Πρόσφατα είχαμε ασχοληθεί με τις καλύτερες σε πωλήσεις οικιακές κονσόλες και στο παρόν αφιέρωμα θα δούμε τις πωλήσεις που έχουν κάνει οι φορητές κονσόλες. Φυσικά όπως θα δείτε παρακάτω η Nintendo ήταν ανέκαθεν η κυρίαρχος του φορητού παιχνιδιού από την εποχή του Gameboy, ωστόσο η Sony κατάφερε με το PSP να πάρει μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Το PS Vita δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς και τα smartphones με τα tablet έχουν συρρικνώσει σε μεγάλα βαθμό την αγορά. Τη λύση έδωσε η Nintendo με το υβριδικό Switch, που πάει ανέλπιστα καλά, ενώ η Sony φαίνεται ότι τα έχει παρατήσει σε αυτόν τον τομέα.

 

10. NOKIA N-GAGE  3 εκατομμύρια

2003 και η Nokia βλέποντας την επιτυχία του Gameboy Advance, κυκλοφορεί κινητό-παιχνιδομηχανή με φιλοδοξία να πάρει κομμάτι της πίτας. Κλείνει δυνατά franchises όπως τα Tomb Raider, Splinter Cell, FIFA, Sonic και Call of Duty, αλλά η μικρή οθόνη, o άβολος χειρισμός και οι μέτριες δυνατότητες το καταδίκασαν σε αποτυχία.

 

 

9. SEGA GAME GEAR  10,6 εκατομμύρια

Η επιτυχία του Gameboy αναγκάζει και τη Sega να εισέλθει το 1991 στο χώρο των φορητών με το Game Gear. Μαζί με το PS Vita το χαρακτηρίζουμε αδικημένο, καθώς ήταν έγχρωμο και με μεγαλύτερες δυνατότητες από τον ανταγωνισμό. Ήταν στην ουσία ένα φορητό Master System και είχε να επιδείξει αξιόλογη βιβλιοθήκη με τα franchises της Sega να δεσπόζουν. Να μην ρουφούσε και τόσο γρήγορα τις μπαταρίες…

 

8. NINTENDO SWITCH  15,7 εκατομμύρια

Όταν πρωτοείδαμε το Switch αρκετοί θεώρησαν ότι θα είναι ένα νέο WiiU, αλλά όταν μιλάμε για Nintendo και φορητά, έστω και αν μιλάμε για υβριδική κονσόλα, το brand είναι τεράστιο. Σε ένα χρόνο έχει πουλήσει 15 εκατομμύρια και έχει στρέψει πάνω του το ενδιαφέρον. Αυτό πιθανόν να φέρει και third party υποστήριξη που είναι και το σημείο κλειδί για να απογειωθεί το μηχάνημα πέρα από τα κλασικά δυνατά franchises της Nintendo. Φαίνεται ότι το μέλλον του μηχανήματος είναι λαμπρό…

 

7. SONY PS VITA 16 εκατομμύρια

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις αιτίες που το PS Vita απέτυχε, αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις το 2012 όταν και κυκλοφόρησε. Παιχνίδια κυκλοφόρησαν αρκετά, τις δυνατότητες τις είδαμε, έστω και σε λίγες περιπτώσεις, αλλά τελικά το PS Vita θα μείνει στην ιστορία ως η μοναδική κονσόλα που φέρει το όνομα PlayStation και απέτυχε παταγωδώς. Από τα 82 εκατομμύρια του PSP, για να μιλήσουμε με αριθμούς, πέσαμε στα 16 εκατομμύρια του PS Vita και η Sony δε πρόκειται να ξανακυκλοφορήσει φορητό στη παραδοσιακή μορφή τουλάχιστον. Μια τεράστια χαμένη ευκαιρία….

 

 

6. NINTENDO GAME & WATCH  43,4 εκατομμύρια

Πολλά χρόνια πριν το Gameboy συγκεκριμένα το 1980, η Nintendo κυκλοφόρησε το πρώτο της φορητό που γνώρισε τεράστια επιτυχία με την ονομασία Game & Watch. Είχε Zelda, Mario και Donkey Kong και αν και πλέον φαίνονται αστεία τα παιχνίδια για την εποχή ήταν επίτευγμα. Αρκετές εταιρείες προσπάθησαν να μιμηθούν και όσοι είστε λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία σίγουρα θα θυμάστε τα αντίστοιχα της Tiger.

