Υπάρχουν όντως “δύσκολα” βιντεοπαιχνίδια ή απλά εμείς καθορίζουμε τι είναι δύσκολο;

Dark_Souls_14

Είναι πολύ πιθανόν, τη σήμερον ημέρα να έχουμε μπερδέψει την έννοια του δύσκολου με αυτή του ακατόρθωτου. Με κάθε νέα κυκλοφορία στην αγορά, ο gamer καθορίζει αν ο τίτλος θα είναι προσιτός για τους περισσότερους (εύκολος) ή ακατόρθωτος (δύσκολος). Όπως προαναφέραμε όμως, το κυρίως πρόβλημα έρχεται στο γεγονός ότι έχουμε μπερδέψει την έννοια του δύσκολου.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ότι αποκαλούμαι δύσκολο δεν είναι απαραίτητα και ακατόρθωτο. Στο σύγχρονο gamer δε λείπει η ικανότητα, αλλά η θέληση! Για παράδειγμα, εάν ο gamer κολλήσει σε κάποιο boss fight –ή γενικά τα βρει σκούρα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού- θα προβεί σε 2 λύσεις. Ή θα χαμηλώσει το επίπεδο δυσκολίας, ή θα παρατήσει το παιχνίδι στιγματίζοντάς το ως ακατόρθωτο. Η αλήθεια όμως είναι πως τα βιντεοπαιχνίδια όσο πιο πολύ σε τιμωρούν, τόσο περισσότερο θα επιβραβευτείς στην πορεία!

gameover01-joker

Όπως προανέφερα, λοιπόν, στον “gamer του σήμερα” λείπει η θέληση. Κι αν δούμε τα πράγματα από μία περισσότερο επιστημονική οπτική γωνία, η ικανότητές μας στα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν επίκτητο χαρακτηριστικό. Με απλούστερα λόγια, κανείς δε γεννήθηκε επαγγελματίας gamer. Αντιθέτως, με συχνή πρακτική επάνω στο αντικείμενο ο καθένας μπορεί να αποκτήσει και τις ανάλογες δεξιότητες.

Εν κατακλείδι, τις περισσότερες φορές είτε μία μάζα, είτε εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε τι είναι δύσκολο, χωρίς να επεξεργαστούμε πλήρως όλο το αντικείμενο. Η σωστή λέξη θα ήταν να ορίζουμε ένα παιχνίδι ως περισσότερο απαιτητικό –κάτω από ορισμένες συνθήκες. Φαίνεται να αρμόζει περισσότερο…