Κάτι που πολλοί ίσως δεν γνωρίζετε ή απλά δεν έτυχε να ασχοληθείτε, είναι η δυνατότητα ενεργοποίησης του 2-step verification για τον λογαριασμό σας στο PSN. Όσοι δεν ξέρετε τι σημαίνει αυτό, να πούμε πως είναι μια απλή διαδικασία για επιπλέον ασφάλεια στον λογαριασμό σας, όπου κάθε φορά που εισέρχεστε στον λογαριασμό σας ή κάνετε login από άλλη συσκευή (πχ ξένο laptop, pc ή κινητό), σας αποστέλλεται επιπλέον random κωδικός με sms στο προσωπικό σας κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να τον πληκτρολογήσετε και αυτόν, ως επιπλέον δικλείδα ασφαλείας. Αυτό ισχύει για όλες τις κονσόλες, Web Store και όλα τα mobile apps της Sony.

Κρίνω απαραίτητο να τονίσω την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ενεργοποίηση από όλους μας, του παραπάνω χαρακτηριστικού, καθώς πολλοί gamers πέφτουν συχνά θύματα κλοπών και hacking του λογαριασμού τους, ενώ δεν λείπουν και τα hacking των servers των εταιρειών, όπου υποκλέπτονται λογαριασμοί.

Η παρακάτω διαδικασία είναι τόσο εύκολη που γίνεται και από κινητό ενώ δεν θα σας πάρει πάνω από 2 λεπτά.

Έναρξη οδηγού

Μπαίνετε στην παρακάτω δ/νση και πατάτε το Activate Now :

https://www.playstation.com/en-us/account-security/2-step-verification/

Screenshot_4

Κάνετε log in αν δεν είσαστε logαρισμένοι ήδη και σας δείχνει τον λογαριασμό σας. Να είστε στην καρτέλα 2-step verification που βλέπετε αριστερά και πατάτε το Edit δίπλα από το Mobile Phones.

Screenshot_5

Βάζετε τον προσωπικό σας αριθμό κινητού τηλεφώνου και πατάτε continue. Προσοχή στην πληκτρολόγηση, καθώς σε αυτόν τον αριθμό θα στέλνονται τα μηνύματα με τον επιπλέον random κωδικό! Μπορείτε φυσικά να τον αλλάξετε μεταγενέστερα αν τυχόν αλλάξετε προσωπικό αριθμό.

 

Screenshot_8

Επιστρέφετε αυτόματα στην προηγούμενη οθόνη και πλέον πατάτε το Edit δίπλα στο Status Inactive. Σας πάει στην παρακάτω οθόνη. Πατήστε το activate ενώ έχετε κοντά σας το κινητό σας.

Screenshot_6

Πατήστε Continue στην παρακάτω οθόνη και θα σας εξηγήσω στο τέλος του οδηγού, το επιπλέον βήμα που θέλουν τα ps3, psvita και psp.

Screenshot_7

Επιλέξτε το κινητό που έχετε ήδη βάλει (ή προσθέστε κάποιο καινούριο).

Screenshot_1

Με το που επιλέξετε το κινητό σας, θα σας βγάλει την παρακάτω οθόνη. Εντός λίγων δευτερολέπτων θα σας έρθει SMS με έναν random κωδικό. Πληκτρολογήστε τον στο παρακάτω πλαίσιο που γράφει verification code και πατήστε Verify. Αν για κάποιο λόγο δεν σας έρθει το sms, υπάρχει επιλογή Resend, για να ξανασταλεί.

Screenshot_9

Η ενεργοποίηση του 2-step verification είναι επιτυχής! Υπάρχει επιλογή για αυτόματο sign out από όλες τις συσκευές που είστε logαρισμένος με τον PSN λογαριασμό σας ώστε να ξαναμπείτε με 2-step verification. Προσοχή, το 2-step verification λειτουργεί κάθε φορά που χρειάζεται να κάνετε log in, άρα αυτό σημαίνει πως έχετε κάνει πρώτα logout και δεν είστε logαρισμένος μόνιμα πχ Web PS Store. Αν είστε μόνιμα logαρισμένος τότε δεν απαιτείται αυτή η έξτρα διαδικασία αλλά είστε φυσικά εκτεθειμένος σε όποιον έχει την κονσόλα σας ή καθίσει στο pc σας.

**Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν σας έρχεται το SMS με τον κωδικό, τότε στο αρχικό μενού του πρώτου screenshot θα σας έχει εμφανίσει την επιλογή backup codes. Εκεί έχει αποθηκευμένους κωδικούς ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ προκειμένου να τους χρησιμοποιήσετε για να μπείτε.**

Screenshot_10

*Όσον αφορά τις παλαιότερες κονσόλες της Sony όπως PS3, PSVita, PSP χρειάζεται ένα παράλληλο βήμα για το πρώτο σας login. Στην αρχική οθόνη σας (του πρώτου screenshot του οδηγού δηλαδή), θα σας εμφανίζει πλέον την επιλογή Device Setup Password. Το πατάτε και σας πάει παρακάτω. Πατήστε Generate new Password.

Όταν θα πάτε να κάνετε login στα PS3, PSvita, PSP θα πρέπει την ΠΡΩΤΗ φορά να βάλετε τον device password που σας εμφάνισε, επιλέγοντας και με tick ότι επιλογές σας έχει το dialog box. Από και έπειτα, όποτε ξαναμπαίνετε, θα μπαίνετε απλά και μόνο με τον συνηθισμένο σας κωδικό του λογαριασμού σας. Έτσι και να σας κλέψει κάποιος τα username και password, για να μπει σε ένα ξένο PS3 θα απαιτείται το device password να έχει ενεργοποιηθεί πρώτα, άρα άχρηστη η κλοπή.

device-activatae

device-sample