Platform: PS4 (tested), Xbox One, Switch, PC
Publisher: Microids
Developer: Etranges Libellules
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Κυκλοφορία: 29/11/2018

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή έστω και σε περίοδο χαλάρωσης, διακοπών ή και ακόμα και στο εξοχικό σας να μην έχετε διαβάσει ποτέ, κάποιο κόμικ από τα γνωστά Lucky Luke, Asterix & Obelix, The Adventures of TinTinSpirou and Fantasio, Iznogoud κτλ. Όλοι αυτοί οι ήρωες είναι πολλοί γνωστοί σε όλο τον κόσμο, ο καθένας ξεχωριστά για τις δικές του περιπέτειες. Σήμερα όμως, μέσα σε όλη αυτή την τρέλα από τους εικονογραφημένους μας ήρωες, θα επιλέξουμε να ασχοληθούμε με τους Asterix & Obelix. Για όσους δεν γνωρίζουν τους δύο κυρίους, να σας πούμε περιληπτικά ότι στο 50 π.χ. όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωμαϊκή κατοχή… Όλη; Όχι! Ένα χωριό ανυπόταχτων Γαλατών, αντιστέκεται  ακόμη και θα συνεχίσει για πάντα να γρονθοκοπηθεί  τους Ρωμαίους λεγεωνάριους, χάρη στην βοήθεια του δρυΐδη τους, Πανοραμίξ, όπου με το μαγικό του φίλτρο, δίνει υπεράνθρωπη δύναμη σε ολόκληρο το χωριό. Φυσικά, ο Οβελίξ δεν το χρειάζεται καθώς έπεσε μέσα στην μαρμίτα με το μαγικό φίλτρο όταν ήταν μωρό. Κάπως έτσι, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε και το παρακάτω review για τον τίτλο του Asterix & Obelix XXL 2, όπου το πρωτοείδαμε το 2006 στις τότε κονσόλες μας και το έχουμε πλέον και εν έτη 2018 στις τωρινές σε μορφή remaster.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλά remasters τίτλων από τα 90s και όχι μόνο, να σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Στο πνεύμα λοιπών των Spyro και Crash, η γαλλική εταιρεία Microïds, ανακοίνωσε πως το 2019 θα έχουμε νέο τίτλο Asterix & Obelix XXL και για το 2018, μας έδωσε το Asterix & Obelix XXL 2: Mission – Las Vegum. Τι γίνεται όμως με το remaster; Τα καταφέρνει; Μα τον Τουτάτη! Πάμε να μάθουμε παρακάτω.

Πάμε να ρίξουμε καμιά μπούφλα!

Η ιστορία του παιχνιδιού δεν έχει αλλάξει (εννοείται) και είναι όπως την θυμόμαστε (όσοι είχαμε ασχοληθεί). Ο Πανοραμίξ φαίνεται να προδίδει τους άλλους δρυΐδες, παραδίδοντάς τους στα χέρια του Καίσαρα. Προκειμένου να ανακαλύψουν αν αλήθεια ο Πανοραμίξ είναι προδότης, αλλά και να ελευθερώσουν τους αιχμαλώτους, ο Αστερίξ και ο Οβελίξ θα ταξιδέψουν στο θεματικό πάρκο που έχτισε ο Καίσαρας, το Las Vegum. Το πως το μαθαίνουν; Θα θέλαμε να το μάθετε μόνοι σας. Το πάρκο χωρίζεται σε περιοχές που αναπαριστούν διάφορες γνωστές περιοχές, όπως τη Βενετία, το Παρίσι ακόμα και τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Σε κάθε μια απ’ αυτές τις περιοχές, θα έχετε να αντιμετωπίσετε ορδές από εχθρούς, όσο και puzzles. Το combat system, μέσα στην απίστευτη απλότητά του, λειτουργεί σχετικά καλά. Μπορείτε να εναλλάσσεστε ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες και οι κινήσεις που έχετε στη διάθεσή σας είναι οι μπουνιές, κλωτσιές και το εξαιρετικά αστείο άρπαγμα ενός εχθρού, όπου οι ήρωες μας στριφογυρίζουν πάνω από το κεφάλι τους χτυπώντας ταυτόχρονα και όποιον πλησιάσει πολύ, μέχρι να τον πετάξουν μακριά ή απλά να πέσει ξερός στο έδαφος. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχουν combo moves αλλά σε αντίθεση έχετε ένα πολύ έντονο mashing button. Επιπλέον όσο προχωράτε θα έχετε πρόσβαση σε νέα skills, που είτε θα σας δώσουν νέες κινήσεις, όπως το δάγκωμα των εχθρών με τον Ιντεφίξ, είτε θα σας ενισχύσουν με περισσότερη υγεία. Να είστε σίγουροι πως θα τα χρειαστείτε! Το platforming δεν φτάνει ποτέ σε σημείο να γίνει απαιτητικό και μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά ανάλαφρο ή εύκολο και ιδανικό για παιδιά μικρότερης ηλικίας που δεν έχουν εξοικειωθεί πλήρως με το είδος. Ένα ωραίο στοιχείο που χαρακτηρίζει φυσικά το Asterix & Obelix XXL 2, είναι πως αρκετοί Ρωμαίοι, φέρουν ενδυμασία από διάφορα άλλα γνωστά παιχνίδια της βιομηχανίας του gaming όπως: Lara Croft, Super Mario Sunshine, Sonic the Hedgehog κ.α. όπου όπως καταλαβαίνεται οι συγκεκριμένοι κύριοι θα έχουν κάποιο άσσο στο μανίκι τους και δεν θα έρθουν κατά μέτωπο επίθεση.

Το παιχνίδι, δεν αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση αλλά σε μεγάλα κύματα εχθρών θα πεθάνετε, πολλές, πάρα πολλές φορές, απλά και μόνο επειδή η μάχη είναι κάπως ατσούμπαλη. Με αυτό, θέλουμε να πούμε πως όταν θα στε περικυκλωμένοι από διάφορους εχθρούς, είναι αδύνατο να αποφύγετε πολλαπλά χτυπήματα. Ακόμα ένα ωραίο στοιχείο που πρόσθεσαν οι developers είναι τα challenges τα οποία δεν υπήρχαν την περίοδο που πρωτοκυκλοφόρησε το παιχνίδι. Μιλάμε φυσικά για δοκιμασίες, όπου σε συγκεκριμένο χρόνο θα πρέπει να σφαλιαρίζεται λεγεωνάριους  και ανάλογα με την απόδοση σας, θα βαθμολογείστε με χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο μετάλλιο. Να γνωρίζετε πως το χρυσό μετάλλιο απαιτεί υπομονή και ατσάλινα νεύρα. Φυσικά μέσα στο παιχνίδι δεν λείπουν και τα collectibles αντικείμενα τα οποία είναι κράνη λεγεωνάριων, που απαιτούν απλά πλήρη εξερεύνηση των levels.

Περιέργως, ένα αρνητικό που βρήκαμε και θα ήταν σίγουρα μια ευχάριστη προσθήκη, παρά τη συνεχή παρουσία των Αστερίξ και Οβελίξ, αλλά και της δυνατότητας να αλλάζουμε το χειρισμό μεταξύ τους, δεν υπάρχει η δυνατότητα για co-op κάτι που μάλλον θα παραξένευε όσους ασχολήθηκαν το 2006. Το 2018 φτάνει προς το τέλος του αλλά θα ήταν πολύ ευχάριστο να μπορούσαμε να μοιραστούμε το controller μας με κάποιον και να ριχτούμε μαζί σε αυτή την θεότρελη περιπέτεια. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το art style αποτελεί όντως φόρο τιμής στα κόμικ και είναι πραγματικά τέλειο για όσους τα αγαπούν. Η υψηλότερη ανάλυση, οι ανανεωμένες πινελιές και η γενικότερη απεικόνιση του οπτικού τομέα, απεικονίζουν ένα παιχνίδι που έχει όντως ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του. Μπορεί σαφώς να μην κυμαίνεται στα επίπεδα των remakes των Crash και Spyro αλλά δεν παύει να είναι ένα απολύτως ικανοποιητικό remaster.  Ο ακουστικός τομέας, είχε και αυτός την δική του θέση στον τίτλο, με την μουσική να συνδυάζεται όμορφα τόσο με την εξερεύνηση όσο και με τη μάχη, αλλάζοντας τόνο μεταξύ των δύο. Το voice acting βέβαια δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, δεν παύει όμως να μην είναι και ικανοποιητικό, καθώς εκεί που θα σταθεί ο παίκτης είναι στις ατάκες του Obelix.

Συνοψίζοντας, το XXL 2 έρχεται να προετοιμάσει το έδαφος για το XXL 3 και να μας δώσει μια πρώτη γεύση από το αγαπημένο Γαλατικό χωριό. Οι Asterix και Obelix βρίσκονται εδώ για να χαρίσουν αρκετές ώρες διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Όσοι ειδικά αγαπάτε τους René Goscinny και Albert Uderzo, να ξέρετε πως εδώ θα βρείτε αυτό που ψάχνετε τόσο στο σύγχρονο κομμάτι όσο και στη τότε νοσταλγία του 2006. Μπορεί φυσικά να υπάρχει μια επανάληψη στο παιχνίδι αλλά είναι σίγουρο πως θα αργήσετε να βαρεθείτε να κατατροπώνετε τους λεγεωνάριους. Οι γιορτές δεν είναι μακριά, προετοιμάστε τις μπουνιές σας γιατί… είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!