Platform: PS4
Publisher: SCEA
Developer: Housemarque
Διάθεση: Sony Hellas
Κυκλοφορία: 26/04/2016

Πέρασαν έξι χρόνια κιόλας από τη κυκλοφορία του Dead Nation, ενός από τα καλύτερα top down shooters της προηγούμενης γενιάς, και ήρθε η ώρα να υποδεχτούμε το διάδοχο που ακούει στο όνομα Alienation. To Φινλανδικό studio της Housemarque μας έχει δώσει στο παρελθόν εξαιρετικούς τίτλους όπως το Super Stardust και το Resogun, οπότε και οι απαιτήσεις μας είναι μεγάλες. Το Alienation είχε ανακοινωθεί στη Gamescom του 2014 και η αλήθεια είναι ότι άργησε αρκετά, αλλά στη περίπτωση του το καλό πράγμα αργεί να γίνει… H ίδια η εταιρεία το χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο της παιχνίδι της εώς σήμερα και φυσικά είναι ένα ακόμα αξιοσημείωτο exclusive του PlayStation 4.

Πάντως ένα από τα αρνητικά που θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε στη Housemarque είναι η έλλειψη πρωτοτυπίας στα σενάρια των παιχνιδιών της. Έτσι μετά από τις ορδές των zombies που εξοντώσαμε, αυτή τη φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε την all time classic εξωγήινη απειλή. Ο πόλεμος μαίνεται για δεκαετίες και η τροπή είναι άσχημη για την ανθρωπότητα. Οι κυβερνήσεις στην αρχή αποκρύπτουν τα δυσάρεστα, αλλά στο τέλος η UNX παγκόσμια κυβέρνηση δίνει ελπίδες κατασκευάζοντας combat exoskeletons στολές που δίνουν υπεράνθρωπες δυνάμεις στους στρατιώτες μας. Κάπου εδώ φυσικά θα πρέπει να αναλάβουμε το δύσκολο ρόλο να σώσουμε ότι έχει μείνει από την ανθρωπότητα και να εξοντώσουμε τα aliens. Στη προσπάθεια αυτή μπορούμε ως άλλοι Rambo να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τους εξωγήινους ή να συνεργαστούμε στο campaign εώς και τέσσερα άτομα ταυτόχρονα στο online co op mltiplayer που είναι και το δυνατό σημείο του παιχνιδιού. Το one man army σενάριο μπορώ να πω ότι είναι αρκετά δύσκολο και θα χάσετε άπειρες φορές και από ότι φαίνεται η Housemarque θέλει να εστιάσει στο multiplayer κομμάτι.

Ξεκινώντας να αναφερθούμε στο gameplay του Alienation, που όπως καταλαβαίνετε παίζει παρόμοια με το Dead Nation. Είναι ένα κλασικό top down twin stick shooter και οι περισσότεροι που έχετε ασχοληθεί με το Dead Nation σε κάποια από τις τρεις πλατφόρμες που κυκλοφόρησε, θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας, καθώς ο ομολογουμένως πολύ καλός χειρισμός έχει μεταφερθεί αυτούσιος. Η Housemarque ακολούθησε το ρητό πετυχημένη συνταγή δεν αλλάζει, αλλά ευτυχώς δεν έμεινε εκεί και προσέθεσε νέα στοιχεία στο gameplay με στόχο να προσθέσει ποικιλία και μεγαλύτερη μακροβιότητα. Άλλωστε η αλήθεια είναι ότι τα παιχνίδια του είδους εκ φύσεως δεν έχουν και τη μεγάλη αντοχή στο χρόνο, καθώς μόλις τελειώσεις τις αποστολές δεν έχεις και πολλούς λόγους για να ξανασχοληθείς.

ALIENATION™_20160422092100

Το παιχνίδι ξεκινάει με την επιλογή του campaign και της δυσκολίας. Στο Normal mode επιτρέπονται τα respawns, ενώ στο Hardcore mode το παιχνίδι τελειώνει μόλις πεθάνετε και η αλήθεια είναι δε τόλμησα να ασχοληθώ με το δεύτερο. Κατόπιν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε τρία classes και κάθε ένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η bio specialist που πλεονεκτεί στην αποθεραπεία της ομάδας, η tank που μας κάνει δυνατότερους αλλά πιο δυσκίνητους και η saboteur που μας δίνει ικανότητες τηλεμεταφοράς. Αφού επιλέξουμε είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις 20 αποστολές που έχει να μας προσφέρει το Alienation και απλώνονται σε διαφορετικά σημεία πάνω στη γη. Από τη χιονισμένη Αλάσκα, τη γεμάτη βλάστηση Βραζιλία, εώς και τη Νεμπράσκα των ΗΠΑ και την Ουκρανία τα περιβάλλοντα έχουν να παρουσιάσουν ποικιλία, όπως μπορείτε να διακρίνεται και στις φωτογραφίες.

