Platform: PC, PS4 (tested), Xbox One
Publisher: Activision
Developer: Treyarch
Διάθεση: IGE S.A.
Κυκλοφορία: 12/10/2018

Άλλη μια χρονιά, άλλο ένα Call of Duty. Αυτή τη φορά τα ηνία έχει η Treyarch και έρχεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο στοίχημα της σειρά τα τελευταία χρόνια, την πετυχημένη είσοδο στη φρενίτιδα που ακούει στο όνομα Battle Royale. Μεγαλύτερο θύμα αυτού του στοιχήματος; Το Campaign. Μπορεί τα στατιστικά να μη λένε ψέμματα και η πλειοψηφία του κόσμου να μην ασχολείται καν ή ελάχιστα με το εκάστοτε campaign, αλλά για μένα ήταν κάθε χρόνο μια ιεροτελεστία. Έπαιρνα το τελευταίο CoD και ξεκινούσα ευθύς αμέσως το campaign, χωρίς να ασχοληθώ με το multi πριν το τελειώσω. Στιγμές gameplay που μου χάρισαν τα campaigns των Modern Warfare, Black Ops 1 ακόμα και Advanced Warfare δε θα ξεχαστούν ποτέ, όσο και αν το επιθυμεί η μόδα. RIP λοιπόν, αν και ΕΛΠΙΖΩ πως τα επόμενα στούντιο θα τα επαναφέρουν απλά κάποιος έπρεπε να θυσιαστεί για το Blackout. Πάμε λοιπόν να δούμε τι καταφέρνει το φετινό CoD Black Ops 4, βλέποντας ξεχωριστά τα τρία modes, Multiplayer, Blackout και Zombies:

Multiplayer Mode

Αρχικά, το κλασσικό, πατροπαράδοτο multiplayer που όλοι αγαπήσαμε. Εδώ οι Treyarch ακολουθεί μια εξελικτική τακτική του Black Ops 3 βάζοντας ταυτόχρονα το χεράκι της. Στη βάση έχουμε boots on the ground gameplay (yay!), guns UP και μη αυτόματο health regeneration. Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά ταρακουνούν τη δοκιμασμένη έως τώρα φόρμουλα του Black Ops και αφαιρούν αυτά τα wall runs και jumps λες και ήμασταν στο Matrix. Επιτέλους, οκ το είδαμε και στο WW2, έχουμε μια γεύση από τα παλιά Call of Duty παιχνίδια, ενώ το guns up μας επιτρέπει να μη σταματάμε να πυροβολούμε ποτέ, όπου και αν βρισκόμαστε ή κάνουμε. Η αφαίρεση του αυτόματου health regeneration μπορεί να χρειάζεται μια κάποια εξοικείωση, αλλά γρήγορα θα σας γίνει δεύτερη φύση και προσθέτει τακτική οπισθοχώρησης ή κάλυψης στο παιχνίδι, χωρίς ωστόσο να μειώνει το ρυθμό. Τα health packs (ενέσεις) είναι ατελείωτα άλλωστε, απλά χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα ανάμεσα στις χρήσεις. Με αυτά τα απλά πραγματάκια, το multiplayer καταφέρνει να διατηρεί την γρηγοράδα του gameplay που αγαπάμε, παρόλο την χρήση gadgets στο μελλοντικό setup.

Οι specialists επιστρέφουν από το Black Ops 3 και μαζί τους προστίθενται και 5 νέοι κρατώντας έτσι το χαρακτήρα των «heroes» από παιχνίδια τύπου Overwatch και Rainbow Six Siege. Η αλήθεια είναι πως το Perk 10 system που έχουν δουλεύει άψογα σε συνδυασμό με το χαμό από perks, modifications, wildcards ώστε να φτιάξετε το δικό σας setup όπως σας βολεύει πριν προχωρήσετε στην επιλογή specialist. Άψογη βρήκα και τη χρήση των abilities στους specialists, όπου πραγματικά θα χρειαστείτε να εξοικειωθείτε με τον καθένα τους ώστε να εκμεταλλεύεστε καλύτερα τον κάθε χάρτη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του. Σε αυτό βοηθά το Specialists HQ, το οποίο είναι στην ουσία ένα εμπλουτισμένο tutorial όπου μάλιστα έχουμε lore για κάθε χαρακτήρα συν δοκιμαστικά ώστε να καταλάβετε τα abilities του καθενός. Ο κάθε specialist διαθέτει από δύο abilities, το weaponry όπου είναι το βασικό ability και θέλει kills για να ενεργοποιηθεί και θα δείτε από πυρηνική κεφαλή (!) έως θανατηφόρους σκύλους και υπέρυθρες που αποκαλύπτουν τη θέση των εχθρών, ενώ στο equipment ability, όπου έχει απλά cooldown, γίνεται χρήση ηπιότερων μεθόδων αλλά εξίσου σημαντικών όπως flash grenades, πομπών κίνησης, γάντζο (!) αλα Batman Arkham, κ.α.

