Αν θα έπρεπε να κατατάξουμε κάπου το Beat Saber, μπορούμε να πούμε πως είναι ένα «ρυθμικό action game». Ίσως υπερβολική η έκφραση “action” αλλά σίγουρα υπάρχουν στιγμές που νιώθεις σαν action ήρωας. Σε αυτό συμβάλει φυσικά η χρήση των δύο PS Moves, που μετά από πολλά χρόνια αχρηστίας στο PS3, βγήκαν από τα σκονισμένα συρτάρια και έπιασε τόπο η αγορά τους πλάι στο PSVR.

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι απλός. Κόκκινα και μπλε κουτιά έρχονται προς το μέρος σου με το ρυθμό της μουσικής. Εσύ κρατώντας τα σπαθιά στα χέρια σου πρέπει να χτυπήσεις με το αντίστοιχο χρώμα σπαθί τα αντίστοιχα χρώματα κουτιών. Κάθε κουτί έχει ένα λευκό βελάκι που σου υποδεικνύει τη φορά που πρέπει να το πετσοκόψεις.

Ακούγετε απλό αλλά μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε VR περιβάλλον. Έτσι εκτός από το κόψιμο, έχουμε να αποφύγουμε και εμπόδια. Υπάρχουν βόμβες που δε πρέπει να ακουμπήσεις και μεγάλα κουτιά-(τοίχοι) που περνάνε από μπροστά σου που πρέπει να αποφύγεις. Ό συνδυασμός όλων των παραπάνω παρ’ όλο που μοιάζει απλός, είναι μία από τις καλύτερες VR εμπειρίες που έχουν κυκλοφορήσει. Από τη πρώτη στιγμή μπαίνοντας στο παιχνίδι και έχοντας τα PSMove στα χέρια έχεις την αίσθηση ότι κρατάς πραγματικά lightsabers. Όσοι fans του Star Wars θα το λατρέψετε. Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου απλά να τα κουνάω από εδώ και από εκεί παριστάνοντας κάποιον Jedi Knight. Η απόκριση των PSMove είναι αψεγάδιαστη και με καλή ρύθμιση τους, δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα.

Όπως σε κάθε άλλο ρυθμικό παιχνίδι, όση ώρα παίζεις τόσο μπαίνεις στο ρυθμό και το gameplay μοιάζει φυσικό. Ακόμα και αν δεν είσαι φαν της ηλεκτρονικής dance μουσικής, ο κόσμος του παιχνιδιού ταιριάζει γάντι με αυτή και δε θα σε πειράξει καθόλου. Μιλώντας για τη μουσική να αναφέρω πως ο τίτλος περιέχει τα δέκα τραγούδια της PC έκδοσης και άλλα πέντε τα οποία είναι timed exclusives στο PSVR.

Ξεκίνησα το παιχνίδι στο Free Play mode. Σε αυτό σου επιτρέπει να διαλέξεις ένα τραγούδι, μία από τις τέσσερις δυσκολίες και κάποιες άλλες επιλογές για αυτό. ‘Εγραψα αρκετές ώρες παιχνιδιού και μπορώ να πω πως η hard δυσκολία ήταν πολύ μεγάλη για μένα. Δεν μπήκα καν στο κόπο να δοκιμάσω την expert, φαντάζομαι όμως τι γίνεται εκεί.

Αν έχεις παρέα, το παιχνίδι έχει φροντίσει και για αυτό. Έτσι περιλαμβάνει το Party mode στο οποίο μπορείς να παίξεις εναλλάξ με τους φίλους σε ένα δικό σας leaderboard για το ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο σκορ. Με τη παρέα το διασκεδάσαμε πάρα πολύ. Τέλος υπάρχει και το Campaign που σε βάζει στο ρυθμό του παιχνιδιού δοκιμάζοντας τα διάφορα τραγούδια του με όλες τις επιλογές. Έτσι πρέπει να ολοκληρώσεις levels που τα βελάκια χάνονται πριν φτάσουν σε σένα ή χωρίς βελάκια κτλ. Είναι ένας ικανοποιητικός λόγος να βάλεις το παιχνίδι και να παίξεις ακόμα και μόνος.

Αν υπάρχει κάποιο μείον στο παιχνίδι, αυτό είναι τα λιγοστά του τραγούδια. Μη παρεξηγηθώ, το παιχνίδι τα βγάζει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Αλλά δεκαπέντε τραγούδια όπως και να το κάνουμε δεν είναι αρκετά. Βέβαια με λίγο ψάξιμο ανακάλυψα πως θα προστεθούν τριάντα τραγούδια δωρεάν και θα κυκλοφορήσουν ακόμα τρεις δεκάδες με τιμή τα 10 ευρώ έκαστη. Αν συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία του παιχνιδιού σίγουρα η υποστήριξη θα είναι μεγαλύτερη στο μέλλον.

Θα πρέπει εδώ να αναφέρω πως αντίθετα με την PC έκδοση και λόγο της φύσης του PS4, στην έκδοση για το PSVR δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε δικά μας τραγούδια. Η αλήθεια είναι ότι πόνεσε αυτό, άλλα ήταν αναμενόμενο.

Το να στριφογυρνάς τα lightsabers σε αυτό το παιχνίδι σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν ένας Jedi Master. Ένας Jedi Master που δε σκοτώνει Sith, αλλά βγήκε να παρτάρει σάββατο βράδυ με τους φίλους του.