Platform: PC, PS4, XOne
Publisher: EA
Developer: DICE
Διάθεση: Bandai Namco Hellas
Κυκλοφορία: 18/10/2016

Όλα ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα και αποφασισμένα, δεν εξηγείται αλλιώς πως όλα δούλεψαν προς ευχήν του Battlefield 1. Φυσικά δεν υπονομεύω την δουλειά της DICE (που όπως θα διαβάσετε παρακάτω είναι εξαιρετική), αλλά όλα μοιάζουν σαν να συνέκλιναν ώστε το Battlefield 1 να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού και να εγκαθιδρυθεί ως η νούμερο ένα επιλογή στα multiplayer FPS παιχνίδια. Την ώρα που το αντίπαλο δέος, βλέπε Call of Duty, ανακοίνωνε την sci-fi συνέχεια του εν ονόματι Infinite Warfare ανάμεσα σε αποδοκιμασίες για το ακόμα πιο μελλοντικό setting της σειράς, η ΕΑ και η DICE προχωρούν και ανακοινώνουν πως πάνε πίσω στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι fans εκστασιάζονται, είναι άλλωστε αυτό που τα τελευταία χρόνια θέλει το κοινό και χτύπησαν φλέβα. Το αποτέλεσμα, μεγάλη κάθετη απόκλιση στις πωλήσεις του Infinite Warfare με μέτριες βαθμολογίες στα reviews, ένα Titanfall 2, που παρόλο που πήρε εξαιρετικές βαθμολογίες και αποτελεί αγαπημένο μου, βρέθηκε ανάμεσα στις Συμπληγάδες CoD και Battlefield πατώνοντας στις πωλήσεις, με το Battlefield 1 να έρχεται ως σωτήρας, σαρώνοντας σε βαθμολογίες και με πωλήσεις που φτάνουν αυτές του μεγάλου αντιπάλου. Ας δούμε λοιπόν τι ψάρια πιάνει το Battlefield 1, μετά από ενδελεχής ενασχόληση μου τόσο με το Infinite Warfare όσο και με το Titanfall 2.

Battlefield™ 1_20161128222534

Τεχνικός Τομέας

Είχα πάθει την πλάκα μου ήδη με τις δυνατότητες της Frostbite από το περσινό Star Wars Battlefront, όπου έτριβα τα μάτια μου. Δε μου κάνει λοιπόν έκπληξη που το Battlefield 1 αποτελεί απλά το καλύτερο FPS σε θέματα γραφικών και ηχητικής πιστότητας. Η μηχανή γραφικών κάνει θαύματα και μας παρουσιάζει πραγματικά ένα next gen περιεχόμενο, παρόμοιο του οποίο συναντάμε σε ελάχιστα παιχνίδια και εκείνα κυρίως first party PS4 κυκλοφορίες. Η σύγκριση με τα αντίπαλα FPS είναι απλά άδικη, εδώ τα γραφικά είναι απογειωμένα και προκαλεί έκπληξη το πόσο απροβλημάτιστα απεικονίζονται στο PS4. Μιλώντας για PS4 να πω πως οι εξαιρετικές εντυπώσεις μου βασίζονται στο απλό PS4, ενώ υπάρχει και υποστήριξη του PS4 Pro με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Οι απεικονίσεις των τοπίων είναι αληθοφανείς με πολλές λεπτομέρειες, είτε μιλάμε για στεριά είτε για αέρα, με τα textures να κερδίζουν τις εντυπώσεις καθώς οι επιφάνειες μοιάζουν σαν φωτογραφία! Λοιπά εφέ εκρήξεων και φωτισμοί συμπληρώνουν το άψογο σκηνικό που προσομοιάζει πολεμική ταινία του Spielberg. Εκεί που επίσης έπαθα σοκ είναι με τα ηχητικά εφέ του τίτλου. Το Battlefield 1 συνοδεύεται από ένα πολύ αξιόλογο και ατμοσφαιρικό ορχηστρικό soundtrack αλλά προσωπικά με κέρδισαν τα ηχητικά εφέ των όπλων και εκρήξεων. Γενικά η σειρά Battlefield διακρίνεται (και) σε αυτόν τον τομέα, αλλά με ένα καλό ζευγάρι ακουστικά θα ακούσετε το μπάσο να σκάσει στα αυτιά σας μπροστά σε μία έκρηξη ή από τον επαναλαμβανόμενο κοφτό ήχο του πυροβόλου όπλου.

Στο απλό PS4 το Battlefield 1 τρέχει σε ανάλυση 1000p πέφτοντας στα 900p σε πολύπλοκες και απαιτητικές σκηνές, ενώ το framerate, αν και έχει στόχο τα 60fps, κυμαίνεται γύρω στα 45-50 όταν γίνεται χαμός επί της οθόνης. Γενικά οι επιδόσεις του κρίνονται ικανοποιητικότατες για τα πλαίσια μιας κονσόλας και σε συνδυασμό με τα παραπάνω τεχνικά επιτεύγματα που αναφέραμε, καθιστούν το Battlefield 1 εύκολα έναν από τους εντυπωσιακότερους τίτλους της γενιάς έως τώρα και μάλλον η επένδυση της ΕΑ στην Frostbite δείχνει να αποδίδει τα μέγιστα.

Campaign – War Stories

Η DICE επέλεξε να απομακρυνθεί από το τυπικό campaign και αντί αυτού μας παρουσιάζει τα War Stories, διάφορες δηλαδή μικρότερες ιστορίες που μας δείχνουν τον πόλεμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτό βοηθά μεν στο να δούμε τον πόλεμο από όλες τις μεριές του, από τα μάτια ενός πεζικάριου, ενός πιλότου, ενός οδηγού τανκ ή στο πλευρό του Λόρενς της Αραβίας, αλλά γίνεται με κόστος στην συνοχή της ιστορίας και δεσίματος του παίκτη με τους χαρακτήρες. Κάποιο War Stories είναι εντυπωσιακά και μεγαλύτερα από άλλα που είναι ολίγον ανεύμπευστα και μικρής διάρκειας, αλλά καταλαβαίνω το σκεπτικό της DICE. Δε μας έδωσε μιας επικής κλίμακας ιστορία, αντί αυτού προτίμησε να μας μυήσει και να μας μάθει το παιχνίδι ώστε να είμαστε έτοιμοι για το multiplayer κομμάτι του τίτλου, που ας μην γελιόμαστε, γιαυτό γίνονται όλα. Έτσι λοιπόν θα μάθουμε να πετάμε, να χειριζόμαστε διάφορα όπλα, τανκ, άλογα και full body armor και να κάνουμε capture points. Αυτό βέβαια δεν μας στέρησε από ορισμένα επικά σκηνικά όπου η μαυρίλα του πολέμου και η ένταση μας είχε τσιτώσει επί της οθόνης που, σε συνδυασμό με τον άριστο τεχνικό τομέα, δεν μπορούσαμε να πάρουμε το βλέμμα μας από πάνω της. Γενικά, τα War Stories αποτελούν μια τίμια προσπάθεια από την DICE να μας χαρίσει 6-7 ώρες gameplay με κάποια αξιομνημόνευτα σκηνικά, παρόλα αυτά δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα showcase των δυνατοτήτων της μηχανής γραφικών και επιλεγμένες έντονες πολεμικές στιγμές της τότε εποχής.

