Platform: PC, PS4 (tested), Xbox One
Publisher: EA
Developer: DICE
Διάθεση: Bandai Namco Greece
Κυκλοφορία: 20/11/2018

Ομολογώ πως ήμουν αρκετά σκεπτικός με το Battlefield V. Μετά το εξαιρετικό Battlefield 1, η DICE/EA φάνηκε να βιάζεται παραπάνω απ’όσο θα πρεπε και τελικά νομίζω πως όντως κάτι τέτοιο έγινε. Ίσως η αποτυχία του SW Battlefront 2 να πίεσε για το νέο παιχνίδι, ίσως ο ανταγωνισμός να πίεσε για να προλάβει τις εξελίξεις, δεν γνωρίζω. Το θέμα μου είναι πως μετά και την καθυστέρηση κυκλοφορίας (χώρια ότι κυκλοφόρησε σε διάφορες ημερομηνίες, πίσω από paywalls σε διάφορες πλατφόρμες) το παιχνίδι είναι φανερά ελλιπές. Δεν θα πω κακοφτιαγμένο γιατί δεν ισχύει, αλλά όταν ακόμα στο single player λείπει επεισόδιο, χώρια τα υπόλοιπα, νομίζω μιλάμε για ένα παιχνίδι «εν εξελίξει»..

Αρχικά, ας δούμε το single player κομμάτι του παιχνιδιού, το οποίο μάλιστα πουλήθηκε και αρκετά έναντι του ανταγωνισμού που προτίμησε να το παραλείψει. Η DICE συνεχίζει με το format των War stories, όπως και στο Battlefield 1, αλλά δυστυχώς η ποιότητα έχει πέσει αρκετά. Σίγουρα λένε μερικές ξεχωριστές και ιδιαίτερες ιστορίες, αλλά τόσο το story telling όσο και η εκτέλεση πάσχει αρκετά. Μετά τον πολύ δυνατό πρόλογο που με εντυπωσίασε και λέω «τι θα παίξουμε πάλι, επιτέλους πόλεμος!» ήρθε η κατηφόρα. Με 3 ιστορίες και την 4η να μας έρχεται τον Δεκέμβριο (The Last Tiger), έχουμε σίγουρα ένα πολύ σύντομο campaign και μάλιστα με έμφαση στο stealth. Υπάρχουν μερικά εντυπωσιακά setpieces που συμπληρώνουν απλά μερικά στατικά σκηνικά όπως το να εκπληρώσετε 3 objectives σε ανοιχτούς χώρους, ή να καθαρίσετε κύματα εχθρών. Γενικά μου φάνηκαν σαν μινι multiplayer modes αλλά με botάκια. Από τις 3 διαθέσιμες ιστορίες σίγουρα ξεχωρίζω αυτή των Σενεγαλέζων μαχητών που πολεμούν για χάρη της Γαλλίας, μιας χώρας που δεν είναι δική τους και όλα δείχνουν πως ξεχάστηκαν στο πέρασμα της ιστορίας. Υπάρχει αυτό που είχαν υποσχεθεί για τις «ανείπωτες ιστορίες» του 2ου ΠΠ αλλά η όλη εμπειρία είναι σύντομη (γύρω στο 4ωρο θα έχετε ξεμπερδέψει), δεν εντυπωσιάζει και μοιάζει αρκετά βιαστική στην εκτέλεση της σε αντίθεση με το πολύ καλύτερο αντίστοιχο κομμάτι του BF1. Τελικώς, αν θέλετε το BFV απλά για να παίξετε το single player κομμάτι του απλά προσπεράστε το, βέβαια, από την άλλη, ποιος αγοράζει Battlefield παιχνίδι για να παίξει μόνο το offline;

Και πάμε ευτυχώς στο κομμάτι όπου διαπρέπει το Battlefield V και μιλάω για το multiplayer. Όσοι αγαπήσατε το BF1 ή είστε hardcore fans της σειράς, τότε το BFV θα σας κρατήσει για ώρες κολλημένους στην οθόνη σας. Το παιχνίδι καταφέρνει να κρατήσει τον ποιοτικό πυρήνα που κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει, δηλαδή, το εντυπωσιακό gunplay και τις δυνατές στιγμές που δεν συναντάμε σε παιχνίδια του ανταγωνισμού. Καλοσχεδιασμένοι χάρτες, δυναμικός καιρός, δυνατότητα για revive από όλους τους παίκτες του squad, δυνατότητα για fortifications (να χτίζετε δηλαδή οχυρώσεις με συρματοπλέγματα, σακιά με άμμο κ.α.) είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κρατάνε το gameplay ψηλά. Υπήρξαν στιγμές που ένιωθα πως όντως βρίσκομαι σε πόλεμο, μέσα σε ένα χάος από σφαίρες και εκρήξεις την ώρα που μια χιονοθύελλα κάλυψε όλο το οπτικό μου πεδίο. Από την άλλη, υπήρχαν και φορές που στα δέκα βήματα έτρωγα σφαίρα από απέναντι sniper, κάτι που βέβαια είναι ψιλοσυνήθεια στη σειρά, στην ουσία πρέπει να γίνεται μεγάλη χρήση της κάλυψης. Φυσικά, το Conquest είναι το mode που θα ασχοληθούν οι περισσότεροι με τους 64 ταυτόχρονους παίκτες και τα διάφορα objectives, ενώ επιστρέφει και το Operations με τον νέο τίτλο Grand Operations,εδώ  όντως, το Battlefield V προσφέρει εμπειρία που δε θα βρείτε σε άλλο παιχνίδι. Μέσα από ένα μείγμα από modes και πίστες, με τα τοπία να αλλάζουν κάθε φορά με την έκβαση της μάχης, το Grand Operations σας δίνει την αίσθηση πως όντως συμμετέχετε σε κάτι μεγαλύτερο, πως κάθε σας βήμα μπροστά είναι ένα βήμα πίσω για τον εχθρό. Φυσικά είναι και το πιο χρονοβόρο mode του παιχνιδιού, αφού μπορεί να πιάσει και την μια ώρα σε διάρκεια. Τα Final Stand και Airborne modes είναι διαθέσιμα μόνο στο Grand Operations, ενώ υπάρχουν και τα Breakthrough, Frontlines, Domination, Team Deathmatch.

