Platform: PC, Xbox One, PS4, Switch
Publisher: Namco Bandai Entertainment
Developer: Outright Games
Διάθεση: Namco Bandai Greece
Κυκλοφορία: 14/11/2017

Πολλοί από εμάς μέσα μας κρύβουμε πάντα ένα μικρό παιδί. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσες ώρες έχετε κάτσει μπροστά από μια τηλεόραση και έχετε παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια; Ότι ηλικία και να έχει ο καθένας μας και ειδικά για το ανδρικό φύλο, αυτό ίσως να μην αλλάξει ποτέ και πάντα όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε θα κάτσουμε και θα τα παρακολουθήσουμε έστω και για λίγο.

Τώρα, αν είστε λίγο πιο μεγάλοι σε ηλικία θα έχετε πετύχει σίγουρα σε κανάλι της τηλεόραση το παιδικό κινούμενο σχέδιο που ακούει στο όνομα Ben 10. Αν πάλι όχι πριν το αναλύσουμε λίγο περισσότερο να πούμε εν συντομία ότι είναι ένα cartoon το οποίο έχει αρκετές σεζόν όπως τα Pokémon, Yu-Gi-Oh! καθώς έχει και πολλές παραλλαγές με την έννοια ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη Ben 10. Για όσους πάλι δεν γνωρίζουν, ο πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο δεκάχρονος στην αρχή και δεκαπεντάχρονος και δεκαεξάχρονος μετέπειτα χαρακτήρας Ben Tennyson, ο οποίος σε μια καλοκαιρινή εκδρομή με τον παππού –Max– του και την ξαδέρφη του –Gwen– βρίσκει ένα εξωγήινο ρολόι –Omnitrix– που έχει την δυνατότητα και τον μετατρέπει σε εξωγήινες μορφές. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα η ζωή του Ben δεν είναι ποτέ η ίδια και όπως σε κάθε cartoon, πρέπει να πολεμήσει για την σωτηρία της γης από τους διάφορους εχθρούς που θα εμφανίζονται στο διάβα του. Έτσι λοιπόν η Torus Games μαζί με την Outright Games, δημιούργησαν ένα νέο τίτλο για τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας με το κλασσικό όνομα Ben 10.

Οι 10 διαθέσιμες μορφές!

Η ιστορία μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς ο Ben μαζί με τον παππού και την ξαδέρφη του αρχίζουν να ταξιδεύουν με το Rust Bucket –το βανάκι του παππού Max- ώσπου μια απειλή από τους Zombozo, Queen Bee, και Weatherheads άρχισε να διαταράσσει τα νερά και εκεί ο Ben αναλαμβάνει δράση. Έτσι λοιπόν ξεκινάει η ιστορία και στα χέρια σας αναλαμβάνετε τον ρόλο του μικρού μας ήρωα με φυσικά το μοναδικό όπλο που έχετε στην κατοχή σας να είναι το Omnitrix και να αποκτήσετε όποια μορφή από τις 10 θέλετε. Φυσικά, δεν θα έχετε από την αρχή και τις 10 αυτές εξωγήινες μορφές αλλά μόνο 3 που είναι ήδη υπεραρκετές για να ολοκληρώσετε θα λέγαμε ακόμα και όλο το παιχνίδι. Μερικές από αυτές τις μορφές που θα συναντήσετε είναι οι: Overflow, XLR8, Four Arms, Cannonbolt κ.α. Σκοπός σας είναι να φτάσετε μέχρι τον τελικό προορισμό του κάθε επιπέδου και να εξοντώσετε κάθε εχθρό που θα βρεθεί στο διάβα σας. Όπως προείπαμε και λίγο πιο πάνω δεν θα έχετε στην δυνατότητα σας όλες τις μορφές που θα μπορείτε να μετατραπείτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού αλλά όσο προχωράτε θα τις ξεκλειδώνετε αυτόματα. Επειδή ο τίτλος απευθύνεται κυρίως σε πιο μικρές ηλικίες ο βαθμός πρόκλησης είναι μηδενικός οπότε μην περιμένετε να τα βρείτε γενικά σκούρα.

