Πριν 10 χρόνια, η Criterion Games έδωσε στη δημοσιότητα το Burnout Paradise, ένα racing τίτλο βασισμένο στο τότε franchise του Burnout. Η σειρά έκανε έκδηλη την παρουσία της πίσω στο 2001 με τον πρώτο τίτλο να κλέβει τις εντυπώσεις, ενώ ακολούθησε μια ανοδική πορεία που οδήγησε στην αποκορύφωση αλλά και την αναγνώριση της σειράς με το Burnout Paradise. Ο παραπάνω τίτλος φαντάζει τόσο μακρινός συγκρίνοντάς τον με τα τωρινά δεδομένα ενός racing βιντεοπαιχνιδιού, βγάζοντας στο προσκήνιο ακατάπαυστη δράση μέσω υψηλών ταχυτήτων και σκληρών αναμετρήσεων, ενώ παράλληλα φροντίζει να παρουσιάσει την καταστροφική φύση του –που ανέκαθεν έκλεβε την παράσταση.

Φτάνοντας στο 2018, το Burnout Paradise φαίνεται να επιστρέφει στην αυλαία, έπειτα από μια ανατρεπτική δεκαετία στο χώρο του gaming και έχοντας να αντιμετωπίσει κολοσσούς που εξειδικεύονται στο racing genre. Στην προκείμενη περίπτωση, αν και το Burnout δε στοχεύει να αναδειχθεί, σίγουρα κάνει αισθητή την παρουσία του, φέρνοντας αναμνήσεις και εικόνες από τα περασμένα έτη που με τη σειρά τους θα στιγματίσουν και τη νέα γενιά από gamers.

Στη Remastered αυτή έκδοση, λοιπόν, οι players καλούνται να επιστρέψουν για άλλη μια φορά στην Paradise City και να χαθούν στο γοητευτικό χάος αυτής, μέσω διαφόρων events, trials και άλλων πολλών ενασχολήσεων. Αν και ο τίτλος ακολουθεί πιστά το racing genre, έχει ταυτόχρονα υιοθετήσει έντονα open world χαρακτηριστικά, τα οποία δίνουν αυτόματα μια διαφορετική αίσθηση φρεσκάδας –τουλάχιστον σε αυτό που αποκαλούμε racing το 2018. Μέσα από τα στενά της Paradise City μπορείτε να εξελιχθείτε σταδιακά, να ξεκλειδώσετε νέα οχήματα, αλλά και να αναδειχθείτε στα διάφορα trials του τίτλου. Σε γενικές γραμμές, το βιντεοπαιχνίδι ακολουθεί μια ανοδική πορεία ανταμοιβής για εσάς και τα κατορθώματά σας. Στην αρχή του τίτλου, θα έρθετε αντιμέτωποι με γρηγορότερα οχήματα από το δικό σας, καθώς και μια απειλητική Al που δε θα διστάσει να σας εμποδίσει από το να πετύχετε το στόχο σας. Το Burnout Paradise ανταμείβει παροδικά τον player, μέσω νέων οχημάτων, ικανοτήτων αλλά και προσθηκών που θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο ανθεκτικούς εσάς και το όχημά σας.

Στα διάφορα events του τίτλου συναντάμε τα Road Rage, τα Race, τα Marked Man και τα Stunt Runs. Το καθένα στοχεύει σε κάτι το διαφορετικό δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον player να μην επιδιώκει αποκλειστικά τον τερματισμό της κούρσας. Για παράδειγμα, τα Marked Man events στοχεύουν στην επιβίωση του οχήματός σας από τις προσπάθειες της Al για την καταστροφή αυτού. Από την άλλη, τα Road Rage απαιτούν από εσάς την αντίστοιχη επιθετική συμπεριφορά, ενός τέλος τα Stunt Runs events σας προετοιμάζουν για τη συγκέντρωση πόντων μέσω διαφόρων stunts, στα στενά της Paradise City.

