Platform: PS4 (tested), PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC
Publisher: Petroglyph
Developer: Petroglyph
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Κυκλοφορία: 01/02/2019

Έχοντας 2019 και αμέτρητους AAA τίτλους στο προσκήνιο, έκδηλες είναι και προσπάθειες από μικρές developer ομάδες να ανελιχθούν μέσα στην gaming αυλαία. Ανάμεσα σε αυτές τα τελευταία χρόνια βρίσκεται και η Petroglyph με τα 8-Bit series. Έχοντας δώσει τον αρχικό τίτλο -8-Bit Armies- τον Απρίλιο του 2016 και ακολουθώντας άλλοι 2 τίτλοι μέχρι και τον Δεκέμβρη του ίδιου έτος, τα 8-Bit series έρχονται και στο PS4.

Έχοντας ως αφετηρία παρόμοια με αυτήν των κλασικών τίτλων της Blizzard (Warcraft: Orcs & Humans) το 8-Bit Hordes πρόκειται για ένα retro Real-Time Strategy βιντεοπαιχνίδι. Έχοντας έντονες επιρροές από το αριστούργημα της Blizzard, η Petroglyph παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αναμέτρηση σε Orcs και Humans εν έτη 2019.

Το concept του 8-Bit Hordes περιστρέφεται στην κλασική φόρμουλα των περισσότερων fantasy τίτλων. Μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις του καλού και του κακού. Από τη μία έχουμε την πλευρά των humans, elves και dwarves και από την άλλη τις ορδές από Orcs και Undead φυλής. Σε γενικές γραμμές το concept δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, πόσο μάλλον κάποια πρωτοπορία. Η ροή της ιστορίας αναπαράγεται μέσω κάποιων texts κατά τη διάρκεια του campaign mode, δίνοντας έτσι μια αίσθηση νοσταλγίας από τα περασμένα χρόνια. Εντούτοις, η όλη ιστορία παραμένει σχετικά μονολιθική, χωρίς να προσφέρει κάποια καινοτομία στο προσκήνιο.

Όπως, λοιπόν, προαναφέρθηκε ο βασικός πυρήνας του 8-Bit Hordes είναι το campaign mode. Έχοντας επιλογή ανάμεσα στα 2 factions θα βρεθείτε σε 12 διαφορετικά missions για το καθένα από αυτά. Εντούτοις, το όραμα της Petroglyph δεν τελειώνει εκεί. Στα ακόλουθα του τίτλου ορατά είναι τα Skirmish και PVP modes. Στο πρώτο σας δίνεται η επιλογή τροποποίησης ενός map, faction και αριθμού παικτών, ενώ στο δεύτερο σας δίνεται η δυνατότητα να έρθετε αντιμέτωποι με άλλους players.

Όσον αφορά τις δύο τελευταίες προσθήκες η developer ομάδα δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας στο όλο πακέτο των 8-Bit series. Ναι μεν το campaign mode μας ταξιδεύει σε προηγούμενες δεκαετίες που σημάδεψαν με τις επιτυχίες τους την gaming αυλαία, αλλά εν έτη 2019 τα δύο παραπάνω modes ανεβάζουν περαιτέρω την αξία του τίτλου. Συγκεκριμένα το PVP mode μπορεί να φτάσει την πρόκληση στα ύψη, καθώς η ψυχολογία του player είναι πάντα περισσότερο απρόβλεπτη από αυτήν του επεξεργαστή.

Σχετικά με το επίπεδο δυσκολίας του τίτλου, για Real-Time Strategy βιντεοπαιχνίδι μπορούμε να δηλώσουμε ότι δεν αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Αντιθέτως, η όλη φόρμουλα υλοποίησής του είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εστιάζει λιγότερο στο strategy κομμάτι από τι θα έπρεπε. Συνοπτικά, στις περισσότερες αναμετρήσεις σας δε θα χρειαστεί κάποια ιδιαίτερα στρατηγική προσέγγιση από μεριά σας. Το ελάχιστο στρατηγικό κομμάτι του τίτλου απαντά στο building σύστημα αυτού. Το τελευταίο έρχεται να μας παρουσιάσει ένα σύστημα εξέλιξης στα buildings στο Campaign. Αν και οι επιλογές ανάπτυξης είναι σχετικά ελάχιστες, το παραπάνω δίνει μια γοητεία στη φύση του τίτλου και σπάει κάπως τη μονοτονία.

Συνεχίζοντας δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 8-Bit Hordes απαιτεί εξελιγμένες στρατηγικές ικανότητες. Αν και η developer ομάδα φρόντισε να δώσει κάποιες μικρές πινελιές που στοχεύουν στη στρατηγική προσέγγιση αυτού (όπως ability κατασκοπείας του αντίπαλου εδάφους) δεν είναι αναγκαία σε μεγάλο επίπεδο. Αξιοσημείωτο όμως είναι το reward σύστημα του τίτλου, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο Campaign mode και τονίζει κάπως το strategy genre.

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι το 8-Bit Hordes πετυχαίνει αυτό για το οποίο είναι σχεδιασμένο. Το παιχνίδι ακολουθεί ένα retro-style μοτίβο, χωρίς να στοχεύει στις φαντασμαγορικές ανέσεις του 2019. Εάν περιμένετε ένα οφθαλμόλουτρο από special εφέ και εντυπωσιακό cutscenes τότε το 8-Bit Hordes δεν είναι το παιχνίδι σας.

Εν κατακλείδι, το 8-Bit Hordes φέρνει στο προσκήνιο αναμνήσεις από προηγούμενες δεκαετίας και υλικό από τίτλους διαμάντια του παρελθόντος. Αν και απευθύνεται σε περιορισμένο κομμάτι του community, αποτελεί μια αξιοσημείωτη προσθήκη στην gaming αυλαία, καθώς και μια καλή προσθήκη στη συλλογή σας σε κάποια περίοδο εκπτώσεων.