Multiplayer Mode

Το multiplayer, που θα αποτελεί την κύρια απασχόληση με τον τίτλο τώρα καθώς και για τα επόμενα έτη, είναι τοοοσο καλό όσο θα θέλαμε, βασικά μιλάμε για ένα από τα λίγα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και δεν απογοήτευσαν τους fans τους. Οι ανοιχτοί χάρτες και το all in warfare που ξέρουμε από τη σειρά είναι εδώ και σε συνδυασμό με το σκηνικό του WW1 είναι ότι καλύτερο. Τα operations αποτελούν το κεντρικό και νέο κομμάτι του multiplayer και πραγματικά πρόκειται για μια εξαιρετική προσθήκη. Νιώθετε πως βρίσκεστε στην καρδιά του πολέμου και πως κάθε σας βήμα εμπρός μετράει τα μέγιστα προς τη νίκη. Οι χάρτες είναι μεγάλοι και χωρίζονται σε υπομέρους ζώνες και κάθε πλευρά παλεύει να σπρώξει και να καταλάβει τα σημεία προς την αντίθετη μεριά ώστε να βγει νικήτρια. Οι μάχες μαίνονται για τουλάχιστον 30 λεπτά έως και 1.5 ώρα (!) και δε γίνονται ποτέ βαρετές κυρίως λόγω της έντασης και της αλλαγής των τοπίων, στην ουσία είναι σαν να αλλάζετε κάθε λίγο και λιγάκι ένα (μικρό) χάρτη. Εξαιρετική προσθήκη αποτελεί και η ιστορική αναδρομή που γίνεται πριν την μάχη σε κάθε ιστορικό σημείο, ενώ μετά τη λήξη της έχουμε αποφώνηση με το αποτέλεσμα, ακόμα και με το τι θα γινόταν αν όντως κέρδιζαν οι αντίπαλες δυνάμεις στην πραγματικότητα!

Στα υπόλοιπα modes έχουμε τα γνωστά Rush, Conquest, Domination και Team Deathmatch, το War Pigeon στο οποίο πρέπει να καταφέρουμε να γράψουμε ένα μήνυμα και να ελευθερώσουμε το περιστέρι με ασφάλεια, ενώ με το τελευταίο update προστέθηκαν και custom matches! Φυσικά το Battlefield 1 δε σταματά εκεί και προσφέρει μέχρι και ενοικίαση server ώστε να έχετε ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία στις επιλογές σας. Γενικά το multiplayer αποτελεί το highlight και selling point του παιχνιδιού και όχι άδικα, πολλά και άκρως ενδιαφέροντα modes, οπλισμός απλός αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη ποικιλία, ένταση και γραφικά λες και ξεπήδησαν από την καλύτερη πολεμική ταινία, χάρτες τόσο έξυπνα σχεδιασμένοι που ποτέ δεν καταντούν βαρετοί και θέλουν το χρόνο τους ώστε να τους μάθετε.

Επίλογος

Το Battlefield 1 είναι το καθοριστικό παιχνίδι της σειράς που περιμέναμε σε αυτή τη γενιά. Το BF4 ήταν ένα cross-gen παιχνίδι, το BF1 είναι το current gen Battlefield που ήρθε για να μείνει. Άλλωστε η ίδια η ΕΑ δήλωσε πως θα περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να δούμε νέο Battlefield (πάμε για τη νέα γενιά δηλαδή με λίγα λόγια) με την DICE να στρέφει την προσοχή της στο sequel του Star Wars Battlefront που αναμένεται το 2017, με μεγαλύτερο και πιο πλούσιο περιεχόμενο όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Σίγουρα αποτελεί ένα από τα καλύτερα shooters της γενιάς, με έναν από τους καλύτερους τομείς σε γραφικά/ήχο, ένα αξιόλογο τύπου-campaign και με ένα multiplayer mode που έχει ξεφύγει, μεταφέροντας την κλίμακα των πολεμικών συρράξεων για τα καλά στις κονσόλες μας. Αναμένεται να παίζεται για πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με την (επί πληρωμή DLC) υποστήριξη που υπόσχεται η εταιρεία, το Battlefield 1 φαντάζει ως την καλύτερη και κλασσικότερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος gamer που θέλει να παίζει online shooters. Μοναδικός λόγος για να μην έχετε έναν τέτοιο τίτλο στη συλλογή σας είναι να απεχθάνεστε τα παρελθοντικά shooters, ειδάλλως η επιλογή του φαντάζει μονόδρομος.