Platform: PC, PS4 (tested), Xbox One
Publisher: Ubisoft
Developer: Ubisoft Quebec
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 05/10/2016

Καλωσορίσατε στην Αρχαία Ελλάδα, καιρός ήταν! Θυμάμαι το πόσο πολύ άρεσαν παγκοσμίως οι τηλεοπτικές σειρές Ηρακλής και Ζήνα, που μας κρατούσαν συντροφιά τα απογεύματα στο Σταρ. Όσοι ως έφηβοι μεγαλώσατε με αυτές τις σειρές και θυμάστε το ύφος τους, τότε κάντε μια παύση και πηγαίνετε να αγοράσετε το Odyssey. Όσο λείπουν οι μισοί, οι υπόλοιποι που μείνατε ας δούμε μαζί το κατά πόσο αξίζει να επενδύσετε στο Odyssey και τι πρέπει να περιμένετε από τον τελευταίο τίτλο της Ubisoft.

Για αρχή, όσοι έχετε παίξει το Origins, θα βρεθείτε σε γνώριμα νερά, σε πολύ γνώριμα νερά. Το Odyssey παίρνει ακριβώς την δοκιμασμένη και πετυχημένη φόρμουλα του προηγούμενου παιχνιδιού, το οποίο έκανε στην ουσία ένα soft reboot στη σειρά και την εφαρμόζει ξανά, με περισσότερες προσθήκες, βελτιώσεις και σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα. Όσοι δεν έχετε παίξει το Origins, τότε ίσως οι πρώτες ώρες σας φανούν κάπως περίεργες, καθώς το παιχνίδι δεν κάνει και την καλύτερη δουλειά στο να σας δείξει τα πάντα από τον χειρισμό, πέρα από τα βασικά του συστήματος μάχης. Τουλάχιστον οι πρώτες ώρες του παιχνιδιού είναι κατά πολύ καλύτερες από την τραγική εισαγωγή του Origins. Εδώ, μπαίνετε για τα καλά στο κλίμα με εντυπωσιακά cut scenes και ιστορική μάχη, ενώ το νησί της Κεφαλλονιάς δουλεύει ως παιδική χαρά για να μάθετε τα βασικά και μερικούς βασικούς gameplay μηχανισμούς του παιχνιδιού. Από κει και πέρα, μόλις φύγετε από την Κεφαλλονιά, ξεκινάτε την πραγματική σας Οδύσσεια στον μεγαλύτερο και πάνω απ’όλα ελληνικό, χάρτη της σειράς!

Για πρώτη φορά, έχουμε την δυνατότητα επιλογής φύλου για τον κεντρικό μας χαρακτήρα, Alexios ή Kassandra. Αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός μισθοφόρου, σε μια Ελλάδα η οποία βρίσκεται στη μέση του Πελοποννησιακού πολέμου και εσείς προσπαθείτε να αναζητήσετε τις ρίζες σας, ως εξωστρακισμένος από την Σπάρτη. Η ιστορία, το σύστημα μάχης και διάλογοι είναι ίδια ότι και αν επιλέξετε, αν και υπάρχουν μερικές μικρές αλλαγές στο παιχνίδι. Για πρώτη φορά επίσης έχουμε το δικαίωμα της επιλογής των απαντήσεων μας σε διαλόγους. Η ομάδα ανάπτυξης θέλησε να εμβαθύνει τη σχέση μας με τον τίτλο και να υφάνουμε εμείς την δική μας Οδύσσεια. Μέσα από τις επιλογές μας, θα αποκτήσουμε τον χαρακτήρα που θέλουμε, τις ξεχωριστές ιδιότητες μας, το πλήρωμα μας, τους συντρόφους και φίλους μας στο ταξίδι, ενώ ολόκληρα quests και side quests εμφανίζονται μόνο ανάλογα με τις επιλογές μας. Για πρώτη φορά υπάρχουν 9 διαφορετικά τέλη στη βασική μας ιστορία και κάθε σας μικρή ή μεγάλη απόφαση θα έχει και κάποια επίπτωση. Όλα τα παραπάνω όντως δίνουν μια αίσθηση πως εμείς καθορίζουμε την τύχη μας, αλλά στην ουσία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, λίγο θα επηρεάσουν την βασική ιστορία και κυρίως με ποιους χαρακτήρες θα καταλήξετε στο τέλος. Οι περισσότερες επιλογές έχουν να κάνουν καθαρά με το gameplay, όπως τον αν χαρίσετε τη ζωή σε κάποιον μισθοφόρο αυτός μπορεί να συνταχθεί αργότερα με τον εχθρό σας κάνοντας μια μάχη ακόμα δυσκολότερη ή αν σκοτώσετε συντρόφους χαρακτήρα από τον οποίον σκοπεύετε να αποσπάσετε πληροφορίες ή πείτε ψέμματα, τότε αυτός θα σας ζητήσει ακόμα περισσότερα χρήματα για να σας απαντήσει. Είναι έτσι μερικά μικρά «τερτίπια» που δίνουν μια ποικιλία στα κατά τα άλλα γνωστό gameplay. Την ίδια ποικιλία στο gameplay έρχονται να προσδώσουν και οι Mercenaries, οι Μισθοφόροι ή αλλιώς συνάδελφοι σας, οι οποίοι κινούνται στον χάρτη και αναλαμβάνουν έναν πιο ενεργό ρόλο απ’οτι οι Phylakes στο Origins. Εδώ, έχουμε wanted level για τον χαρακτήρα μας και αναλόγως τις πράξεις μας μας επικηρύσσουν και μας παίρνουν στο κυνήγι οι Μισθοφόροι προκειμένου να μας εκτελέσουν. Οι λύσεις είναι τρεις, ή πληρώνουμε εμείς τα λύτρα για να γλυτώσουμε, ή σκοτώνουμε αυτόν που μας έχει επικηρύξει ή απλά σκοτώνουμε όποιον μισθοφόρο έρχεται να μας βρει, ανεβαίνοντας ταυτόχρονα στη σκάλα της ιεραρχίας μεταξύ των μισθοφόρων. Το πρόβλημα είναι πως ο συγκεκριμένος μηχανισμός καταντά αρκετά εκνευριστικός είτε κινούμαστε απλά στον δρόμο είτε έχουμε ένα σωρό αντιπάλους να αντιμετωπίσουμε, σχεδόν πάντα θα σκάσουν και 1-2 μισθοφόροι με μεγάλο level για να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα για εμάς!

