Platform: PS4
Publisher: Frictional Games
Developer: Frictional Games
Κυκλοφορία: 22/11/2016

Και ενώ το 2015 η Frictional Games μας καθήλωσε με το εξωπραγματικό SOMA, που όσοι δεν ήρθατε σε επαφή μαζί του σας προτείνω να μην το αμελήσετε, έρχεται το 2016 και προωθεί το Amnesia: The Collection στη τωρινή γενιά παιχνιδιών και… μας καθηλώνει ακόμη περισσότερο! Στο Amnesia: The Collection η developer ομάδα φροντίζει να μας παρουσιάσει 3 αθάνατους τίτλους, που σημάδεψαν το horror survival genre. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται τα Amnesia: The Dark Descent, Amnesia: Justine expansion και Amnesia: A Machine for Pigs.

Το πρώτο Amnesia (the Dark Descent) είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2010 και είχε δεχτεί εξαιρετικές κριτικές, καθώς ανακηρύχθηκε ένα από τα καλύτερα survival horror βιντεοπαιχνίδια. Όσον αφορά τη πλοκή του παιχνιδιού, στην κατοχή σας θα έχετε τον Daniel, ο οποίος δε θυμάται τίποτα παραπάνω από το όνομά του. Στόχος σας είναι να ανακτήσετε τη μνήμη και να δραπετεύσετε από το κάστρο στο οποίο είστε παγιδευμένοι. Από την άλλη, σχετικά με το expansion, Justine, το όλο concept δε διαφέρει αρκετά από αυτό του Dark Descent. Σε αυτήν την περίπτωση, χειρίζεστε μία ανώνυμη γυναίκα η οποία βρίσκεται σε ένα κελί, έχοντας χάσει τη μνήμη της. Ο στόχος είναι παρόμοιος με αυτόν του παραπάνω τίτλο.

15289117_1322182411134681_6672417689347621769_o

Το 2013 η Frictional Games, έχοντας ήδη υποχρεώσεις με το SOMA, έπαιξε δευτερεύοντα ρόλο στην υλοποίηση του Amnesia: A Machine for Pigs, δίνοντας τη σκυτάλη στην The Chinese Room για την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Στο The Chinese Room βρίσκεστε στο Λονδίνο, το 1899, και έχετε στην κατοχή σας τον Mandus. Ο παραπάνω χαρακτήρας σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία βαριά αρρώστια, η οποία θα τον αφήσει στο κρεβάτι για πολλούς μήνες. Όταν επιστρέψουν οι δυνάμεις και οι αισθήσεις του θα αντιληφθεί ότι τα 2 παιδιά του έχουν εξαφανιστεί και άμεσα θα αρχίσει έναν αγώνα για να τα βρει.

Σε γενικά πλαίσια τα Amnesia δεν θα σας κερδίσουν σεναριακά. Παρ’ όλα αυτά, χτίζουν κάτι το μοναδικό στον κόσμο τους, όπως η καθηλωτική ατμόσφαιρα και ο ψυχολογικός τρόμος που πραγματεύεται ο τίτλος. Η developer ομάδες φροντίζουν σε μέγιστο βαθμό σε αξιομνημόνευτες εμπειρίες, και αυτό σημαίνει ότι όσο πιο extreme τόσο το καλύτερο. Οι σκηνές και η όλα ατμόσφαιρα του παιχνιδιού δύσκολα θα σβηστούν από τις μνήμες σας, ενώ θα χτυπήσει σαν ουσία το νευρικό σύστημά σας. Εν κατακλείδι, ο Amnesia: The Collection είναι εδώ για να παίξει με την ψυχολογία και την υπομονή σας, ειδικά αν το προσεγγίζεται για πρώτη φορά.

amnesia-screen2

Σχετικά με το gameplay και τα 3 Amnesia της collection ακολουθούν το ίδιο μοτίβο, που απαντά σε first-person survival τίτλο. Στόχος είναι αποκλειστικά η επιβίωση! Δεν υπάρχουν όπλα ή κάποιες υπερδυνάμεις για να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας. Αντιθέτως, η μόνη “ασπίδα προστασίας” σας είναι η υπομονή και το μυαλό σας. Το όλο franchise παίζει με το μυαλό σας. Θα είστε συνεχώς στη τσίτα, ενώ ποτέ δεν θα υπάρχει λεπτό χαλάρωσης ή διαφυγής από τον κίνδυνο. Τηλεγραφικά, το Amnesia καταφέρνει ν’ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη. Οι εχθροί πάντα παραμονεύουν και όλος ο τίτλος παίζει με το κεφάλι σας, ενώ σας συμβουλεύει να μην κοιτάξετε ποτέ πίσω ή κατάμουτρα τον εχθρό. Με λίγα λόγια, ακόμη και η οπτική επαφή είναι κάτι που θα σας κρατάει σε εγρήγορση προς τον τίτλο.

Από την άλλη, τα Amnesia δίνουν και ένα challenge με διάφορους γρίφους και puzzles. Οι παραπάνω παραμένουν ικανοποιητικοί σε γενικές γραμμές, αν και δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια από εσάς. Όσον αφορά το νέο collection δεν παρατηρείται κάποια αλλαγή στο σύστημα χειρισμού, ενώ παραμένει λειτουργικό στο σύνολο.

amnesia-screen

Το Amnesia: The Collection, όμως, χάνει έδαφος στο γραφικό τομέα. Και οι 3 τίτλοι δείχνουν τα χρόνια τους. Παρ’ όλα αυτά, η όλη επιτυχία των Frictional Games και The Chinese Room στους υπόλοιπους τομείς μας οδηγεί στο να παραβλέψουμε το συγκεκριμένο μειονέκτημα. Από την άλλη, τα διάφορα sound effects και τα soundtracks των παιχνιδιών είναι καθηλωτικά, ενώ κορυφώνουν την ίδια την ατμόσφαιρα σε ορισμένα σημεία.

Εν κατακλείδι, εάν έχετε ήδη μία εμπειρία με τους προηγούμενους τίτλους, τότε δε χρειάζεται να προβείτε σε αγορά του Collection. Παρ’ όλα αυτά, εάν έρχεστε σε πρώτη επαφή με το Amnesia, η παραπάνω Collection στη συγκεκριμένη τιμή αποτελεί μία καλή ευκαιρία, η οποία θα σας δώσει μία μοναδική εμπειρία.