 

5. NINTENDO 3DS  72 εκατομμύρια

Το Nintendo DS σημείωσε ανεπανάληπτη επιτυχία και η Nintendo περίμενε να συμβεί κάτι παρόμοιο με τον διάδοχο του. Το 3D που ήταν το νέο χαρακτηριστικό δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα και το ξεκίνημα ήταν δύσκολο, ενώ και το PS Vita φάνταζε ως ένας δυνατός αντίπαλος. Τελικά η Nintendo το γύρισε και το 3DS έχει ξεπεράσει ήδη τα 70 εκατομμύρια και αν και βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής του, τελικά μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένο.

 

 

4. NINTENDO GAMEBOY ADVANCE  81,5 εκατομμύρια

2001 και η Nintendo επιτέλους κυκλοφορεί τον 32bit διάδοχο του απαρχαιωμένου Gameboy. Το hardware ήταν περίπου της δυναμικής του Super NES και έτσι τα ports κλασικών τίτλων ήταν εύκολη υπόθεση, ενώ υποστήριζε και backwards compatibility με Gameboy και Gameboy Color. Ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια και αν η Nintendo δε κυκλοφορούσε σχετικά σύντομα το DS μπορεί να είχε φτάσει και αρκετά παραπάνω.

 

 

3. SONY PSP  82 εκατομμύρια

Γιατί να έχουν αυτοί το μονοπώλιο και να βγάζουν ένα σκασμό λεφτά; Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν στη Sony όσον αφορά τη κατάσταση στα φορητά και αποφάσισαν το 2004 να κυκλοφορήσουν το PSP ή αλλιώς PlayStation Portable. Τεράστια επιτυχία, ατελείωτες παιχνιδάρες κοντά στα επίπεδα του PS2 και υποστήριξη από όλες τις third party εταιρείες. Κάποτε είχαμε και παράπονα με την υποστήριξη του μηχανήματος, αλλά που να ξέραμε τι θα ακολουθούσε με το PS Vita κάποια χρόνια μετά….

 

 

2. NINTENDO GAMEBOY  118,7 εκατομμύρια

Το Gameboy ήταν πραγματικά φαινόμενο όταν κυκλοφόρησε το 1989, αν και στα μέρη μας το είδαμε το 1991 περίπου. Για τους περισσότερους άνω των 35 αποτέλεσε τη πρώτη κονσόλα και μύησε αρκετούς στο χώρο των videogames. Tetris και Super Mario Land απογείωσαν το φορητό, που αν και μετρίων δυνατοτήτων και σαφώς κατώτερο από τους έγχρωμους ανταγωνιστές της εποχής, βλέπε Sega Game Gear και Atari Lynx, τελικά όχι απλά κυριάρχησε, αλλά έμεινε στην αγορά για πάνω από 10 χρόνια. To Gameboy Color το 1998 έδωσε χρώμα στα ασπρόμαυρα παιχνίδια (ναι τέτοια παίζαμε τότε…) και συνολικά μιλάμε για μια μυθική κονσόλα. Αναμνήσεις…

 

 

1. NINTENDO DS  155 εκατομμύρια

Κονσόλα που ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια μπορεί να χαρακτηριστεί απλά ως φαινόμενο. Μαζί με το PS2 το DS της Nintendo είναι οι δύο κονσόλες με τις περισσότερες πωλήσεις με νούμερα που δύσκολα να φτάσει κάποια κονσόλα στο μέλλον. Το DS δεν είχε τις δυνατότητες του PSP, αλλά τα franchises της Nintendo έχουν τεράστια δυναμική και το φορητό είχε το ατού ότι μπορούσε να προσελκύσει κοινό ανεξαρτήτου ηλικίας που δε χρειαζόταν να είναι και hardcore gamers. Σίγουρα εμείς προτιμούσαμε το PSP, αλλά το DS θα μείνει στην ιστορία ως το πιο επιτυχημένο φορητό όλων των εποχών.