Το μέγεθος και η δουλειά που έχει ρίξει η Ubisoft Quebec επάνω στον κόσμο του παιχνιδιού, είναι πραγματικά άξια συγχαρητηρίων. Ο ελλαδικός κόσμος έρχεται να αντικαταστήσει τις πορτοκαλί αποχρώσεις και τα έρημα τοπία του Origins με τον πιο φωτεινό κόσμο της σειράς, πλούσιο σε αποχρώσεις του λευκού, γαλάζιου και πράσινου. Παντού κυριαρχεί η γονιμότητα της ελληνικής γης και θα ταξιδέψουμε σε κοιλάδες με σιτοβολώνες έως μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, γαλάζια νερά και λευκές παραλίες έως γκρίζες πλαγιές και βουνά καλυμμένα με δάση. Οι επιδόσεις επίσης είναι καλύτερες από του Origins. To παιχνίδι τρέχει καλύτερα και χωρίς προβλήματα στο PS4 Pro σε 4ΚTV HDR και το αποτέλεσμα είναι κρυστάλλινο, χωρίς μεγάλα frame drops και κολλήματα. Ο κόσμος του Odyssey είναι αντικειμενικά ο πιο όμορφος, πλούσιος, ανάλαφρος και… ερωτικός κόσμος της σειράς. Μπορεί να χάνει σε μυστήριο σε σχέση με την Αίγυπτο, αλλά αυτό νομίζω έχει να κάνει με το ότι είμαστε εξοικειωμένοι περισσότερο με αυτές τις εικόνες, λόγω καταγωγής. Ανέφερα ο πιο ανάλαφρος και πιο ερωτικός κόσμος σωστά; σωστά. Το Odyssey κάνει ξεκάθαρο από την αρχή πως διαθέτει χιούμορ και το δείχνει με εμφανέστατο τρόπο, που ίσως μάλιστα ενοχλήσει και μερικούς βετεράνους της σειράς. Οι διάλογοι, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες που αρκετοί έχουν κάτι το κωμικό πάνω τους, η υπέρ του δέοντος χρήση της λέξης «malaka» καθώς και ορισμένα side quests είναι αρκετά για να διατηρήσουν ένα ελαφρύ κλίμα στο παιχνίδι, το οποίο βέβαια σοβαρεύει όσο περνάνε οι ώρες, αλλά πάντα υπάρχει. Το ίδιο και το ερωτικό στοιχείο. Χαρακτήρες και sidequests είναι εδώ για να προσφέρουν XP στον χαρακτήρα μας μέσω της ερωτικής οδού και φυσικά υπάρχει και το ανάλογο trophy αν επιλέξετε να τα αλέσετε όλα με τον μύλο σας! Στο ίδιο υψηλό επίπεδο είναι και το voice acting, με ελληνικά να ακούγονται παντού, ενώ οι δύο βασικοί μας χαρακτήρες μιλάνε μεν αγγλικά αλλά με την γνωστή ελληνική προφορά, μιας και είναι Έλληνες ηθοποιοί. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι η μουσική του παιχνιδιού και ειδικά το μουσικό χαλί που μας συντροφεύει με πολύ ευχάριστες μελωδίες που ταιριάζουν απόλυτα στο κλίμα της Αρχαίας Ελλάδας.