Εδώ να τονίσω κάποιες σημαντικές παραμέτρους που έχουν να κάνουν με το gameplay και τις ορίζουμε πριν το ξεκίνημα της κάθε αποστολής. Εκτός από τα τρία επίπεδα δυσκολίας (Rookie, Professional, Veteran) μπορούμε να επιλέξουμε αν θα είναι public το παιχνίδι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή εώς και τρεις ακόμα παίκτες μπορούν να μπουν και να παίξουν το εξαιρετικό co op. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε invite και σε φίλους μας και εννοείται ότι όσοι έχετε παρέα και παίζετε shooters θα πρέπει να αγοράσετε το Alienation. Υπάρχει όμως και μια PvP επιλογή που έχει το χαβαλέ της και αν επιτρέψετε το invasion στις επιλογές μπορεί κατά τη διάρκεια μιας αποστολής να σας κάνει ντου εκτός από τις ορδές των εξωγήινων και αντίπαλος παίκτης. Φανταστείτε λοιπόν το κολλητό σας να βρίσκεται στο τέλος μιας αποστολής και εσείς να εμφανίζεστε από το πουθενά κάνοντας του μια «ευχάριστη» έκπληξη. Όπως είπα και παραπάνω το να παίξετε solo απαιτεί γερά νεύρα και το καλύτερο θα είναι να παίζετε πολλά άτομα μαζί και αυτό το λέω εκ πείρας, καθώς την ώρα που γράφετε το review λίγα άτομα είχαν πρόσβαση στο παιχνίδι και πολλές φορές χρειάστηκε να παίξω μόνος με αποτέλεσμα λίγο να τσιτώσουν τα νεύρα μου… Ευτυχώς μπόρεσα να το δοκιμάσω αρκετά και με συμπαίκτες και τα revive και η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο μας. Ένα αρνητικό είναι ότι τουλάχιστον στο launch δεν υπάρχει local coop σε μια επιλογή που δεν έχει εξήγηση, αλλά η Housemarque δήλωσε σήμερα ότι θα το προσθέσει στο άμεσο μέλλον.

Μέσα στο παιχνίδι τώρα και να αναλύσουμε πως η Housemarque κατάφερε να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη πετυχημένη συνταγή του Dead Nation. Καταρχήν οι πίστες του παιχνιδιού έχουν πλέον μια open world προσέγγιση σε σχέση με το γραμμικό προηγούμενο τίτλο. Μας ανατίθενται διάφορα objectives μέσα στο χάρτη και πολλές φορές πρέπει να επιλέξουμε τη κατάλληλη διαδρομή, ενώ μπορεί να περιηγηθούμε αρκετές φορές στα ίδια σημεία. Σωτήρια αποδεικνύονται πολλές φορές μέσα στα level τα Respawn Beacon που λειτουργούν σαν checkpoints και υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στο χάρτη.  Μόλις τελειώσουμε πηγαίνουμε στα extraction points όπου και μας περιμένει το ελικόπτερο διαφυγής. Φυσικά αυτό μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς πρώτα θα πρέπει να έχουμε εξολοθρεύσει ορδές από Alien. Από ότι είδα στα menu υπάρχουν 25 διαφορετικά είδη εχθρών από τα πιο απλά mutants που απλώς έρχονται κατά πάνω μας, εώς τα μεγαλύτερα με φλογοβόλα και άλλα όπλα που γεμίζουν την οθόνη μας. Μάλιστα είναι random generated που σημαίνει ότι κάθε φορά που χάνουμε αυτά εμφανίζονται από διαφορετικά σημεία και σε άλλες χρονικές περιόδους και αυτό προσθέτει στη μακροβιότητα του τίτλου, καθώς κανένα playthrough δεν είναι ίδιο. Εκτός αυτού εμφανίζονται διάφορα events στη διάρκεια του παιχνιδιού και συνήθως έχουν να κάνουν με κάποια επίθεση από ένα μεγαλούτσικο Alien συν τα τσιράκια του. Από όλα τα παραπάνω εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η Housemarque έδωσε μεγάλη βάση στο να παρουσιάσει ένα τίτλο που θα σου δίνει κίνητρα να ασχολείσαι για αρκετό καιρό.