Εντούτοις, το Burnout Paradise δεν επαναπαύεται μονάχα στα παραπάνω events, καθώς στους δρόμους της πόλης σας περιμένει μια πληθώρα από διάφορα challenges και trials. Όπως προαναφέρθηκε η Criterion Games είχε στοχέψει σε κάτι το αρκετά διαφορετικό από αυτό που θα αποκαλούσαμε σήμερα racing τίτλο. Η όλη φύση του Burnout θυμίζει ένα βιντεοπαιχνίδι όπου τα open world χαρακτηριστικά και η ανοδική εξέλιξη του χαρακτήρα είναι κυρίαρχα, σε αντίθεση από το ποιος θα φτάσει πρώτος την τερματική γραμμή. Παράλληλα, η βίαιη φύση της Al κατά τη διάρκεια της κούρσας δίνει την αίσθηση ενός racing τίτλου, που έχει υιοθετήσει το στοιχείο της δράσης και το έχει τοποθετήσει βαθιά στις ρίζες του. Στο Burnout δεν είναι απαραίτητη μόνο η ταχύτητα. Αντιθέτως, ο τίτλος απαιτεί από πλευράς σας μια περισσότερο στρατηγική προσέγγιση καθώς θα πρέπει να εξολοθρεύσετε τους αντιπάλους σας με κάθε μέσο –ή αντίθετα να προφυλαχθείτε από αυτούς.

Από την άλλη, η νέα remastered έκδοση παρέχει και όλο το διαθέσιμο Dlc υλικό, κάνοντας προσιτή και την area του Big Surf Island. Ο παραπάνω χάρτης θα σας προσφέρει αντίστοιχα τόνους τέρψης, ενώ είναι ουσιαστικά ελάχιστα μικρότερος από την Paradise City.

Όσον αφορά το επίπεδο δυσκολίας του τίτλου, το Burnout Paradise προσδίδει μια μοναδική αναμέτρηση για εσάς και την παρέα σας. Πέρα από τις ανατρεπτικές multiplayer αναμετρήσεις, ο ίδιος ο σχεδιασμός της Al στοχεύει να φτάσει τις αντοχές σας στα ύψη, μέσω σκληροπυρηνικών αγώνων, όπου τα αντίπαλα οχήματα δε θα διστάσουν να κάνουν το οτιδήποτε για να σας αποτρέψουν τη νίκη. Σε αυτό το σημείο θα φανεί στην ουσία και η στρατηγική φύση του τίτλου, καθώς θα χρειαστείτε τις κατάλληλες αναβαθμίσεις για την επίτευξη του στόχου σας.

Στα θετικά του τίτλου έρχεται και η εκπληκτική μουσική επένδυση, η οποία δένει αρμονικά με την όλη ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Η αδρεναλίνη στους αγώνες κορυφώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς τα διάφορα soundtracks γνωρίζουν πώς να ενταχθούν και να προσαρμοστούν ευάρμοστα στο προσκήνιο. Σε γενικές γραμμές στο συνδυασμό background και μουσικής επένδυσης επικρατεί μια συμμετρική, συντονισμένη και απολύτως ταιριαστή σχέση.

Από την άλλη, η γραφική επένδυση του τίτλου με βάση τα remaster δεδομένα σίγουρα είναι ανατρεπτική, αλλά όχι μοναδική. Χωρίς να προσβάλλουμε την ήδη υπάρχουσα εργασία της developer ομάδας για τη μεταφορά του τίτλου στις κονσόλες νέας γενιάς, το Burnout Paradise απέχει από το να χαρακτηριστεί παιχνίδι αυτής. Δυστυχώς, ασχέτως τις προσπάθειες της εταιρίας και τις βελτιώσεις για 60FPS σε 1080p , το παιχνίδι δεν μπορεί να κρύψει τα χρόνια του. Εντούτοις, αυτό δε σημαίνει ότι είναι απρόσιτο ή αποκρουστικό ως γραφικό concept. Υπάρχουν πολλά περισσότερα θετικά που θα σας επιτρέψουν να χαρείτε τον τίτλο.

Εν κατακλείδι, το Burnout Paradise Remastered αποτελεί μια αξιοπρεπής προσπάθεια της Criterion Games για να αναδειχθεί κάτι το διαφορετικό στο τωρινό 2018. Έχοντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο και μια δηλωμένη φόρμουλα υλοποίησης για τους racing τίτλους, το Burnout Paradise στοχεύει να δώσει μια αίσθηση νοσταλγίας, εξαλείφοντας το κλασικό και το μονολιθικό και επαναφέροντας κάτι το ξεχασμένο, το οποίο παράλληλα μετατρέπεται σε πρωτοποριακό. Για όσους δεν είχαν έρθει σε επαφή με τον τίτλο, το μακρινό 2008, η νέα έκδοση αποτελεί μια καλή μελλοντική επένδυση για εσάς και την παρέα σας.