Σημαντικό ρόλο φυσικά σε έναν τόσο μεγάλο θαλάσσιο χάρτη παίζουν και οι ναυμαχίες. Και εδώ έχουμε εξέλιξη, καθώς πέρα από τα διάφορα upgrades που μπορούμε να κάνουμε στο πλοίο μας, πλέον μπορούμε σχεδόν όποιον NPC χαρακτήρα συναντούμε στον κόσμο να τον κάνουμε μούτσο στο καράβι μας ή ακόμα και αξιωματικό οποίος θα πολεμά στο πλάι μας όταν σαλτάρουμε σε κάποιο αντίπαλο πλοίο. Οι ναυμαχίες αποτελούν σίγουρα από τις πιο απολαυστικές μάχες του παιχνιδιού, ενώ γενικά η θαλάσσια περιήγηση μας είναι κάτι το μοναδικό. Έναστροι ουρανοί, ανατολές και δειλινά στον γαλάζιο ορίζοντα, τρικυμίες ή ήρεμες πορείες παρέα με δελφίνια και φάλαινες με το τραχύ ελληνικό τοπίο στο υπόβαθρο είναι κάτι που δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και έναν πλούσιο υποθαλλάσιο κόσμο, με ναυαγισμένα πλοία, κρυμμένους θησαυρούς και βυθισμένα παλάτια προς εξερεύνηση και loot.

Μα παρακαλώ, επιτρέψτε μου, δε μου κάνει κόπο άλλωστε.

Παρόμοιες μικρές προσθήκες και βελτιώσεις έγιναν και στο σύστημα μάχης αλλά και στους rpg μηχανισμούς του τίτλου. Ο εξοπλισμός και η πανοπλία μας συνεχίζουν να έχουν το δικό τους level και σπανιότητα και πλέον υπάρχουν και η δυνατότητα των engravements, τα οποία είναι ουσιαστικά perks το οποίο μπορούμε να βάλουμε στον εξοπλισμό μας μέσω των blacksmith. Όλο αυτό το οικοσύστημα στον εξοπλισμό δημιουργεί μια έντονη ανάγκη για στρατηγική, καθώς αν προσέξουμε τι οφέλη έχει κάθε κομμάτι της πανοπλίας μας, τι οφελεί το κάθε perk και σε συνδυασμό με τα abilities, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας playstyle εξαπολύοντας μια φονική μηχανή με τον χαρακτήρα μας! Πλέον όσο ανεβαίνουμε level ξεκλειδώνουμε τα abilities της επιλογής μας και τα ενεργητικά τα αναθέτουμε σε συγκεκριμένους συνδυασμούς πλήκτρων του dualshock φτάνοντας συνολικά τα 8. Η διάσημη σπαρτιάτικη κλωτσιά είναι φυσικά εδώ και αποτελεί το απόλυτο cheat καθώς μπορείτε εύκολα να σκοτώσετε δύσκολους εχθρούς κλωτσώντας τους από μεγάλο ύψος! Στα υπόλοιπα τα περισσότερα μένουν ίδια με το Origins, με το parry όμως να έχει αλλάξει και να γίνεται πλέον πατώντας ταυτόχρονα τα L1+R1. Οι μάχες είναι απαιτητικές και δύσκολα θα αντιμετωπίσετε πάνω από 3 εχθρούς καταμέτωπο αν είναι 2 και 3 level μεγαλύτεροι σας. Εκεί την κατάσταση σώζει το τόξο και η υπομονή, ενώ και τα διάφορα abilities μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για να προκαλέσετε ζημιά αλλά και για να ακυρώσετε δυνατές επιθέσεις εχθρών ή πολύ απλά να σωθείτε για 1-2 δευτερόλεπτα όσο διαρκεί το animation σας. Βέβαια μπορείτε απλά να gridαρετε side quests και να ανεβάσετε το level σας ώστε να φέρετε τις μάχες στα ίσα, κάτι που το παιχνίδι προσφέρει απλόχερα και πολλές φορές αναγκαστικά. Το Odyssey διαθέτει μια έναν τεράστιο αριθμό από side quests τα οποία εμφανίζονται σε κάθε στροφή του χάρτη. Πέρα από αυτά, υπάρχουν τα ημερήσια και εβδομαδιαία rewards, αποστολές δηλαδή που αναλαμβάνετε ως μισθοφόρος για κέρδος και φυσικά ένα ακόμη τεράστιο μέρος του παιχνιδιού που θα σας βάλει να ψάχνετε άτομα να σκοτώσετε απ’ακρη σε άκρη του χάρτη. Το παιχνίδι σε περιεχόμενο είναι πραγματικά τεράστιο και υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές στο gameplay που πραγματικά για να δει κάποιος το 100% αυτού που έχει να προσφέρει θα χρειαστεί 100+ ώρες! Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και το ευρύτερο πλαίσιο του Πελοποννησιακού πολέμου, τον οποίον μπορείτε να επηρεάσετε και με τις πράξεις να ρίξετε μια πόλη κράτος προς τους Σπαρτιάτες ή τους Αθηναίους. Εσείς διαλέγετε τι θα κάνετε με κάθε περιοχή και με ποια πλευρά θα συνταχθείτε κάθε φορά, μειώνοντας τις άμυνες της περιοχής και σκοτώνοντας τον Αρχηγό της. Έτσι, σας ανοίγεται το Conquest Battle της εκάστοτε περιοχής και εσείς καλείστε να υπερασπιστείτε ή να κατακτήσετε την περιοχή, φυσικά και με το ανάλογο Loot.