Φυσικά, υπάρχουν και εδώ ελλείψεις, με την DICE να έχει ανακοινώσει το roadmap για το παιχνίδι και τις προσθήκες που αναμένονται. Έτσι θα έχουμε 4η ιστορία στο single στις 4 Δεκεμβρίου, practice range, cosmetics για τα οχήματα και μια νέα τοποθεσία, την έναρξη του Tides of War, ενώ το Rush mode θα καθυστερήσει για το πρώτο 3μηνο του 2019 μαζί με το Squad Conquest και φυσικά αναμένουμε το Firestorm τον Μάρτιο 2019 που είναι το battle royale mode του τίτλου. Έτσι βλέπουμε πως έχουμε μόλις 8 χάρτες και 6 modes στην launch έκδοση του παιχνιδιού, κάτι που κρίνεται πολύ λίγο. Βλέποντας το roadmap καταλαβαίνουμε πως η DICE απλά βιάστηκε ενώ το παιχνίδι θα μπορούσε να είχε βγει από τη νέα χρονιά ολοκληρωμένο. Η εταιρεία αναφέρεται στο παιχνίδι ως Live Service, που είναι και η τελευταία μόδα, αλλά περισσότερο μου φαίνεται ως δικαιολογία για να προπληρώσει κανείς περιεχόμενο που θα πάρει μετά «δωρεάν». Έτσι, ενώ το Battlefield V προσφέρει εμπειρίες που δε θα βρείτε πουθενά αλλού και μια αίσθηση πολέμου όσο κανένα άλλο game, η αντιμετώπιση του ως προς το περιεχόμενο θα κάνει πολλούς να γλυκοκοιτάξουν την «απέναντι όχθη» που προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Ξέρω, ακούγεται περισσότερο γκρίνια παρά σχολιασμός του gameplay, αλλά δε μπορώ να βγάλω αυτή την πικρή αίσθηση από το στόμα, ειδικά όταν ακόμα και bugs με αναγκάζουν να κάνω επανεκκίνηση το παιχνίδι..

Στον τεχνικό τομέα η Frostbite παραδίδει για ακόμη μια φορά μαθήματα. Η μηχανή γραφικών δείχνει τα δόντια της και προσφέρει visuals που δεν θα δείτε σε άλλο fps έως τώρα. Οι μεγάλες εκτάσεις, οι ορίζοντες, οι φωτισμοί, οι εκρήξεις και το animation είναι εξαιρετικά και προσθέτουν αυτό το μεγαλείο στη σειρά, που μας καλοέμαθε από το BF1. Πακέτο πάνε και τα ηχητικά εφέ πυροβολισμών και εκρήξεων τα οποία νομίζω πως «πιάνουν ταβάνι» πιστότητας. Δεν έχω ξαναδεί πουθενά τέτοια πιστότητα στον ήχο και στα εφέ και σίγουρα όσοι έχετε ένα καλό headset ή home cinema τότε θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε αίθουσα κινηματογράφου. Λείπει βέβαια ένα μικρό polish από το παιχνίδι, καθώς πέραν ότι μου φρίζαρε και χρειάστηκε επανεκκίνηση, υπήρχαν και αρκετά μικρότερα bugs όπως πτώματα εχθρών να πετάγονται ή να κολλάω σε σκηνικά.

Γενικά είμαι πολύ προβληματισμένος από το παιχνίδι και η δικαιολογία περί live service game και πως εξελίσσεται συνεχώς δε με πείθει. Ενώ διαθέτει τον πυρήνα που αγαπήσαμε στα Battlefield  και σίγουρα θα σας χαρίσει πολλές και καλές ώρες, εντούτοις πέφτει χαμηλά λόγω του μικρού περιεχομένου, της φτωχότερης εκτέλεσης και φυσικά των καλύτερων και πιο ολοκληρωμένων προτάσεων εκεί έξω. Το Battlefield V προτείνεται για τους hardcore fans της σειράς, για όλους τους υπόλοιπους συνιστώ σε μια πτώση τιμής ή υπομονή μέχρι να προστεθεί νέο περιεχόμενο και ίσως τον Μάρτιο να μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι.