Στο σημερινό επεισόδιο της στήλης GameShare, βλέπουμε ορισμένους τρόπους με τους οποίους η Sony θα μπορούσε να βελτιώσει το PS Plus ή αν προτιμάτε, να το κάνει πιο ελκυστικό στα μάτια μας και στα χρήματα που απαιτεί.
Like αν σας άρεσε το βίντεο και ρίξτε ένα subscribe στο κανάλι μας με ένα κλικ ΕΔΩ.


Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει και δεν υπάρχει περίπτωση να μην ασχοληθούμε με το PS Plus και συγκεκριμένα με τα παιχνίδια που δίνει κάθε φορά στους συνδρομητές. Πάντα υπάρχουν φωνές δυσαρέσκειας, ανοχής ή υπεράσπισης της υπηρεσίας από τον κάθε PlayStation gamer και εδώ έρχομαι εγώ να θέσω ορισμένους τρόπους με τους οποίους η Sony θα μπορούσε να βελτιώσει το PS Plus ή αν προτιμάτε, να το κάνει πιο ελκυστικό στα μάτια μας και στα χρήματα που απαιτεί. Ξεκινάμε λοιπόν:


Πτώση τιμής στις συνδρομές

Τι πιο λογικό και ταυτόχρονα πιο απίθανο να συμβεί, παρά μια πτώση τιμής της συνδρομής. Φυσικά κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει, εδώ έχουμε κλείσει δίμηνο που έχει ανέβει η τιμή της συνδρομής από 50€ στα 60€ και ταυτόχρονα η Sony δεν το έχει ανάγκη. Η υπηρεσία της γνωρίζει τρομερή άνθηση με τους συνδρομητές να έχουν πολλαπλασιαστεί και με τα PS4 να φεύγουν σαν ζεστό ψωμάκι καθημερινά και ασταμάτητα, αποτελεί μία σταθερή καθαρή πηγή εσόδων, ενώ η αύξηση τιμής έφερε τη συνδρομή στο επίπεδο τιμής του Xbox Gold. Καμιά εταιρεία δεν ρίχνει τιμές αν δεν δει πτώση πωλήσεων ή τρομερό ανταγωνισμό, κάτι που τίποτα από τα δύο δεν υπάρχει.

psplus_member


Κατάργηση των PS3/PSVita παιχνιδιών στο PS Plus

Κακά τα ψέμματα, εδώ παίζουν δύο περιπτώσεις, πρώτον οι βάσεις χρηστών έχουν αλλάξει με τους περισσότερους να έχουν μετακινηθεί στο PS4 ενώ τα PS3 και PSVita αντιπροσωπεύουν σαφώς λιγότερο κόσμο και δεύτερον οι κατάλογοι παιχνιδιών και για τις δύο αυτές κονσόλες στερεύουν από παιχνίδια προς προσφορά σε PS Plus. Ευτυχώς το PS3 γνώρισε ένδοξα χρόνια με μεγάλα παιχνίδια κάθε μήνα στο PS Plus, στο PSVita δώσανε τους μεγάλους τίτλους οι οποίοι ήταν ήδη ελάχιστοι και πλέον τι έμεινε; Μόνο κάτι LEGO games και indies, τίποτα άλλο. Αντίθετα, αν επικεντρώσει την υπηρεσία της στο PS4, κόβοντας την υποχρέωση της για games σε PS3/PSVita μπορεί να ξοδεύει πιο εύκολα δίνοντας πχ 3 games το μήνα για PS4 και φυσικά καλύτερα, κρατώντας μια-δύο θέσεις και για indies, αλλά πάντα συνοδευόμενα από κάποιον μεγαλύτερο τίτλο. Φυσικά, μπορεί πιο άνετα να επικεντρωθεί και στο PSVR το οποίο επίσης γνωρίζει μεγάλη πέραση και πολύ πιθανόν να υπάρχουν περισσότεροι ενεργοί χρήστες PSVR παρά PS3/PSVita. Έτσι στοχεύει εύκολα στις δύο τρέχουσες πλατφόρμες της και καλύπτει καλύτερα τα γούστα του 90% των ενεργών χρηστών της υπηρεσίας.

instantgamecoolection


Συνδρομητικό μοντέλο με επίπεδα

Δηλαδή, χωρίζεις τις υπηρεσίες σου σε δύο ή περισσότερα επίπεδα με διαφορετικό περιεχόμενο και τιμή. Έτσι ο καταναλωτής έχει επιλογές ανάλογα τις ανάγκες του. Θέλει μόνο online και δεν τον ενδιαφέρουν τα οποιαδήποτε επιπλέον games που δίνεις; 30€/χρόνο η συνδρομή και όποιος θέλει και τα games ας δώσει τα 60€. Θα μου πείτε τα 30€ θα μας σώσουν; όχι βέβαια, αλλά πολύ είναι αυτοί που είτε ζορίζονται οικονομικά είτε αδιαφορούν για τα όποια ps plus games που δεν κατεβάζουν καν πλέον, γιατί να μην γλυτώσουν όσα μπορούν; Θεωρώ επίσης βέβαιο πως θα υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον ενοποίηση με το PS Now αλλά νομίζω πως είμαστε αρκετά χρόνια μακριά από αυτό.


