Το 2017 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τα RPG και ιδιαίτερα για τα ιαπωνικά, τα οποία τα πήγαν σχετικά καλύτερα. Τα περισσότερα δυτικά δεν τα πήγαν και πολύ καλά, με τα Mass Effect Andromeda και The Surge να αναδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων. Να υπογραμμίσω ότι remaster και επανακυκλοφορίες δεν υπολογίζονται. Συνεπώς πολύ καλοί τίτλοι όπως η συλλογή Kingdom Hearts 1.5+2.5 και Undertale δε θα είναι στη λίστα. Επίσης, παιχνίδια όπως τα Horizon: Zero Dawn και Nier: Automata θα καταταχθούν στα action-adventure, εφόσον κλίνουν πολύ λιγότερο σε RPG. Παρακάτω λοιπόν σας παρουσιάζω 5 τους καλύτερους RPG τίτλους που παίξαμε φέτος:

Nioh

Το απολαυστικό και hardcore RPG της Team Ninja κατάφερε να συναρπάσει πολύ κόσμο (και εμένα) με το άκρως καλοφτιαγμένο σύστημα μάχης του. Αν και είχε μερικές ατέλειες, όπως τα γραμμικά levels, ήταν από τα καλύτερα RPG και μάλιστα αποκλειστικά (μέχρι τώρα τουλάχιστον) του PS4. Φυσικά, δεν ήταν λίγες οι συγκρίσεις με τα Dark Souls και Bloodborne, όμως κατά τη γνώμη μου κατάφερε να κάνει κάτι διαφορετικό και να διατηρήσει τη δική του ταυτότητα, αφού εστίασε περισσότερο στην πιο action-based μάχη, παρά στην εξερεύνηση και την πιο απλοϊκή μάχη των παιχνιδιών του Miyazaki. Μπορείτε να διαβάσετε και το review μας εδώ.

Persona 5

Τα καταπληκτικά παιχνίδια της Atlus και spin-off σειρά του ευρύτερου σύμπαντος του Megami Tensei τελευταία απέκτησαν την προσοχή του κοινού που τους αξίζει. Αν και ήδη ήταν κριτικά αναγνωρισμένα από το Persona 3, ήταν από τα λιγότερο mainstream παιχνίδια. Το Persona 5 κατάφερε να τραβήξει την προσοχή πολλών με το πανέμορφο και κουλ στυλ του, ενώ απέδειξε ότι το turn-based σύστημα »πιάνει» ακόμα και σήμερα. Καλό σύστημα μάχης, ωραία ιστορία και χαρακτήρες και φυσικά πλήρης απορρόφηση από το social simulation. Α και anime. Τι άλλο να ζητήσεις; Μπορείτε να διαβάσετε και το review μας εδώ.

Ys VIII: Lacrimosa of Dana

Ένα από τα πιο υποτιμημένα παιχνίδια της χρονιάς κατά τη γνώμη μου, η όγδοη main περιπέτεια του Adol Christin είναι απλά απολαυστική. Γρήγορο σύστημα μάχης με στοιχεία hack n’ slash, ικανοποιητική εξερεύνηση και συμπαθητικοί χαρακτήρες. Μπορεί ως ιστορία να μη συναρπάζει και τα γραφικά του να είναι τα κλασικά μέτρια των JRPG (με γοητευτικό artstyle παρ’όλα αυτά), όμως ως σύνολο για μένα αποτελεί ένα από τα καλύτερα RPG της χρονιάς. Μπορείτε να διαβάσετε και το review μας εδώ.

South Park: The Fractured But Whole

Η καφρίλα μπορεί να μην είναι για όλους, όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το South Park: The Fractured But Whole είναι και ένα καλοφτιαγμένο RPG. Αν και με πολλές καθυστερήσεις τελικά κατάφερε να είναι αρκετά αξιόλογο και τελικά να είναι από τα καλύτερα RPG που πέρασαν φέτος. Βελτιωμένο σύστημα μάχης και με αρκετή ποικιλία, όμορφα γραφικά και φυσικά ατέλειωτες στιγμές πλάκας και καφρίλας. Μπορείτε να διαβάσετε και το review μας εδώ.

Tales of Berseria

Η σειρά Tales of δεν έχει ευρύ κοινό και τις εποχές PS2 ήταν από τους καλούς JRPG τίτλους. Οι τελευταίοι τίτλοι όπως τα Xilia και Zestiria δεν κατάφεραν να συγκινήσουν, όμως το Berseria κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Με καλύτερη και πιο ώριμη ιστορία, αλλά και με βελτιώσεις στο σύστημα μάχης, παρά το μέτριο τεχνικό τομέα του, κάνουν ένα πολύ καλό RPG και από τα καλύτερα της χρονιάς. Μπορείτε να διαβάσετε και το review μας εδώ.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ PS4 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 2017

Ψηφίστε το αγαπημένο σας RPG παιχνίδι που κυκλοφόρησε για το PS4 μέσα στο 2017! Έχετε μόνο μία ψήφο και μπορείτε να επιλέξετε από τις προτεινόμενες επιλογές ή να πείτε την δική σας πρόταση στην επιλογή «other» . Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως 15 Δεκεμβρίου 2017 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ειδικό αφιέρωμα με τα καλύτερα παιχνίδια του 2017, όπως τα ψήφισαν οι αναγνώστες του PSaddict.gr!

Ψηφίστε το καλύτερο RPG του 2017