Γενικά, το Odyssey προσφέρει ώρες και ώρες διασκέδασης και περιεχομένου, όσο κανένα άλλο παιχνίδι της σειράς. Προσωπική μου άποψη είναι πως πρόκειται για μια μίξη του σκελετού του Origins με ορισμένα στοιχεία από το Black Flag, δύο από τα καλύτερα δηλαδή παιχνίδια του franchise. Προσφέρει το σύγχρονο gameplay που έφερε το Odyssey μαζί με την θέληση για εξερεύνηση του Black Flag. Θέλετε να εξημερώσετε μια αρκούδα και να παλέψετε με έναν μισθοφόρο που έχει για κατοικίδιο έναν λύκο; γίνεται. Θέλετε να γίνεται ο πρωταθλητής της Αρένας; γίνεται. Θέλετε να παλέψετε μυθολογικά τέρατα ως άλλος Ηρακλής; γίνεται. Τεράστιος και πανέμορφος χάρτης, ότι πρέπει για εξερεύνηση, ειδικά και με το exploration mode το οποίο αφαιρεί τις ενδείξεις στο χάρτη για το που πρέπει να πάτε και απλά έχετε οδηγίες που περιγράφουν την τοποθεσία. Λίγα πράγματα με ενόχλησαν στο Odyssey, ελάχιστα bugs που δεν χαλάνε την εμπειρία, ενώ δύσχρηστο βρήκα το parry αφού χρησιμοποιεί κοινό πλήκτρο με τα abilities και στην ένταση της μάχης χάνεται λίγο η μπάλα. Οι mercenaries καταντούν σπαστικοί αλλά μπορείτε να έχετε τον νου σας να τους εξαγοράζετε, ενώ το παιχνίδι σε σημεία σας αναγκάζει πραγματικά να προβείτε σε grinding των side quests καθώς είτε υπάρχει μεγάλο leveling χάσμα από την επόμενη αποστολή, είτε χρησιμοποιεί έμμεσους τρόπους για να χαλάσετε ώρες σε δευτερεύουσες αποστολές και εξερεύνηση. Τα micro transactions υπάρχουν φυσικά ξανά σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, αλλά θεωρώ πως δεν χρειάζονται σε κανέναν. Αυτό βέβαια είναι και καλό γιατί περισσότερο θα σας μείνει η εξερεύνηση παρά η ιστορία του παιχνιδιού, η οποία βρίσκεται στα επίπεδα του Origins, όπως και οι αναφορές στο lore του τίτλου. Καλώς ή κακώς, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου το lore αποτελεί απλά διακοσμητικό στοιχείο σε κάθε παιχνίδι και υπάρχουν απλά 1-2 εξελίξεις για να δικαιολογήσουν τις δύο λέξεις στον τίτλο που δεν διαβάσατε ποτέ σε αυτό το κείμενο.

Καταλήγοντας, το Odyssey είναι ότι ήταν το Origins αλλά μεγαλύτερο, βαθύτερο, καλύτερο. Με επιλογές στο gameplay και στην εξιστόρηση που προσαρμόζουν το παιχνίδι στα δικά σας θέλω, οι περισσότεροι θα απολαύσετε το ταξίδι και ότι αυτό σας προσφέρει, παρά τον προορισμό και αυτό είναι η μαγεία του Odyssey.