Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει και τα παράπονα για το PS Plus δε λένε να κοπάσουν και δικαιολογημένα, μιας και η Sony δείχνει ανήμπορη ή δεν θέλει να προσφέρει κάτι αξιόλογο στους συνδρομητές, πέρα από τα γνωστά indies. Είτε η εγκαθίδρυση της για τα καλά στην παρούσα γενιά την έχει καθησυχάσει, είτε η τεράστια επιτυχία της γύρισε boomerang με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει οικονομικά έναν ΑΑΑ τίτλο που θα προσφερθεί στα πολλά εκατομμύρια gamers που έχουν PS4 και PS Plus ταυτόχρονα, αναγκαστικά βέβαια και λόγου του multiplayer. Λίγες μέρες πριν αρχίσουν πάλι οι συζητήσεις και φήμες για τα Indies που θα πάρουμε για τον Μάιο, ας δούμε μερικές προτάσεις μας για το πως θα μπορούσε η Sony να «φτιάξει» τη συνδρομητική της υπηρεσία ώστε να είναι πιο δίκαιοι για τους gamers και να καταλαγιάσει τις έντονες αντιδράσεις μας.


Πτώση τιμής στις συνδρομές

Τι πιο λογικό μια πτώση τιμής για να δικαιολογηθεί στους gamers, πχ από τα 50€/έτος στα 30€/έτος. Φυσικά κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει κυρίως γιατί η Sony δεν το έχει ανάγκη. Η υπηρεσία της γνωρίζει τρομερή άνθηση με τους συνδρομητές να έχουν πολλαπλασιαστεί και με τα PS4 να φεύγουν σαν ζεστό ψωμάκι καθημερινά και ασταμάτητα. Καμιά εταιρεία δεν ρίχνει τιμές αν δεν δει πτώση πωλήσεων ή τρομερό ανταγωνισμό, κάτι που τίποτα από τα δύο δεν υπάρχει.

psplus_member


Κατάργηση των PS3/PSVita παιχνιδιών στο PS Plus

Κακά τα ψέμματα, εδώ παίζουν δύο περιπτώσεις, πρώτον οι βάσεις χρηστών έχουν αλλάξει με τους περισσότερους να έχουν μετακινηθεί στο PS4 ενώ τα PS3 και PSVita αντιπροσωπεύουν σαφώς λιγότερο κόσμο και δεύτερον οι κατάλογοι παιχνιδιών και για τις δύο αυτές κονσόλες στερεύουν από παιχνίδια προς προσφορά σε PS Plus. Ευτυχώς το PS3 γνώρισε ένδοξα χρόνια με μεγάλα παιχνίδια κάθε μήνα στο PS Plus, στο PSVita δώσανε τους μεγάλους τίτλους οι οποίοι ήταν ήδη ελάχιστοι και πλέον τι έμεινε; Μόνο κάτι LEGO games και indies, τίποτα άλλο. Αντίθετα, αν επικεντρώσει την υπηρεσία της στο PS4, κόβοντας την υποχρέωση της για games σε PS3/PSVita μπορεί να ξοδεύει πιο εύκολα δίνοντας πχ 3 games το μήνα για PS4 και φυσικά καλύτερα, κρατώντας μια-δύο θέσεις και για indies, αλλά πάντα συνοδευόμενα από κάποιον μεγαλύτερο τίτλο. Φυσικά αυτό θα φέρει ή και θα αναγκάσει πολλούς να αναβαθμίσουν πιο εύκολα σε PS4.

instantgamecoolection


Συνδρομητικό μοντέλο με επίπεδα

Δηλαδή, χωρίζεις τις υπηρεσίες σου σε δύο ή περισσότερα επίπεδα με διαφορετικό περιεχόμενο και τιμή. Έτσι ο καταναλωτής έχει επιλογές ανάλογα τις ανάγκες του. Θέλει μόνο online και δεν τον ενδιαφέρουν τα οποιαδήποτε επιπλέον games που δίνεις; 30€/χρόνο η συνδρομή και όποιος θέλει και τα games ας δώσει το 50αρικο. Θα μου πείτε τα 20€ θα μας σώσουν; όχι βέβαια, αλλά πολύ είναι αυτοί που είτε ζορίζονται οικονομικά είτε αδιαφορούν για τα όποια ps plus games που δεν κατεβάζουν καν πλέον, γιατί να μην γλυτώσουν όσα μπορούν;


Θεματικοί μήνες

Με τους θεματικούς μήνες εννοώ να υπάρχουν κάποιοι μήνες ανάμεσα στο έτος όπου τα παιχνίδια τους θα επικεντρώνονται γύρω από κάποιο ίδιο θέμα πχ Παγκόσμιος Πόλεμος, Zombie Apocalypse, Racing ή αθλητικοί. Έτσι θα προσφέρεις το κάτι διαφορετικό που θα σπάει αυτό το συνηθισμένο ύφος με τα ότι να ναι games. Υπάρχουν τόσα παιχνίδια που διαλέγεις κάποια γύρω από ένα θέμα και τα προσφέρεις για τις κονσόλες σου και αν θες συνοδεύεις όλα τα υπόλοιπα από εκπτώσεις, κάτι σαν το lootcrate δηλαδή ή zbox.

psplus_xbox_live


Οι παίκτες να κρατάνε τα games τους ακόμα και μετά τη λήξη της συνδρομής τους

Είναι λίγο υποκριτικό το να λες ότι προσφέρεις «δωρεάν» παιχνίδια σε μια επί πληρωμή υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα απαιτείς να συνεχίζει ο gamer την συνδρομή του για να τα κρατήσει. Αφού του τα «χάρισες» ποιος ο λόγος; Έχεις πληρώσει τα royalties στην εκάστοτε τρίτη εταιρεία για να βάλεις το παιχνίδι της στο PS Plus, γιατί λοιπόν; Η Microsoft επιτρέπει να κρατά τα παιχνίδια του όποιος τα πήρε ακόμα και μετά την λήξη της συνδρομής του. Φυσικά η απάντηση είναι απλή και ολίγον εκβιαστική: Όταν έχεις κάνει έναν μεγάλο κατάλογο με αυτά τα παιχνίδια, δύσκολα θα αφήσεις την συνδρομή σου και να τα χάσεις γιατί μπορεί με αυτά να περνάς τις gaming ώρες. Προσωπικά βέβαια, σπάνια επιστρέφω σε παλαιότερα ps plus παιχνίδια για να τα ξαναπαίξω, άντε ίσως στο PSVita, εδώ πλέον δεν κατεβάζω τα νέα του μήνα!

Ποια η άποψη σας για τα παραπάνω; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια για το πως θα μπορούσε η Sony να βελτιώσει το PS Plus.