Τα video games και ο κινηματογράφος αποτελούν 2 τρόπους γνήσιας ψυχαγωγίας, πολλές φορές άρρηκτα συνδεδεμένους. Εδώ χρειάζεται όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι προτού συνεχίσουμε. Οι ταινίες που βασίζονται σε video games είναι στην καλύτερη μέτριες. Στην πλειοψηφία τους μάλιστα, κακές. Κάποιες όπως τα Resident Evil γέννησαν αρκετά sequels και αγαπήθηκαν από αρκετό κόσμο, αλλά ας μη γελιόμαστε, δεν είναι καλές ταινίες. Από την άλλη αρκετές είναι οι περιπτώσεις που εξαιρετικά παιχνίδια ξεπήδησαν μέσα από κινηματογραφικά franchises και λειτούργησαν είτε ως άτυπα sequels και prequels, είτε απλά έκαναν τη δύσκολη δουλειά να δώσουν στον παίκτη την ευκαιρία να γεμίσει τα παπούτσια των αγαπημένων του ηρώων. Στην παρούσα σειρά αφιερωμάτων θα ασχοληθούμε με καλά παιχνίδια βασισμένα σε κινηματογραφικά εγχειρήματα, χωρίς να δίνουμε βάση στο αν η αντίστοιχη ταινία ήταν αριστούργημα η απλώς κακή. Ξεκινάμε;

The Lord of the Rings : The Return of the King

Κατά την ταπεινή μου άποψη το Lord of the Rings : Return of the King είναι μία από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών και ευτυχώς το movie tie-in παιχνίδι δεν απογοητεύει. Ο τίτλος κυκλοφόρησε το 2003 και πρόκειται για μία εξαιρετική hack n’ slash εμπειρία, που καλύπτει τα γεγονότα της ταινίας και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις εμβαθύνει σε αυτά. Η EA Redwood Shores δούλεψε σε συνεργασία με τη New Line Cinema και όσον αφορά το authenticity του τίτλου, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ο παίκτης ακολουθεί και τα 3 sub-plots της ταινίας, ελέγχοντας τους Sam, Gandalf και Aragorn/Legolas/Gimli, ενώ μετά το πέρας του παιχνιδιού ξεκλειδώνονται κι άλλοι χαρακτήρες, έτσι ο τίτλος αποκτά replayability value. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός οτι ολόκληρο το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και σε co-op, κάνοντας έτσι την εμπειρία ακόμη πιο μοναδική. One game to rule them all…

Star Wars Episode III : Revenge of the Sith

Εντάξει, μη βαράτε, ξέρω. The Force is strong with Battlefront 2. Ο κυριότερος λόγος που βρίσκεται εδώ το Revenge of the Sith αντί των άλλων δεκάδων που περιστρέφονται γύρω από το μεγαλύτερο franchise του πλανήτη είναι το γεγονός οτι πρόκειται για το μόνο καλό παιχνίδι που καλύπτει τα γεγονότα μίας συγκεκριμένης ταινίας και δεν λειτουργεί ως γενικότερο tribute στο Star Wars. Ο τίτλος ακολουθεί την πορεία του Episode III, Revenge of the Sith και η αλήθεια είναι πως το κάνει αρκετά πιστά, με τον παίκτη να χειρίζεται τόσο τον Anakin Skywalker, όσο και τον Obi-Wan Kenobi. Πρόκειται για ένα hack n’ slash action game με μεγάλο του συν, την αυθεντικότητα, αφού αν εξαιρέσουμε τα voice-overs, η μουσική, τα cutscenes, οι διάλογοι και τα επίπεδα του παιχνιδιού είναι πιστές αναπαραστάσεις της ταινίας.

Spider-Man 2

Εν έτει 2018 και εν αναμονή του μεγάλου αποκλειστικού Spider-Man τίτλου της Insomniac Games, ακόμα δεν έχει βρεθεί παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον Άνθρωπο-Αράχνη που να αγγίζει το Spider-Man 2 του 2004. Το παιχνίδι ακολουθεί το σενάριο της ταινίας, ξεφεύγοντας όμως αρκετές φορές για να προσθέσει κι άλλους villains από τους αμέτρητους που έχει να αντιμετωπίσει ο Spider-Man, κάτι που προσωπικά βρίσκω θετικό. Η Activision μας προσέφερε έναν εξαιρετικό ανοιχτό κόσμο σε μία πιστή αναπαράσταση της Νέας Υόρκης και φυσικά το web-swinging σύστημα του μνημονεύεται ακόμη και σήμερα για την ακρίβεια και την εθιστικότητα του. Το παιχνίδι είναι εμπλουτισμένο με τις φωνές των ηθοποιών του εξαιρετικού Spider-Man 2, ενώ αξιομνημόνευτα είναι ακόμη τα mini games – side quests όπως η παράδοση πίτσας ως Peter Parker ή η εύρεση ενός χαμένου μπαλονιού για κάποιο παιδάκι ως Spider-Man.

Alien Isolation

Το όραμα του Ridley Scott, το μακρινό 1979, γέννησε ένα κινηματογραφικό σύμπαν που ακόμα και σήμερα παράγει sequels και prequels, τα οποία όμως εδώ και πάρα πολλά χρόνια απογοητεύουν οικτρά τους fans των πρώτων 2 ταινιών, Alien και Aliens. Το 2014 όμως ήρθε το Alien Isolation και θύμισε σε όλους τι είναι αυτό που είχαν ερωτευτεί στο franchise από την πρώτη κιόλας επαφή που είχαν μαζί του. Το παιχνίδι μας βάζει στο ρόλο της κόρης της θρυλικής Ripley (Sigourney Weaver), η οποία αναζητά περισσότερα στοιχεία για την εξαφάνιση της μητέρας της. Η αγωνία, ο τρόμος, η αίσθηση κλειστοφοβίας, η εκπληκτική ατμόσφαιρα και ό,τι άλλο έκανε την πρώτη ταινία τόσο ξεχωριστή κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε δευτερόλεπτο που διαρκεί το παιχνίδι, ενώ το AI του θρυλικού Xenomorph είναι ένα από τα καλύτερα στο gaming.

Peter Jackson’s King Kong

Το Peter Jackson’s King Kong είναι το επίσημο παιχνίδι της ταινίας King Kong του 2005. Ο τίτλος έχει 2 προσωπικότητες, αφού κατά τη διάρκεια του ο παίκτης ελέγχει τόσο τον Jack Driscoll σε ένα εχθρικό first person survival περιβάλλον, ενώ χειρίζεται και τον θηριώδη King Kong σε τρίτο πρόσωπο, δέρνοντας δεινοσαύρους και παρασέρνοντας ό,τι έχει την ατυχία να βρεθεί στο πέρασμα του. Το παιχνίδι ακολουθεί πιστά τα γεγονότα της ταινίας, χωρίς να παρεκκλίνει ιδιαίτερα, ενώ έλαβε εξαιρετικές κριτικές, με κύρια selling points του, τα καλοφτιαγμένα περιβάλλοντα, την καταιγιστική δράση και την ικανότητα του να εναλλάσσεται μεταξύ 2 διαφορετικών ειδών παιχνιδιών με τόση άνεση.

The Chronicles of Riddick : Escape from Butcher Bay

Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που ένα παιχνίδι καταφέρνει να εξαλείψει τελείως την ταινία στην οποία βασίστηκε. Το πιο τρανό παράδειγμα της εν λόγω κατηγοριας είναι το The Chronicles of Riddick : Escape from Butcher Bay, το οποίο αποτελεί prequel του κινηματογραφικού The Chronicles of Riddick και κυκλοφόρησε το 2004 από τη Vivendi Universal Games. Ο τίτλος έλαβε εξαιρετικές κριτικές, τόσο για τον τρόπο που συνδυάζει action και stealth, όσο και για τα εξαιρετικά γραφικά του. Μάλιστα, ο Vin Diesel χάρισε το μοντέλο, αλλά και τη φωνή του στον Riddick, ενώ συνέβαλλε σε πολλά στάδια δημιουργίας του τίτλου. Μπορεί το παιχνίδι αρχικά να κυκλοφόρησε μόνο σε Xbox και PC αλλά το 2009 ήρθε και στο PS3 με τη μορφή του remake, πακέτο με το sequel The Chronicles of Riddick : Assault on Dark Athena.

Goldeneye 007

Ένας πραγματικός θρύλος του Nintendo 64. Ένα παιχνίδι θεμελιωτής των first person shooters. Ο τίτλος κυκλοφόρησε το 1997, 2 χρόνια μετά τη 17η περιπέτεια του Βρετανού Πράκτορα, Goldeneye. Εξαιρετικό single-player campaign, βασισμένο στα πεπραγμένα της ταινίας, με εκπληκτική ατμόσφαιρα και πρωτότυπες stealth προσεγγίσεις, το οποίο συνοδευόταν από split screen multiplayer, με διάφορες παραλλαγές του κλασσικού deathmatch. Σίγουρα η καλύτερη περιπέτεια του James Bond που είχαμε ποτέ στις κονσόλες μας και ένα παιχνίδι χρόνια μπροστά από την εποχή του, που επηρέασε τη βιομηχανία όσο λίγα. Ευελπιστούμε κάποια στιγμή να έχουμε ένα παιχνίδι James Bond στο ίδιο επίπεδο, καθώς οι τελευταίες προσπάθειες αποδείχθηκαν ελλειπείς.