Απ’ όλα τα παιχνίδια που είναι να κυκλοφορήσουν το 2014 το Destiny φυσικά κουβαλάει στον ώμο του τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες για έναν επιτυχημένο τίτλο.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο event της Sony για την ανακοίνωση του PS4 πίσω τον Φεβρουάριο του 2013. Από εκείνη τη στιγμή φάνηκε ότι η μεγάλη Bungie θα μας εκπλήξει ευχάριστα με το νέο της αριστούργημα.

Στη φετινή Ε3 ήρθε η ανακοίνωση ξανά από την Press Conference της Sony ότι το παιχνίδι θα διατεθεί σε Alpha μορφή για περιορισμένο χρονικό διάστημα(13 με 15 Ιουνίου) στους κατόχους PS4 και PS plus συνδρομής. Είναι το Destiny όμως αυτό που περιμένουμε; Θα δούμε παρακάτω.Destiny First Look Alpha_20140613054144

Αν είστε φαν των Co-Op shooters όπως το Borderlands, αν είστε φαν των MMO και του Mass Effect τότε βρίσκεστε σε γνώριμο έδαφος. Το Destiny παίρνει όλα τα καλά στοιχεία από τα παραπάνω παιχνίδια και τα βάζει σε μία ωραία μίξη shooter σε στυλ Halo.
Το παιχνίδι διαδραματίζεται 700 χρόνια στο μέλλον αφότου ο άνθρωπος έχει αποικήσει στο διάστημα και έχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλές εξωγήινες φιλές με όχι και τόσο αγνές προθέσεις. Εσένα σε έχει επιστρατεύσει ο «Traveller«, μια μυστήρια σφαιρική οντότητα που σου δίνει αποστολές να ερευνήσεις και να καταστρέψεις τις εξωγήινες απειλές πριν καταφέρουν το τέλος της ανθρωπότητας.

Πρώτη σου αποστολή στο παιχνίδι είναι να φτιάξεις τον χαρακτήρα σου. Το Destiny σε βάζει να διαλέξεις ανάμεσα στις τρεις κλάσεις, Titan, Hunter και Warlock, που σε μετάφραση στη γλώσσα των MMO’s σημαίνουν Soldier, Stealth και Mage. Κάθε μία από αυτές τις κλάσεις έχει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Ο Titan για παράδειγμα έχει μια κίνηση όπου χτυποντας το έδαφος ξεπαστρεύει τους εχθρούς. Ο Hunter από την άλλη έχει ένα πιστόλι που αποσυντέθει τους εχθρούς με ηλιακή ενέργεια. Όλες αυτές οι σπέσιαλ δυνάμεις επαναφορτίζουν αφού τις χρησιμοποιήσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν συχνά.
Εφόσον επιλέξαμε κλάση η Bungie μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε τον χαρακτήρα που θέλουμε. Η επιλογές είναι οι βασικές και δεν προεκτείνονται σε πολλές λεπτομέρειες. Διαλέγουμε φύλο, μαλλιά πρόσωπο κτλ. από προκαθορισμένες επιλογές. Παρ’ όλα αυτά οι λεπτομέρειες που φαίνονται στους χαρακτήρες είναι πάρα πολύ καλές και δείχνουν φανερά τη ποιότητα της δουλειάς που έχει ρίξει η Bungie σε αυτόν το τομέα.