Φυσικά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση ένα πράγμα μπορεί να μας κρατήσει όρθιους και αυτό είναι το ενισχυμένο οπλοστάσιο που μας περιμένει. Από το πιο απλό πιστόλι, εώς τα ρουκετοβόλα, laser, shotguns και φλογοβόλα υπάρχουν αρκετές επιλογές και ανάλογα με την περίσταση και τον εχθρό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αν ξεμείνουμε από πυρομαχικά υπάρχουν η κλασική melee attack όπως τη θυμόμαστε από το Dead Nation και το χρησιμότατο πλήκτρο rush που μας δίνει ώθηση για να αποφεύγουμε τα ανεπιθύμητα τετ α τετ με τα Alien. Χάρη στη στολή μας έχουμε και κάποιες επιπλέον ικανότητες όπως η ασπίδα, το ground smash και το tesla energy που προκαλούν ζημιά στους αντιπάλους. Αυτά βέβαια διαφέρουν σε κάθε μία από τις τρεις κλάσεις που υπάρχουν, ενώ υπάρχει και το boomerang στη διάθεση μας. Η δράση είναι ξέφρενη, απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά, σωστή χρήση των όπλων και καλή συνεργασία με τους συμπαίκτες μας, αν θέλουμε να συνοψίσουμε με λίγες λέξεις το gameplay του παιχνιδιού.

Και κάπου εδώ έρχεται να προστεθεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με το Dead Nation και έχει να κάνει με το σύστημα αναβάθμισης των όπλων και το loot. Στο Dead Nation υπήρχε η δυνατότητα να αγοράζουμε και να αναβαθμίζουμε τα όπλα στο τέλος κάθε πίστας, ενώ αντίθετα στο Alienation όλα αυτά γίνονται μέσω loot είτε με όπλα που βρίσκουμε σε κουτιά είτε αυτά που αφήνουν κάτω οι εχθροί όταν τους σκοτώνουμε. Εκτός όμως από τα όπλα υπάρχει και η δυνατότητα αναβάθμισης του χαρακτήρα μας καθώς και των ειδικών ικανοτήτων. Η Housemarque κράτησε σημειώσεις από τίτλους όπως τα Destiny και Diablo παίρνοντας επιτυχημένα στοιχεία τους όπως το σύστημα loot, το level up του χαρακτήρα και των όπλων μας. Όσο παραπάνω παίζουμε τόσο ισχυρότερα θα γίνονται τα όπλα μας, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για ικανότητες του χαρακτήρα μας.

Στον τεχνικό τομέα το Alienation είναι εξαιρετικό επίσης. Θυμάστε τις εντυπωσιακές εκρήξεις με τα φανταχτερά χρώματα που μας είχαν ενθουσιάσει στο Resogun; Υπάρχουν και εδώ και είναι από τα καλύτερα εφέ μέσα στο παιχνίδι. Οι χάρτες πέρα από το λεπτομερή σχεδιασμό και τα ποικίλα περιβάλλοντα που θα συναντήσουμε είναι γεμάτοι με αντικείμενα που καταστρέφονται, από αμάξια, κορμούς δέντρων, ντεπόζιτα και άλλα διάφορα με αποτέλεσμα στο τέλος να μη μένει τίποτα όρθιο. Όλα αυτά χωρίς εκπτώσεις στο frame rate ακόμα και όταν η οθόνη γεμίζει με τους στρατιώτες και τα Alien που επιτίθενται από κάθε γωνία και σε μεγάλους αριθμούς. Ηχητικά επίσης το Alienation στέκεται σε καλά επίπεδα με τα καθιερωμένα πολεμική κομμάτια να ακούγονται και δυνατά εφέ πυροβολισμών και ανάλογα με το όπλο που έχουμε στη κατοχή μας.

Συνοψίζοντας το Alienation είναι άλλη μια εξαιρετική δουλειά από τη Housemarque. Με εκπληκτικό τεχνικό τομέα και online co op multiplayer τεσσάρων παικτών από τα καλύτερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ίσως έχουμε να κάνουμε με το καλύτερο top down twin stick shooter που έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια. Η τιμή του είναι παραπάνω από λογική για αυτά που προσφέρει (κοστίζει €19.99) και σας περιμένουμε όλους online να γίνουν δυνατές ομάδες, γιατί η μάχη με τα Aliens μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι…