκεται σε πολύ καλά επίπεδα κάνοντας ιδαίτερα επίκληση στο συναίσθημα σε πολλές περιπτώσεις.

Ο τεχνικός τομέας του τίτλου δεν αποτελεί κάτι σπουδαίο, χωρίς ωστόσο να απογοητεύει. Το sound design δεν αποτελεί δυνατό κομμάτι καθώς τα πατήματα σε νερό ή σε άμμο είναι εντελώς ενοχλητικά και πολλά ακουστικά προβλήματα σε βγάζουν από την εμπειρία. Τα animations είναι εξαιρετικά είτε κατά την διάρκεια του gameplay είτε σε cutscenes. Η ανάλυση είναι αρκετά καθαρή σε PS4 Pro ενώ η υποστήριξη HDR δεν αποτελεί επιλογή. Έπειτα, το framerate κυμαίνεται από 45-60 fps και θα παρατηρήσετε συχνά πτώσεις με αποτέλεσμα να παιθάνετε άδικα σε κάποια κατάσταση. Δεν παρατηρήσαμε επίσης καθόλου θέματα pop-in ή texture filtering. Ακόμη ένα σημαντικό θέμα είναι το clipping που υπάρχει και κύριος στα μαλλιά των χαρακτήρων, πράγμα το οποίο σε βγάζει ώρες ώρες από τον κόσμο του παιχνιδιού.

Συνοψίζοντας, το Code Vein προσφέρει μια εξαιρετική ιστορία ή οποία συνοδεύεται από μια υποδειγματική μουσική υπόκρουση. Οι στιβαροί gameplay μηχανισμοί προσθέτουν στην συνολική εμπειρία και τα άρτια cutscenes φέρνουν την anime αισθητική στη ζωή. Επιπλέον το βάθος που συναντάμε στους χαρακτήρες εμπλουτίζει την ιστορία κάνοντας μας να νοιαστούμε ακόμη περισσότερο για το αποτέλεσμα του προορισμού. Μερικά μικροπροβλήματα τεχνικής φύσεως και polishing θέτουν το Code Vein σε απόσταση από την σειρά Souls, όμως η ιδιοτροπία του παιχνιδιού όπως και το εικαστικό του, του δίνουν τον δικό του χαρακτήρα. Αν και έχει τα ελλατώματά του, οι λάτρες των anime, των soulslike και μίας καλογραμμένης ιστορίας, μπορούν να προβούν σε αγορά χωρίς φόβο.