Platform: PSVita
Publisher: Bandai Namco
Developer: Bandai Namco Games
Διάθεση: Bandai Namco Hellas
Κυκλοφορία: 26/06/2016

Το Playstation Vita είχε αρχίσει να πιάνει σκόνη, αλλά ευτυχώς ήρθαν οι Ιάπωνες να του ξαναδώσουν ζωή. Για άλλη μια φορά η Bandai Namco μας φέρνει ένα anime game, αυτή τη φορά για το PS Vita. Ο τίτλος του παιχνιδιού είναι AW: Phoenix Festa και πρόκειται για ένα action role- playing game, το οποίο είναι και η πρώτη μεταφορά του Asterisk War anime σε video game. To Phoenix Festa κυκλοφόρησε μονάχα στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο, ήρθε όμως και κοντά μας τελικά για να δώσει μια νέα πνοή στο Vita.

Έχουμε δύο επιλογές σχετικά με το πως θα παίξουμε το story mode. Μπορούμε να επιλέξουμε να παίξουμε είτε με τον Ayato Amagiri, είτε με έναν δικό μας χαρακτήρα, τον οποίο θα δημιουργήσουμε εμείς. Φτιάχνοντας τον δικό μας χαρακτήρα ξεκινάμε τη χρονιά τον Απρίλιο και έχουμε χρόνο να ανεβάσουμε τα στατιστικά μας, αλλά και τις σχέσεις μας με τις συμπρωταγωνίστριες μας. Αντίθετα επιλέγοντας να παίξουμε με τον Ayato, ξεκινάμε 2 εβδομάδες πριν το Phoenix Festa με τα στατιστικά αρκετά ανεβασμένα, δεν έχουμε όμως τόσο χρόνο στη διάθεση μας για να “δεθούμε” με τις κοπέλες και πρέπει να επιλέξουμε μια παρτενέρ πιο γρήγορα.

2016-08-01-011031

Το Phoenix Festa είναι ένα τουρνουά στο οποίο πρέπει να λάβουμε μέρος και σκοπός του παιχνιδιού είναι να αναδειχθούμε νικητές. Προκειμένου όμως να λάβουμε μέρος χρειαζόμαστε μια παρτενέρ και μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στις τέσσερις συμπρωταγωνίστριες: Julis, Claudia, Saya και Kirin. Φυσικά η επιλογή δεν γίνεται εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε μια οικειότητα με την κάθε κοπέλα, ή με αυτή που επιθυμούμε να πολεμήσουμε δίπλα δίπλα. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, μπορούμε να δώσουμε κάποια δώρα στις κοπέλες για να “ανέβουμε” στα μάτια τους, να βγούμε ραντεβού, ή να τις βοηθήσουμε σε κάποιες τυχαίες συναντήσεις που λαμβάνουν μέρος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

2016-07-30-202550

Πέρα από την παρτενέρ προκειμένου να νικήσουμε το Phoenix Festa, πρέπει να ανεβάσουμε και τα στατιστικά μας, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες μάχες. Τα στατιστικά είναι τα εξής: Life, Prana, Insight, Speed, Attack και Defense. Το Life πέρα από τις μάχες, πέφτει και κάθε φορά που κάνουμε train. Το Prana είναι στην ουσία η ενέργεια που διαθέτουμε για να κάνουμε τόσο επιθέσεις αλλά και για να αμυνθούμε. Από το Insight εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα γεμίσει το Prana μας κατά τη διάρκεια της μάχης αλλά βοηθά και στο να είναι δυνατότερες οι επιθέσεις μας και καλύτερη η άμυνα μας. Τα speed, attack και defense είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται, η ταχύτητα μας, η δύναμη και το πόσο καλά μπορούμε να αμυνθούμε.

2016-07-27-135817

Πέρα από αυτά στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε, μπορούμε να αναλάβουμε κάποια δουλειά η να μονομαχήσουμε με άλλους μαθητές για να ανεβάσουμε το rank μας και να κερδίσουμε κάποια χρήματα, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τα όπλα μας ή να αγοράσουμε κάποια αντικείμενα για μας ή δώρα για τις κοπέλες. Οι τυχαίες συναντήσεις που αναφέραμε παραπάνω δεν είναι πάντα θετικές, καθώς κάποιες φορές μπορεί να συμβούν σε κακή στιγμή που δεν έχουμε και πολύ life λόγω training, με αποτέλεσμα να χάσουμε άδικα κάποιο power up.

