Ένα City Building που θα σας “ταξιδέψει”…

psn1

Η αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται για City Building τίτλους έχουμε συνηθίσει αποκλειστικά των PC , όπως τα SimCity. Εντούτοις, ο πάγος έσπασε από τη συνεργασία δύο developer ομάδων, όπου φρόντισαν να μας δώσουν μια γεύση από το νέο τους project. Συγκεκριμένα, οι Mothership Entertainment και η Team17 Software συνεργάστηκαν και έφεραν στο προσκήνιο το Aven Colony, ένα νέο City Building τίτλο με έντονα στοιχεία στρατηγικής και επιβίωσης.

Το concept του παιχνιδιού στηρίζεται γύρω από τη νέα αποικία των ανθρώπων, εκτός Γης. Στόχος σας, ως κυβερνήτης, αποτελεί η ορθή ανοικοδόμηση μιας στέγης για τον πληθυσμό και η επιβίωση, η οποία συνεπάγεται τη δυνατότητα πόρων και αγαθών για την ομαλή λειτουργία της ακόλουθης μάζας.

Στα του story του τίτλου, οι ομάδες ανάπτυξης δεν έδωσαν τόσο βάρος όσο θα έπρεπε. Το Aven Colony θα σας δώσει την εντύπωση –μέσα στα πρώτα λεπτά- ότι κάτι μεγάλο επρόκειτο να συμβεί, ενώ η άφιξή σας στο νέο σύστημα αποτελεί την αρχή για νέες περιπέτειες. Στην πραγματικότητα η ιστορία δεν πρόκειται να εξελιχθεί ραγδαία, όπως θα περιμέναμε. Ο στόχος σας είναι βασικός και αυτός είναι η επιβίωση. Δεν υπάρχουν περαιτέρω ενασχολήσεις που θα έπρεπε να σας αποσπάσουν την προσοχή. Με αυτόν, όμως, τον τρόπο το Aven Colony αρχίζει γρήγορα να παρουσιάζει τη στασιμότητά του.

psn2

Όπως προαναφέρθηκε το Aven Colony πρόκειται για έναν Building τίτλο, με στοιχεία στρατηγικής και επιβίωσης. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο εκτυλίσσεται όλο το gameplay κομμάτι του παιχνιδιού. Από τα πρώτα missions θα έρθετε σε επαφή με τις βασικές και απαραίτητες γνώσεις για το πως θα έπρεπε να δημιουργήσετε τους οικισμούς σας, καθώς και για το πώς θα εξασφαλίσετε την επιβίωση. Αν νομίζατε ότι στο Aven Colony, ο νέος πλανήτης σας θα ήταν ασφαλής από απειλές και καταστροφές τότε θα σας απογοητεύσουμε. Η πραγματική απειλή στο νέο παιχνίδι είναι τα ίδια τα φυσικά στοιχεία. Από φυσικές καταστροφές, μέχρι και τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα που θα προκύψουν θα κάνουν την αποστολή σας αρκετά δύσκολη.

psn3

Σε αυτό το σημείο δίνουμε συγχαρητήρια στις ομάδες ανάπτυξης για αυτούς τους αληθινούς, “αόρατους” εχθρούς. Το Aven Colony σας τοποθετεί αντιμέτωπους με την πραγματικότητα. Οι δυσκολίες μιας πραγματικής κοινωνίας είναι δυσκολίες που θα συναντήσετε στον τίτλο. Στην αρχή οι συνθήκες μπορεί να σας δώσουν την εντύπωση ότι η επιβίωση θα είναι εύκολη. Στην πραγματικότητα, όμως, η δυσκολία δεν θα αργήσει να γίνει ορατή. Η τελευταία θα φανεί μέσα από την αύξηση του πληθυσμού, το οποίο θα φέρει περιορισμό των πόρων ή ανάγκη για περισσότερες εγκαταστάσεις. Την ίδια κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα μεταναστών. Επίσης, κάποια τυχόν φυσική καταστροφή ή επιδημία μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή μιας αποικίας ή να σας αποκλείσει από κάποια υλικά αγαθά για ένα χρονικό διάστημα. Στο Aven Colony δεν θα μείνετε στάσιμοι. Η μικρή πόλη σας –στην αρχή του τίτλου- θα εξελιχθεί και μαζί με αυτήν θα ακολουθήσουν περισσότερες. Το παραπάνω συνεπάγεται και περισσότερη φροντίδα από μεριά σας. Σε γενικές γραμμές, ο τίτλος καταφέρνει να σε εθίσει ακόμη περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Όταν έχετε δημιουργήσει τις αποικίες σας με κόπο και υπομονή και έπειτα κινδυνεύουν να αφανιστούν, τότε είναι που το παιχνίδι κορυφώνεται, ενώ ο ενθουσιασμός αγγίζει τα τερματικά επίπεδα.

Από την άλλη, όταν προσπεράσετε την απειλή αρχίζουν τα αρνητικά. Ο τίτλος δεν έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα, καθώς το μοτίβο του ακολουθεί έναν αιώνιο κύκλο. Προβλήματα παρουσιάζονται, προβλήματα αντιμετωπίζονται… και πάμε από την αρχή. Σε αυτό το σημείο φαίνεται η έλλειψη δημιουργικότητας από τις ομάδες ανάπτυξης, για μελλοντικά βήματα του τίτλου.

Στο γραφικό τομέα του Aven Colony είναι πραγματικά όμορφο. Στην πραγματικότητα, η δυνατότητα δημιουργίας της δικής σας κοινωνίας με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε, δεν μπορεί να αποτελεί κάτι το αρνητικό. Σε τελικό στάδιο, και να χαρακτηρίσετε τα γραφικά του Aven Colony άσχημα, μόλις ολοκληρωθεί η αποικία σας θα αποκτήσετε νέα άποψη.

Εν κατακλείδι, το Aven Colony αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια των Mothership Entertainment και Team17 Software, που δεν κατάφερε όμως να μας δείξει τις δυνατότητές του. Το παιχνίδι χάνει την αξία του μετά από ένα σημείο, ενώ γρήγορα το μοτίβο του καταλήγει επαναλαμβανόμενο.