Όλα τα παραπάνω προσδίδουν έναν μεγάλο βαθμό τακτικής και σκέψης πριν ριχτείτε στη μάχη, που δεν υπήρχαν στα προηγούμενα CoD. Η εκμετάλλευση των abilities του κάθε Specialist μπορεί να φανεί κομβικής σημασίας σε ορισμένους χάρτες και modes αλλά ταυτόχρονα δε χάνεται το run and gun gameplay που αγαπάμε στη σειρά. Και τώρα που είπα «αγαπάμε», οι παλιές αγάπες δεν κρύβονται και επέστρεψαν σε remaster μορφή για να με…φτιάξουν! Στις υπάρχουσες πίστες του multiplayer, επιστρέφουν οι Summit, Firing Range, Slums και Jungle από προηγούμενα Black Ops και κυρίως το 1 που παραμένει το αγαπημένο μου. Παραμένουν το ίδιο άπαικτες και έχουν έναν φρέσκο αέρα όταν συνδυάζονται με τους specialists, ενώ και οι νέες πίστες είναι πολύ προσεγμένες και ίσως για πρώτη φορά δεν υπάρχει πίστα την οποία «εύχομαι να αποφύγω». Από industrial περιβάλλοντα έως παγετώνες, υπάρχει κάτι για τον καθέναν και για κάθε playstyle.

Στα των modes τώρα, πέρα από τα κλασσικά team deathmatch, kill confirm, search and destroy, domination, έχουμε δύο νέα modes τα Heist και Control. Το πιο πολύ χρόνο μου τον ξόδεψα στο Control το οποίο και βρήκα άκρως διασκεδαστικό και γρήγορο. Προσπαθείτε να κερδίσετε τις ζώνες που υπάρχουν στο χάρτη τη στιγμή που κάθε ομάδα έχει περιορισμένα respawn points, ενώ χρειάζεται καλή τακτική σκέψη ώστε να χρησιμοποιήσετε στο 100% τις επιθετικές ή αμυντικές abilities των Specialists,  ενώ στο heists βρήκα επιρροές από Counterstrike αφού σε κάθε γύρο κερδίζετε χρήματα και αναβαθμίζεται τον οπλισμό σας, με σκοπό να κάνετε δική σας τη βαλίτσα με τα χρήματα στο κέντρο του χάρτη.

 Zombies

Το Zombies στο CoD Black Ops 4 συνεχίζει να αποτελεί μια μεγάλη, ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία για τη σειρά. Εδώ έχουμε δύο ξεχωριστά storylines σε τρεις χάρτες (τέσσερις αν έχετε το season pass). Στο Chaos storyline έχουμε τους IX και Voyage of Despair χάρτες οι οποίοι και εντυπωσιάζουν με το σχεδιασμό και σύλληψη τους. Θεωρώ πως το Voyage of Despair ξεχωρίζει άνετα, έχουμε τον Τιτανικό και προσπαθούμε να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του τη στιγμή που παράλληλα κοιτάμε να αποφύγουμε τα zombies και να βγάλουμε τα νερά για να μην πνιγούμε. Στο ΙΧ μεταφερόμαστε σε μια αρένα τύπου Κολοσσιαίο και συνεχίζουμε τη γνωστή φόρμουλα όπου προσπαθούμε να επιβιώσουμε κύματα εχθρών zombies, τίγρεις, ξεκλειδώνοντας παράλληλα νέα όπλα και παγίδες. Στο δεύτερο, Aether storyline, έχουμε το Blood of the Dead χάρτη ο οποίος είναι βασισμένος στο Mob of the Dead του Black Ops 2 και ο τέταρτος Classified (μόνο για τους κατόχους season pass) είναι βασισμένος στον Five του Black Ops 1. Επίσης ένα νέο mode κάνει την εμφάνιση του και ονομάζεται Rush. Σε αυτό το mode απλά πολεμάτε τα κύματα εχθρών που έρχονται χωρίς να χρειάζεται να μαζεύετε λεφτά ή να λύνετε puzzles, απλή δράση στην ουσία.

Blackout

Και περνάμε στο Blackout, το Battle Royale mode που προφανώς ήρθε για να μείνει. Όσο και αν με πονά η θυσία του campaign για λογαριασμό του Blackout, τη θεωρώ εύλογη και σωστή επιλογή στην τελική. Το Battle Royale genre ήρθε για να μείνει για αρκετό καιρό και η υλοποίηση του Blackout είναι κατά πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Δεν πίστευα πως θα δούμε κάτι καλό όταν θα μεταφερθούμε από τους μικρούς και στενούς χάρτες της σειράς σε έναν τεράστιο ανοιχτό χάρτη και όμως. Το Blackout υποστηρίζει  100 παίκτες ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο χάρτη, παράλληλα με τρία modes, ένας εναντίων όλων, duos (δυάδες) και quads (τετράδες), η γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή δηλαδή. Ο χάρτης είναι εντυπωσιακός και είναι σαν να ένωσαν τα καλύτερα κομμάτια από τις πίστες της σειράς και έτσι μπορείτε να βρεθείτε σε γνώριμα μέρη. Βρήκα το Blackout να φέρνει στο στυλ του Pubg αλλά κατά πολύ διασκεδαστικότερο. Εδώ καταρχάς την περισσότερη ώρα σας την περνάτε πυροβολώντας παρά απλά να τρέχετε από δω και από κει όπως στο Pubg. Εντυπωσιάστηκα όταν βρέθηκα σε ένα άσυλο και τη στιγμή που lootαρα βλέπω να μου επιτίθενται zombies! Είχα δηλαδή match μέσα σε match και ταυτόχρονα πάρα πολύ καλό loot! Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε από τις κάθετες δεσμίδες φωτός που υπάρχουν στο χάρτη και μας δηλώνουν την ύπαρξη των zombies, πράγμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπέρ σας, αν και πολύ θα σκεφτούν το ίδιο, ή απλά να στήσετε παγίδα και να περιμένετε να έρθουν οι αντίπαλοί σας! Πολύ καλή είναι η προσθήκη του quick equip του loot σου, χωρίς να χρειάζεται να μπεις στο menu, ενώ και τα attachments των όπλων μπαίνουν αυτόματα.  Γενικά βρήκα το Blackout να με καλύπτει 100% και να μου προσφέρει μια καλύτερη και αρτιότερη εμπειρία από αυτή του Pubg που βρίσκω εξαιρετικά βαρετή.

Τεχνικός τομέας

Ο τεχνικός τομέας του Black Ops 4 κρίνεται πολύ καλός χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει. Η μηχανή γραφικών παραμένει απλά καλογυαλισμένη, δείχνοντας όμως την ηλικία της και παραμένοντας ένα βήμα πίσω από τον ανταγωνισμό. Frame drops δεν παρατηρήθηκαν και τα 60fps (στο ps4 pro) παραμένουν καρφωμένα, κάτι που άλλωστε είναι χαρακτηριστικό της σειράς και προφανώς η δικαιολογία για να μην αλλαχτεί η μηχανή γραφικών. Στο Blackout ο χάρτης είναι καλοσχεδιασμένος και με ωραία γραφικά στα τοπία του, είτε κινήστε κάτω είτε πετάτε ψηλά, ενώ στις στενότερες και μικρότερες πίστες των άλλων δύο modes τα πράγματα παραμένουν επίσης ικανοποιητικά με αρκετή λεπτομέρεια στον σχεδιασμό. Σίγουρα δεν διεκδικεί πρωτεία στα γραφικά, ωστόσο δεν παραμένει και απαρχαιομένος. Στα του ήχου τώρα, όσοι ασχολείστε με τη σειρά θα βρεθείτε σε γνώριμα μονοπάτια. Οι ήχοι των όπλων είναι επίσης απλώς ικανοποιητικοί, δεν απογοητεύουν αλλά λείπει αυτό το «βάθος» που έχουν αντίστοιχες αντίπαλες σειρές. Τα voice overs και η μουσική στα μενού ξεχωρίζουν πάντως για την πολύ καλή ποιότητα τους.

Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τεχνικό τομέα ήρθε από τον netcode του παιχνιδιού. Δεν ξέρω τι στραβά πάει στους servers, αλλά πρώτη φορά αντιμετωπίζω εδώ και χρόνια τόσα προβλήματα σε online τίτλο. Ενώ στο Blackout δεν υπάρχει κανένα θέμα, στο κλασσικό multiplayer mode είχα και έχω πάρα πολλά προβλήματα με αποσυνδέσεις και migrating hosts. Πολλά error messages τύπου «lobby not joinable» και άλλα, με έχουν εμποδίσει πάμπολλες φορές να ευχαριστηθώ παιχνίδι. Με μια βόλτα στο forum της Activision διαπίστωσα πως τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και υπαρκτά σε όλον τον κόσμο, οπότε λογικά δε φταίει μεμονωμένα η σύνδεση μου. Ελπίζω πως όσο περνάνε οι μέρες, τα προβλήματα να μηδενιστούν.

Συμπέρασμα

Καταλήγοντας, το Black Ops 4 είναι ένα πλήρες online παιχνίδι, προσαρμοσμένο στη σημερινή εποχή. Όσο και αν με πονάει η έλλειψη campaign, το multiplayer του παραμένει κλασσική απόλαυση (όταν δουλεύει), τα Zombies συνεχίζουν να αποτελούν ξεχωριστή και αναπόσπαστη εμπειρία ειδικά για coop, ενώ το Blackout είναι πλήρες και εύκολα η πιο ολοκληρωμένη battle royale εμπειρία εκεί έξω. Για τους φανς της σειράς πρόκειται για μια επιβεβλημένη αγορά που θα σας χαρίσει άπειρες ώρες μέχρι το επόμενο.