Οι μάχες του παιχνιδιού δεν είναι τίποτα σπουδαίο, το gameplay είναι αρκετά εύκολο αλλά καταντά μονότονο και το βαριέσαι πολύ εύκολα. Σκοπός της μάχης είναι να μηδενίσεις το life του αντιπάλου, ή να σπάσεις το badge του με αρκετά χτυπήματα. Το lock σε μάχες που έχεις να αντιμετωπίσεις παραπάνω από έναν αντίπαλο δε βοηθά καθόλου, αφού αν δεν το χρησιμοποιήσεις δεν μπορείς να σημαδέψεις σωστά, αν όμως το χρησιμοποιήσεις εστιάζει μονάχα σε έναν αντίπαλο με αποτέλεσμα να μην βλέπεις κάποιες φορές τους υπόλοιπους και να δέχεσαι χτυπήματα από τυφλές γωνίες. Σε κάποια σημεία μπορεί να δυσκολευτείς, ωστόσο γενικότερα μετά από αρκετό training οι μάχες είναι πολύ εύκολες και δεν προσφέρουν κάτι ουσιώδες. Ενώ η ρουτίνα training, jobs κτλ σε κάνει να βαριέσαι και η μάχη δεν καταφέρνει να επαναφέρει το ενδιαφέρον σου.

2016-07-30-202419

Πέρα από το story mode, υπάρχουν και τα free battles, καθώς και το gallery όπου μπορείς να ξαναδείς σημεία της ιστορίας. Πάντως σου δίνονται αρκετές επιλογές για το πως θα παίξεις, καθώς μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα από αρκετά όπλα, να επιλέξεις ποια κοπέλα θα είναι η παρτενέρ σου, ωστόσο οι μάχες είναι σχετικά λίγες και μονότονες και ο υπερβολικός ελεύθερος χρόνος γεμίζεται κυρίως με training κάτι που καταντά βαρετό και κουραστικό.

Τελειώνοντας ας δούμε λίγο τα γραφικά του παιχνιδιού. Τα γραφικά είναι αρκετά απογοητευτικά αν λάβουμε υπ’ όψιν πως πρόκειται για ένα anime game του PS Vita. Το σχέδιο φαίνεται να χαλάει σε αρκετά σημεία, ενώ ειδικότερα μέσα στις μάχες φαίνεται σαν να «πιξελιάζουν» αρκετές φορές τα γραφικά και τα frames πέφτουν αρκετά. Η αλήθεια είναι πως περίμενα να δω πολύ καλύτερη δουλειά και δυστυχώς το Phoenix Festa δεν ανταπεξήλθε στα standards που έχουν βάλει τα υπόλοιπα anime games της εποχής.

2016-07-27-201100

Συνοψίζοντας βλέπουμε άλλο ένα anime παιχνίδι που δεν κατάφερε να ενθουσιάσει. Αντιθέτως είναι πολύ μονότονο και παρόλο που προσπαθεί να δώσει κάτι παραπάνω μέσα από την ποικιλία χαρακτήρων και τρόπων μάχης, δεν τα καταφέρνει καθώς αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Τα πράγματα που μπορείς να κάνει είναι λίγα και καταλήγεις να κάνεις μονίμως training και καμιά δουλειά από εδώ και από εκεί, αφού τα request για duels και ραντεβού συνήθως τρώνε άκυρα, ενώ εύχεσαι σε κάποια τυχαία συνάντηση με  την κοπέλα που θες, προκειμένου να της δώσει το δώρο της και να ανεβάσεις λιγάκι το Intimacy. Τα γραφικά επίσης απογοητεύουν ενώ γνωρίζουμε πως θα μπορούσαμε να δούμε κάτι πολύ καλύτερο και δυστυχώς το παιχνίδι δεν καταφέρνει να προσφέρει κάτι καλό και να κρατήσει το ενδιαφέρον μας, ενώ δίνει αρκετή μονοτονία ώστε να το βαρεθείς πολύ εύκολα.