Θεματικοί μήνες

Με τους θεματικούς μήνες εννοώ να υπάρχουν κάποιοι μήνες ανάμεσα στο έτος όπου τα παιχνίδια τους θα επικεντρώνονται γύρω από κάποιο ίδιο θέμα πχ Παγκόσμιος Πόλεμος, Zombie Apocalypse, Racing ή αθλητικοί. Έτσι θα προσφέρεις το κάτι διαφορετικό που θα σπάει αυτό το συνηθισμένο ύφος με τα ότι να ναι games. Υπάρχουν τόσα παιχνίδια που διαλέγεις κάποια γύρω από ένα θέμα και τα προσφέρεις για τις κονσόλες σου και αν θες συνοδεύεις όλα τα υπόλοιπα από εκπτώσεις.

psplus_xbox_live


Οι παίκτες να κρατάνε τα games τους ακόμα και μετά τη λήξη της συνδρομής τους

Είναι λίγο υποκριτικό το να λες ότι προσφέρεις «δωρεάν» παιχνίδια σε μια επί πληρωμή υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα απαιτείς να συνεχίζει ο gamer την συνδρομή του για να τα κρατήσει. Αφού του τα «χάρισες» ποιος ο λόγος; Έχεις πληρώσει τα royalties στην εκάστοτε τρίτη εταιρεία για να βάλεις το παιχνίδι της στο PS Plus, γιατί λοιπόν; Φυσικά η απάντηση είναι απλή και ολίγον εκβιαστική: Όταν έχεις κάνει έναν μεγάλο κατάλογο με αυτά τα παιχνίδια, δύσκολα θα αφήσεις την συνδρομή σου και να τα χάσεις γιατί μπορεί με αυτά να περνάς τις gaming ώρες. Προσωπικά βέβαια, σπάνια επιστρέφω σε παλαιότερα ps plus παιχνίδια για να τα ξαναπαίξω, άντε ίσως στο PSVita.


Σταθερή βιβλιοθήκη τίτλων άμεσα προσβάσιμη σε κάθε νέο μέλος

Σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο με το Vault του EA Access, σταθερή βιβλιοθήκη παιχνιδιών για τα PS4/PSVR στα οποία κάθε νέο μέλος θα έχει άμεση πρόσβαση. Ανά τρίμηνο θα μπορεί η Sony να προσθέτει επιπλέον παιχνίδια ώστε να εμπλουτίζεται η βιβλιοθήκη και θα αποτελούσε την καλύτερη αφορμή για εγγραφή νέων PS Plus συνδρομητών αφού άμεσα θα είχαν πρόσβαση σε πλήθος γνωστών παιχνιδιών και όχι απλά στα τυχαία παιχνίδια που έδωσε η Sony τον μήνα που εγγράφηκαν.


Εκπτώσεις σε υπηρεσίες τρίτων

Σε συνεργασία με υπηρεσίες τρίτων όπως τα Spotify, Netflix, Amazon Instant Video κ.α. θα μπορούσε να προσφέρονται συνδρομές σε χαμηλότερες τιμές για όσους είναι ήδη PS Plus συνδρομητές. Σε υπηρεσίες όπως το Netflix που γνωρίζει ήδη μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα και πολλοί ίσως να χρησιμοποιούν το PS4 για να παρακολουθούν, ακόμα και 10% έκπτωση να είχαμε, θα ήταν ένα πολύ αξιόλογο κέρδος.


Μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τους συνδρομητές και δώρα

Ήδη η Sony έχει προχωρήσει σε κάποιες δράσεις μεν, αλλά σε περιορισμένες χώρες. Πρέπει να ενισχύσει την αλληλεπίδραση μεταξύ της υπηρεσίας και των συνδρομητών της δηλαδή: Να επεκτείνει τα PS Plus πρωταθλήματα σε τίτλους που ευνοούν το multiplayer (Fifa, Call of Duty κ.α.) τα οποία θα γίνονται κάθε χρόνο με leaderboards ή ranked matches και στο τέλος οι καλύτεροι να κερδίζουν είτε φυσικά δώρα είτε ψηφιακά δώρα όπως παιχνίδια και συνδρομές. Το κέρδος είναι αμφίδρομο καθώς και οι παίκτες επιδιώκουν ένα κέρδος και τα παιχνίδια κερδίζουν περισσότερο χρόνο ενασχόλησης από τους gamers. Επίσης θεωρώ πως δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμα στο έπακρο τα trophies και τις δυνατότητες που αυτά προσφέρουν, δηλαδή: Εκμεταλλεύσου του κυνηγούς τροπαίων και προσέφερε ανταλλάγματα σε όσους μαζέψουν ορισμένο αριθμό τροπαίων ή συγκεκριμένα τρόπαια μέσα σε ένα χρονικό διάστημα. Έτσι ενεργοποιείς αρκετούς παίκτες να κυνηγήσουν τα τρόπαια για τα τυχόν δώρα και ανταλλάγματα ενώ μπορείς να κινηθείς διαφημιστικά με διάφορες εταιρείες, τα παιχνίδια των οποίων χρειάζονται «σπρώξιμο». Κάτι τέτοιο έτρεξε στην Αυστραλία προσφάτως όπου με την ολοκλήρωση ορισμένων platinum trophies σε συγκεκριμένα παιχνίδια, τέσσερις τυχεροί κέρδιζαν ένα ακριβές αντίγραφο της πλατίνας για το ράφι τους!

Αυτά από εμένα, πείτε μου εσείς στα σχόλια, ποια είναι η άποψη σας  για το πως θα μπορούσε η Sony να βελτιώσει το PS Plus.