Από εκεί και πέρα ο ήρωας μας κάτω αριστερά της οθόνης μας έχει φυσικά την health, την energy bar του καθώς και το Omnitrix. Σπάζοντας κουτιά ή εξοντώνοντας εχθρούς, θα βρίσκεται φαγητά που θα σας αναπληρώνουν το health σας, η energy bar θα γεμίζει, το ίδιο και το Omnitrix. Η energy bar σας δίνει την δυνατότητα από τις 10 διαφορετικές εξωγήινες μορφές με το πάτημα ενός κουμπιού να εκτελέσει μια ειδική κίνηση με το να στέλνει τους εχθρούς σας πιο μακριά ή να τους ρίχνει τάβλα στο έδαφος. Σε αντίθεση όταν το Omnitrix σας γεμίσει πλήρως, πάλι με το πάτημα ενός κουμπιού, ένας από τους εξωγήινους που θα χειρίζεστε θα εξαπολύει μια Ultimate Move και οι εχθροί θα αποτελούν για σας παρελθόν. Φυσικά αυτό ισχύει για κάθε μορφή και ικανότητα, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε συγκεντρώνοντας διάφορα πράσινα orbs από κουτιά μέχρι και εχθρούς, έχετε την δυνατότητα για κάθε μορφή σας να την κάνετε ακόμα πιο δυνατή. Ίσως το μοναδικό καλό που έχει το παιχνίδι είναι αυτές οι 10 μορφές και μόνο, γιατί από εκεί και πέρα θα συναντάτε μόνο προβλήματα. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα μοναδικά bosses με τα οποία θα έρθετε αντιμέτωποι είναι παιδιαρίστικα εύκολα  και είναι μόλις τρία. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εχθρούς. Κάθε ένα από τα 6 και μοναδικά επίπεδα σε όλο το παιχνίδι έχουν 2 με 3 εχθρούς πανομοιότυπους. Όπως αντιλαμβάνεστε μετά από κάποιο σημείο σε ένα επίπεδο είναι λίγο βαρετό να βλέπεις το ίδιο και το ίδιο όλη την ώρα. Φυσικά δεν σταματάμε εδώ καθώς εκτός όλων αυτών, όταν θα έχετε επιλέξει να παίξετε ένα συγκεκριμένο stage θα προχωράτε όλη την ώρα και σίγουρα θα αντιληφθείτε ότι θα κάνετε κύκλους. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο εννοείται, απλά τα backgrounds του παιχνιδιού δεν αλλάζουν ποτέ και είναι φτιαγμένα έτσι όπου σας έρχεται στο νου αυτή η αντίληψη. Συνεχίζοντας, όταν θα μάχεστε διάφορους εχθρούς, ένα πλέγμα από αριστερά και δεξιά θα σας κλείνει τον δρόμο με αποτέλεσμα να πρέπει να εξοντώσετε ότι υπάρχει μπροστά σας για να συνεχίσετε. Εκεί θα συναντήσετε τα προβλήματα με το να κολλήσουν οι εχθροί από μόνοι τους και να μην έχετε την δυνατότητα – ενώ είναι μπροστά σας – να τους χτυπάτε ή και ακόμα ο ίδιος σας ο ήρωας, να μην δέχεται τις εντολές που του δίνεται και κατά συνέπεια να τρώτε εσείς το ξύλο. Όσον αφορά το gameplay χρειάζεται να σημειωθεί ότι δεν ξεπερνά την 1 ώρα συνολικά, καθώς κάθε επίπεδο χρειάζεται 10 λεπτά περίπου για να ολοκληρωθεί. Αν φυσικά είστε τελειομανής και θέλετε το 100% τότε ίσως να σας πάρει λίγο παραπάνω.

Στα του τεχνικού τομέα, ένα ωραίο στοιχείο είναι τα γραφικά, καθώς φέρουν την τεχνική cell shaded και δημιουργεί την αίσθηση του cartoon, όπως ακριβώς είναι και η σειρά στην τηλεόραση. Η κάμερα σε όλα τα σημεία είναι άρτια χωρίς να δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και στην πτώση των καρέ. Δυστυχώς ενώ το παιχνίδι είναι στα 60fps, όταν θα περικυκλώνεστε από αρκετούς εχθρούς η πτώση των καρέ είναι εμφανής και πέφτουμε σίγουρα και κάτω από τα 30. Εκτός αυτού σε αναπάντεχα σημεία και ενώ προχωράτε πάλι μπορεί να συμβεί το ίδιο με συνέπεια να πρέπει να βγείτε από το παιχνίδι και να ξαναμπείτε. Ο ήχος δένει καλά θα λέγαμε με το κάθε επίπεδο, χωρίς όμως ο παίκτης να δίνει έμφαση, παρά μόνο στις ομιλίες των πρωταγωνιστών.

Take this and this and this…

Συνολικά, το Ben 10 θα λέγαμε είναι μια καλή ιδέα να μας θυμίσει τα παιδικά μας χρόνια αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά. Το παιχνίδι έχει πολλά προβλήματα από την αρχή μέχρι και το τέλος, που δύσκολα έως αδύνατον να διορθωθούν και πέρα από την βασική ιστορία δεν υπάρχει λόγος να μπει κάποιος στην διαδικασία να το ολοκληρώσει ξανά. Πολλά τεχνικά προβλήματα που μέχρι και οι μικρότερες ηλικίες θα ενοχληθούν, θα το βαρεθούν και σίγουρα δεν θα διασκεδάσουν.