 Destiny First Look Alpha_20140613050635

Μόλις δημιουργήσεις τον χαρακτήρα που επιθυμείς το παιχνίδι σε ρίχνει κατευθείαν στη πρώτη αποστολή σου. Με το που σε βάζει στο παιχνίδι σου ζητάει να πατήσεις το touchpad, όπου εμφανίζει τον Traveller, μια μικρή μπάλα σύντροφος και συνεργός σου στο ταξίδι για τη νίκη. Ο Traveller σε καθοδηγεί στα διάφορα σημεία που πρέπει να πηγαίνεις καθώς και στα πράγματα που πρέπει να κάνεις. Να πούμε πως ο Peter «Tyrion Lanister» Dinklage έχει δανείσει τη φωνή του στον Traveller και μέσω αυτού θα ακούτε παράλληλα και τη διήγηση της ιστορίας καθώς προχωράτε στις αποστολές σας.
Ξεκινώντας σε πληροφορεί ότι βρίσκεσαι στη Ρωσία και πρέπει να βρεις τι προστατεύουν οι Fallen, μια περίεργη εξωγήινη φυλή. Ευτυχώς είναι θέμα δευτερολέπτων μέχρι να πέσεις επάνω τους και να αρχίσει η σφαγή. Σημαδεύοντας τους εχθρούς με το όπλο εμφανίζονται από πάνω τους κάποιες πληροφορίες. Όπως το level τους, η κλάση και η ενέργεια τους. Φυσικά όπως συνηθίζεται σε ένα FPS με το που συναντήσεις εχθρούς το πρώτο πράμα που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να πυροβολείς! Εκεί είναι που φαίνεται και το σχεδιαστικό μεγαλείο της Bungie καθώς η ΑΙ των εχθρών είναι απίστευτη! Βλέπεις πως αυτός στον οποίο στρέφεις τα πυρά σου ψάχνει για κάλυψη ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να σε περικυκλώσουν και να σε καθαρίσουν επικοινωνώντας μεταξύ τους για τις τακτικές που θα επακολουθήσουν. Πραγματικά αισθάνεσαι ότι παίζεις εναντίον έξυπνων οντοτήτων και όχι μηχανικών bot που κάνουν μόνο κάτι συγκεκριμένο. Καθώς πολεμάς και πιστεύεις ότι έχει τελειώσει με τους εχθρούς βλέπεις στον ουρανό να σκάει μύτη ένα διαστημόπλοιο πλησιάζοντας στο έδαφος και ξεφορτώνει μια ντουζίνα ακόμη από δαύτους με αποτέλεσμα να σε τρέψουν σε φυγή και αναδιοργάνωση ώστε να επιτεθείς ξανά. Κάποιες στιγμές τυχαίνει και εκεί που πηγαίνεις σε μια αποστολή εμφανίζεται κάτι στον ουρανό πάλι και βλέπεις πως κατευθύνεται προς τη γη. Εκείνη τη στιγμή σε πληροφορεί ο Traveller ότι πρέπει να πας εκεί και είναι κάτι σημαντικό. Λίγο ήθελα να καταλάβω ότι έπεσα σε ένα Public Event. Άρχισαν να ξεφυτρώνουν από το πουθενά άλλοι παίχτες που βρισκόταν online εκείνη τη στιγμή και να πλησιάζουν στο σημείο για να συμμετέχουν όλοι μαζί στο event στο οποίο πραγματικά έγινε πανικός!

Destiny First Look Alpha_20140613050606

Παρόλο που η Bungie προσπαθεί να ξεφύγει λίγο με το Destiny από το Halo. Οι ομοιότητες είναι εμφανής στο DNA του παιχνιδιού. Αν κάποιος που δε ξέρει και πολλά, παίξει το παιχνίδι θα νομίζει ότι ίσως να είναι κάποια συνέχεια του.
Στα βασικά η καραμπίνα(shotgun) έχει τις ίδιες ποιότητες πάνω κάτω με αυτή του Halo. Το ίδιο σκόπευτρο, το αργό γέμισμα και τη μεγάλη διασπορά της βολής. Υπάρχει επίσης μια ασπίδα που φορτώνει και γεμίζει όσο δε δέχεσαι χτύπημα. Όλα αυτά και άλλες μικρές λεπτομέρειες είναι αυτά που κάνουν το παιχνίδι να φαίνεται αρκετά επηρεασμένο από το Halo.
Μη φανταστείτε όμως ότι θα παίζεται κλώνο του Halo. Η Bungie έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από τα Role-playing παιχνίδια. Όταν χτυπάς τους εχθρούς βλέπεις αριθμούς να πέφτουν από πάνω τους που αντιστοιχούν στο health τους και ανάλογα με το σημείο που τους χτυπάς αλλά και με τη δύναμη του όπλου που έχεις εκείνη τη στιγμή πέφτουν και οι ανάλογοι αριθμοί. Οι σφαίρες που θα βρεις από το looting είναι αρκετές και το ταξίδι σου στο κόσμο γίνεται γρήγορα καθώς έχεις τη δυνατότητα να εμφανίσεις ένα όχημα που θα σε πηγαίνει σφαίρα από το ένα σημείο στο άλλο. Φυσικά ως online παιχνίδι έχει το δικό του leveling σύστημα όπου αναβαθμίζεις τον χαρακτήρα σου με καινούρια PowerUps, δυνάμεις, οπλισμό και abilities.
Αυτά είναι χαρακτηριστικά που τα έχουμε δει και σε άλλα παιχνίδια, αλλά η Bungie έχει πάρει τα καλύτερα στοιχεία τους και τα έβαλε σε ένα πακέτο μαζί με ένα απίστευτα καλό μηχανισμό shooting.
Στην Alpha έκδοση του παιχνιδιού μας δόθηκε η δυνατότητα να παίξουμε μόνο στο πλανήτη γη και στη Ρωσία αλλά οπ’όσο ξέρουμε θα έχει πάρα πολλούς πλανήτες για εξερεύνηση και αποστολές. Επίσης είχαμε τη δυνατότητα να πάμε και στο The Tower το οποίο είναι η τελευταία πόλη των ανθρώπων και λειτουργεί σαν ένα social hub όπου μπορείς να γνωρίσεις καινούριους συμπαίκτες, να πάρεις καινούριες αποστολές, να αναβαθμίσεις τον χαρακτήρα, τα όπλα και την πανοπλία, καθώς και το διαστημόπλοιο σου. Μοιάζει αρκετά με το Citadel του Mass Effect.

Destiny First Look Alpha_20140613053434

Στο παιχνίδι μπορούμε να κάνουμε ένα party μέχρι έξι άτομα και για να τελειώσουμε κάποιες αποστολές καθώς η δυσκολία τους ήταν ανατρεπτική ώστε να παιχτεί μόνον από έναν. Φυσικά δε λείπει και το PvP, αλλά στην Alpha υπήρχε μόνο ένα mode 6v6, σε στυλ «προστάτεψε το σημείο». Στη τελική έκδοση θα υπάρχουν περισσότερα.

Τα γραφικά του παιχνιδιού αν και από Alpha έκδοση είναι πολύ καλά και υπάρχουν στιγμές που θα χαζεύετε με ευχαρίστηση τα διάφορα τοπία του κόσμου. Χωρίς τον απόλυτο ρεαλισμό οι graphics designers της Bungie πέτυχαν κάτι πολύ όμορφο, που στη τελική έκδοση του παιχνιδιού θα γίνει ακόμη πιο ωραίο. Να σημειώσουμε ότι ο ήχος του Destiny είναι πάρα πολύ καλός και κάθε όπλο έχει τους δικούς του ξεχωριστούς ήχους που το κάνουν ιδιαίτερο! Η μουσική που συνοδεύει το παιχνίδι είναι ατμοσφαιρική και στις μάχες μέσα γίνεται έως και επική. Πωρώνοντας τον παίχτη ώστε να αδειάσει γεμιστήρες στους εχθρούς!

Destiny First Look Alpha_20140613052824

Με βάση όσα είδαμε στην Alpha του Destiny είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη ποιότητα ολόκληρου του τίτλου. Ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο της Alpha το παιχνίδι παίζει πολύ καλά, με πολύ λίγα bugs και μικροπροβλήματα, τα οποία είναι σίγουρο ότι δε θα υπάρχουν στην τελική έκδοση του. Ένας πολύ όμορφος κόσμος έρχεται και εμείς μόλις ξύσαμε την επιφάνεια του.